Какво щеше да стане, ако Снейп не беше умрял

Повечето от нас се натъжиха, когато Снейп умря и всички бяхме съкрушени, когато една глава по-късно научихме историята му.
Пиша това като отговор на въпроса на Lora Markowa: Kак щяха да се развият събитията ако Снейп не беше умрял и беше останал директор на училището?
И на Radoslava Dacheva: Какво щеше да се случи, ако Снейп беше оцелял?

Защо умря Снейп


Тук няма да кажа заради Наджини, нито заради Лили, даже не и заради Волдемор. Снейп умря заради Дъмбълдор. Да, всички предишноизброени фактори имат значение, но именно директорът на "Хогуортс" определи смъртната присъда на учителя по отвари, месеци преди Волдемор да я изпълни.

Дъмбълдор знаеше, че Волдемор рано или късно ще тръгне по следите на Бъзовата пръчка и за да я обезсили поиска от Снейп да го убие. Така собственикът щеше да умре непобеден и пръчката щеше да загуби мощта си. Въпреки това обаче, Волдемор щеше да продължи да я издирва, защото щеше да е убеден, че за да я получи човек, трябва да убие предишния собственик. И със сигурност щеше да убие човека, за когото мисли, че я притежава, а това, по плана на Дъмбълдор, беше именно Снейп.

Защо живя Снейп

Смъртта на Снейп обаче не е нещо, за което той съжалява. В нощта, когато Волдемор уби Лили, Снейп беше готов да я последва в гроба, но Дъмбълдор го убеди, че единственият начин да изкупи вината си е да защити Хари Потър.

Снейп нямаше никаква друга мотивация да продължи да живее, затова съм убеден, че ако беше доживял края на войната и беше видял Хари извън опасност, щеше да изгуби смисъла на живота си.

Не, нямам предвид, че щеше да се самоубие. По-скоро щеше да се затвори в някоя самотна хижа в планината и да живее като отшелник. Представям си го даже как вари отвари, необезпокояван от никого. И как години след смъртта му някой попада на скривалището му и намира стотици свитъци с рецепти за съвършени отвари. Така посмъртно ще издадат учебника по отвари, който Снейп започна да пише още като ученик.

Във всеки случай щеше да е супер засрамен от нещата, които Хари научи за него и нямаше да е очарован, ако беше разбрал, че синът на Джеймс е кръстил детето си на него. Хари пък нямаше да се чувства толкова виновен, ако Снейп не беше загинал, така че едва ли щеше да има Сивиръс в семейството.
Във всеки случай не мога да си представя развой на събитията, при който Снейп да изрече думите "Кажи на Албус Сивиръс, че се гордея да носи моето име". Нещо такова може да напише само Джак Торн и някой, който не е чел "Хари Потър".

Щеше ли Снейп да остане директор



Няма да кажа твърдо не, защото Снейп можеше да види в директорския пост възможност да се усамоти, но все пак да има достъп до огромната библиотека на "Хогуортс", включително и до книгите, които Дъмбълдор реши да "цензурира".

Но по-скоро смятам, че щеше да се откаже от поста си в полза на Макгонъгол, която се е доказала като честен и справедлив преподавател и ще стане страхотен директор.

Снейп ми е любимият персонаж от "Хари Потър" и със сигурност не се радвам, че умря, но ми се струва, че ако беше оцелял, животът му след войната нямаше да е много по-щастлив, отколкото беше преди това.

Още за Сивиръс Снейп:

Защо Снейп НЕ Е добър учител

7 доказателства, че Снейп е перфектен за Слидерин

Омразата - най-голямата слабост на Сивиръс Снейп

Беше ли възможна любовта между Снейп и Лили

С какво Джеймс Потър е по-добър от Сивиръс Снейп

Дъмбълдор и отношението му към Снейп

Най-злобната постъпка на Сивиръс Снейп

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта