Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Много хора намират за странно, че Волдемор изглежда по начина, по който го познаваме, след като на младини е бил красив и няма никаква конкретна причина да бъде обезобразен (както е при Дарт Вейдър, например).
Това се чуди и Спасимир Игнатов, който ме попита: Защо Волди избира да е с лице на зилот, когато съществуват разкрасителни заклинания, които могат да му оправят поносимо външността?

Може ли магията да разкраси всеки?


Най-добрият ми приятел Доки ще потвърди, че прикриването на грозотата при някои хора е извън възможностите и на най-могъщия вълшебник. Ако публикувам негова снимка, вие също ще се съгласите.
Но като изключим зловещите деформации на Доки, има и други белези, които не могат да се заличат напълно. Раните от проклятия и черна магия са почти нелечими или в най-добрия случай остават белези. Такива са раните от ухапванията на Наджини и Грейбек, от заклинанието Сектумсемпра и от каквото и да е сполетяло лицето и крака на Лудоокия Муди. Спомнете си, че Хари Потър носи не само цепнатината на главата си, но и спомен за наказанията на Ъмбридж на ръката си.
Каквато и да е причината за чудовищния външен вид на Волдемор, със сигурност е свързана с могъща черна магия, така че вероятно до голяма степен вредата е необратима.

Иска ли Лорд Волдемор да е красавец?


Сигурен съм, че Вилорп е помислил за белезите от проклятия, затова е посочил във въпроса си, че Волдемор може да се разкраси не идеално, а "поносимо".
Красотата на Волдемор му отвори много врати, през които той мина и няма причина да минава отново. Младият Том Риддъл е привлекателен и изглежда незаплашителен за околните, така че да му се доверят. Възрастиният Волдемор иска да вдъхва страх и ужас у хората. Не иска останалите да намират нищо човешко в него. И не на последно място, иска да прилича на змия, за да подчертава връзката си с тези могъщи и тайнствени създания и с най-великия от всички магьоснически родове - този на Слидерин.

Смешен ли е безносият Волдемор в очите на магьосниците?


Категорично не! Никъде в седемте книги за Хари Потър няма някой, който да се забавлява от липсата на нос на Волдемор. Напротив, лицето с цепки като на змия преследва Хари в кошмарите му.
Шегите за носа на Волдемор се появиха през 2005 година, когато за пръв път видяхме на голям екран Ралф Файнс в ролята. И всичко започна като подигравка с новия филм (защото Хари Потър винаги е привличал изумително количество хейтъри).
Не знам как, но с времето шегите навлязоха и сред феновете и носът на Волдемор се превърна в обичайна шега. Джак Торн дори беше включил такава шега в глупавия си фенфикшън "Хари Потър и прокълнатото дете".
Много малко от магьосниците всъщност са виждали лицето на Волдемор и тези, които са, не желаят дори да споменават името му, какво остава да се подиграват на липсващия му нос.

И така, дори да може, Волдемор никога не би променил външността си, защото ужасяващото му лице го приближава към целта, към която се стреми - да бъде безсмъртно, всемогъщо същество, от което всички се страхуват и не вярват, че е човек.

Още за Волдемор:
Какво щеше да стане, ако Волдемор беше отгледан от майка си?
Волдемор - най-вреден за каузата на смъртожадните
Волдемор и Гриндълуолд - сравнение на идеите

Коментари

  1. Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още в началото на самата статия, нейният автор е написал, че Волди еси е причинил това на на лицетосъвсем умишлено. НЕ! Волдемор е изгубил своят едтествен облик, след създаването на Хоркруксите. Дори Джоан Роулинг е написала в една от книгите си, че е " изгубил човечността си " и я губи, понеже създава саните Хоркрукси. Това са думи на Дъмбълдор към Хари. Явно си чел книгите през пръсти, а може би, дори не си ги чел.Явно и този, който те е попитал не ги е чел като хората.

      Изтриване
  2. Със сигурност има разкрасителни магии. Веднага давам пример: Предните зъби на Хърмаяни - Когато Драко и ги уголеми, Хърмаяни отиде при мадам Помфри, за да й ги приведе под нормален вид (магия за частично смаляване или нещо подобно), та Хърмаяни се възползава и ги направи по-малки от нормалните й зъби. Просто Том Ридъл си иска да прилича на змия. Гадна долна...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен Анонимен каза...
    Винаги съм смятал, че постепенно е губел човешкия си облик със създаването на всеки един хоркрукс.

    3 април 2018 г., 18:37 ч.

    Даже аз не знам защо имам ясен спомен, че Дъмбълдор казва точно това на Хари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така смятам. Нали помните на какво приличаше парченцето душа в последната книга. Според мен когато осъкатява душата си, това се отразява и на тялото.

      Изтриване
    2. Всъщност, когато прави хоркруксите си е доста симпатичен младеж. Става обезносен едва след като се преражда. А че не му е пукало как изглежда вероятно е вярно.
      Имам предвид че коркруксите нямат връзка с обезобразяването.

      Изтриване
  4. С тези 7 хоркрукса които е направил той постепенно е изгубил човешката си външност. Не мисля много да го е интересувало как изглежда. По скоро колко е могъщ и колко повече магьосници се страхуват от него.

    ОтговорИзтриване
  5. "..... Сигурен съм, че ВИЛОРП....."
    Не беше ли Спасимир Игнатов написал въпроса?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър