Каква щеше да е историята в Хари Потър, ако някой от триото липсваше

Ако се съди по въпросите, които получавам, когато обявя "Петък за въпроси", излиза, че феновете на "Хари Потър" най-много се интересуват каква би била историята, ако един или друг елемент от нея бъде променен. В един и същи петък получих въпроса на Velislav Dimitrov: Как би се развила историята без Хари Потър? и на Petq Laskova: Как щеше да се развие историята в Хари Потър без Хърмаяни Грейнджър?, затова реших да разгледам евентуалното развитие, ако един от триото го нямаше.

Хари Потър

Хари Потър - Хари Потър и орденът на феникса
Какво би станало, ако Хари Потър не се беше раждал или беше загинал в Годрикс Холоу? Една сигурна разлика в книгата би била, че тя нямаше да се нарича "Хари Потър". :)

От тримата приятели най-важен е Хари, защото самото му съществуване задава посоката на историята - раждането му е възвестено от пророчество, което насочва Волдемор към него и става причина за първото падане на Лорда, а освен това дава на Хари оръжията, с които накрая го побеждава.

Много фенове смятат, че ако Хари беше загинал или изобщо не съществуваше, неговото място можеше да бъде заето от Невил Лонгботъм, но аз не мисля, че Невил беше способен да замени Хари Потър и преди време се опитах да се обоснова в публикацията си "Можеше ли Невил да бъде избрания".

Рон Уизли

Рон Уизли - Хари Потър и философският камък
Вече обясних защо семейство Уизли са толкова важни за историята в "Хари Потър" и това важи най-вече за Рон Уизли, който става първият приятел на Хари в живота му и предопределя начина, по който момчето гледа на общуването с хората.
Рон е една от причините Хари никога да не стане приятел с Драко Малфой и да презира всички, които се мислят за повече от останалите, само заради чистата си кръв.

Приятелството на Рон даде увереността на Хари да се превърне в лидер и да не се страхува да отстоява мнението си. И макар да ми се струва, че от тримата приятели Рон е най-малко важен, не можем да предполагаме как щяха да се развият нещата, ако червенокосото момче го нямаше.

Хърмаяни Грейнджър

Хърмаяни Грейнджър - Хари Потър и даровете на смъртта
За мен Хърмаяни Грейнджър е доста по-важна от Рон, защото Дъмбълдор щеше да намери други начини да разпали емоцията у Хари Потър, но ако не беше Хърмаяни да му помогне в пътя, особено в последната част от историята, всичко щеше да завърши зле за Хари.

И докато други хора можеха да заемат мястото на Рон (Невил, Луна Лъвгуд, Хагрид), няма друг, който да е способен да направи за Хари това, което направи Хърмаяни.

Заключение

Вчера с Радина Рейвънклоу си говорихме (човек би решил, че за толкова години съвместен живот, вече ще сме изчерпали Хари Потър темите, но не е така) и тя каза, че Рон е сърцето/емоцията на Хари, а Хърмаяни е мозъкът/умът.
Която и от частите да извадим, историята не може да продължи или би била различна. Никой не можеше да направи това, което направи Хари, но той нямаше да се справи, ако не беше ума на Хърмаяни и нямаше да иска да се справи, ако не беше подкрепата на Рон.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг