Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Много хора намират за странно, че Волдемор изглежда по начина, по който го познаваме, след като на младини е бил красив и няма никаква конкретна причина да бъде обезобразен (както е при Дарт Вейдър, например).
Това се чуди и Спасимир Игнатов, който ме попита: Защо Волди избира да е с лице на зилот, когато съществуват разкрасителни заклинания, които могат да му оправят поносимо външността?

Може ли магията да разкраси всеки?


Най-добрият ми приятел Доки ще потвърди, че прикриването на грозотата при някои хора е извън възможностите и на най-могъщия вълшебник. Ако публикувам негова снимка, вие също ще се съгласите.
Но като изключим зловещите деформации на Доки, има и други белези, които не могат да се заличат напълно. Раните от проклятия и черна магия са почти нелечими или в най-добрия случай остават белези. Такива са раните от ухапванията на Наджини и Грейбек, от заклинанието Сектумсемпра и от каквото и да е сполетяло лицето и крака на Лудоокия Муди. Спомнете си, че Хари Потър носи не само цепнатината на главата си, но и спомен за наказанията на Ъмбридж на ръката си.
Каквато и да е причината за чудовищния външен вид на Волдемор, със сигурност е свързана с могъща черна магия, така че вероятно до голяма степен вредата е необратима.

Иска ли Лорд Волдемор да е красавец?


Сигурен съм, че Вилорп е помислил за белезите от проклятия, затова е посочил във въпроса си, че Волдемор може да се разкраси не идеално, а "поносимо".
Красотата на Волдемор му отвори много врати, през които той мина и няма причина да минава отново. Младият Том Риддъл е привлекателен и изглежда незаплашителен за околните, така че да му се доверят. Възрастиният Волдемор иска да вдъхва страх и ужас у хората. Не иска останалите да намират нищо човешко в него. И не на последно място, иска да прилича на змия, за да подчертава връзката си с тези могъщи и тайнствени създания и с най-великия от всички магьоснически родове - този на Слидерин.

Смешен ли е безносият Волдемор в очите на магьосниците?


Категорично не! Никъде в седемте книги за Хари Потър няма някой, който да се забавлява от липсата на нос на Волдемор. Напротив, лицето с цепки като на змия преследва Хари в кошмарите му.
Шегите за носа на Волдемор се появиха през 2005 година, когато за пръв път видяхме на голям екран Ралф Файнс в ролята. И всичко започна като подигравка с новия филм (защото Хари Потър винаги е привличал изумително количество хейтъри).
Не знам как, но с времето шегите навлязоха и сред феновете и носът на Волдемор се превърна в обичайна шега. Джак Торн дори беше включил такава шега в глупавия си фенфикшън "Хари Потър и прокълнатото дете".
Много малко от магьосниците всъщност са виждали лицето на Волдемор и тези, които са, не желаят дори да споменават името му, какво остава да се подиграват на липсващия му нос.

И така, дори да може, Волдемор никога не би променил външността си, защото ужасяващото му лице го приближава към целта, към която се стреми - да бъде безсмъртно, всемогъщо същество, от което всички се страхуват и не вярват, че е човек.

Още за Волдемор:
Какво щеше да стане, ако Волдемор беше отгледан от майка си?
Волдемор - най-вреден за каузата на смъртожадните
Волдемор и Гриндълуолд - сравнение на идеите

Коментари

 1. Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

  ОтговорИзтриване
 2. Със сигурност има разкрасителни магии. Веднага давам пример: Предните зъби на Хърмаяни - Когато Драко и ги уголеми, Хърмаяни отиде при мадам Помфри, за да й ги приведе под нормален вид (магия за частично смаляване или нещо подобно), та Хърмаяни се възползава и ги направи по-малки от нормалните й зъби. Просто Том Ридъл си иска да прилича на змия. Гадна долна...

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен Анонимен каза...
  Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

  3 април 2018 г., 18:37 ч.

  Даже аз не знам защо имам ясен спомен, че Дъмбълдор казва точно това на Хари

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз така смятам. Нали помните на какво приличаше парченцето душа в последната книга. Според мен когато осъкатява душата си, това се отразява и на тялото.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър