Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Много хора намират за странно, че Волдемор изглежда по начина, по който го познаваме, след като на младини е бил красив и няма никаква конкретна причина да бъде обезобразен (както е при Дарт Вейдър, например).
Това се чуди и Спасимир Игнатов, който ме попита: Защо Волди избира да е с лице на зилот, когато съществуват разкрасителни заклинания, които могат да му оправят поносимо външността?

Може ли магията да разкраси всеки?


Най-добрият ми приятел Доки ще потвърди, че прикриването на грозотата при някои хора е извън възможностите и на най-могъщия вълшебник. Ако публикувам негова снимка, вие също ще се съгласите.
Но като изключим зловещите деформации на Доки, има и други белези, които не могат да се заличат напълно. Раните от проклятия и черна магия са почти нелечими или в най-добрия случай остават белези. Такива са раните от ухапванията на Наджини и Грейбек, от заклинанието Сектумсемпра и от каквото и да е сполетяло лицето и крака на Лудоокия Муди. Спомнете си, че Хари Потър носи не само цепнатината на главата си, но и спомен за наказанията на Ъмбридж на ръката си.
Каквато и да е причината за чудовищния външен вид на Волдемор, със сигурност е свързана с могъща черна магия, така че вероятно до голяма степен вредата е необратима.

Иска ли Лорд Волдемор да е красавец?


Сигурен съм, че Вилорп е помислил за белезите от проклятия, затова е посочил във въпроса си, че Волдемор може да се разкраси не идеално, а "поносимо".
Красотата на Волдемор му отвори много врати, през които той мина и няма причина да минава отново. Младият Том Риддъл е привлекателен и изглежда незаплашителен за околните, така че да му се доверят. Възрастиният Волдемор иска да вдъхва страх и ужас у хората. Не иска останалите да намират нищо човешко в него. И не на последно място, иска да прилича на змия, за да подчертава връзката си с тези могъщи и тайнствени създания и с най-великия от всички магьоснически родове - този на Слидерин.

Смешен ли е безносият Волдемор в очите на магьосниците?


Категорично не! Никъде в седемте книги за Хари Потър няма някой, който да се забавлява от липсата на нос на Волдемор. Напротив, лицето с цепки като на змия преследва Хари в кошмарите му.
Шегите за носа на Волдемор се появиха през 2005 година, когато за пръв път видяхме на голям екран Ралф Файнс в ролята. И всичко започна като подигравка с новия филм (защото Хари Потър винаги е привличал изумително количество хейтъри).
Не знам как, но с времето шегите навлязоха и сред феновете и носът на Волдемор се превърна в обичайна шега. Джак Торн дори беше включил такава шега в глупавия си фенфикшън "Хари Потър и прокълнатото дете".
Много малко от магьосниците всъщност са виждали лицето на Волдемор и тези, които са, не желаят дори да споменават името му, какво остава да се подиграват на липсващия му нос.

И така, дори да може, Волдемор никога не би променил външността си, защото ужасяващото му лице го приближава към целта, към която се стреми - да бъде безсмъртно, всемогъщо същество, от което всички се страхуват и не вярват, че е човек.

Още за Волдемор:
Какво щеше да стане, ако Волдемор беше отгледан от майка си?
Волдемор - най-вреден за каузата на смъртожадните
Волдемор и Гриндълуолд - сравнение на идеите

Коментари

 1. Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

  ОтговорИзтриване
 2. Със сигурност има разкрасителни магии. Веднага давам пример: Предните зъби на Хърмаяни - Когато Драко и ги уголеми, Хърмаяни отиде при мадам Помфри, за да й ги приведе под нормален вид (магия за частично смаляване или нещо подобно), та Хърмаяни се възползава и ги направи по-малки от нормалните й зъби. Просто Том Ридъл си иска да прилича на змия. Гадна долна...

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен Анонимен каза...
  Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

  3 април 2018 г., 18:37 ч.

  Даже аз не знам защо имам ясен спомен, че Дъмбълдор казва точно това на Хари

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз така смятам. Нали помните на какво приличаше парченцето душа в последната книга. Според мен когато осъкатява душата си, това се отразява и на тялото.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Актьор от Хари Потър с представление в София

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни