Какво знаем за дименторите

Дименторите са едни от най-интересните създания в "Хари Потър". Очевидно така мисли и Атанас Сърмов, който ме попита: Кой охранява Азкабан като няма диментори и какво се случва с дименторите след войната?

Какво са дименторите?


Много е важно да запомните, че дименторите не са нито същества, нито животни. Не са и призраци.
Според класификацията на министерството на магията, дименторите спадат към групата на нечовешките духовни проявления, каквито са полтъргайстите и богъртите. Тоест, те никога не са били живи и не могат да бъдат убити. Съществуването им зависи от заобикалящата ги среда и за разлика от другите ни познати нечовешки духовни проявления, дименторите се движат на групи и вероятно имат колективно съзнание.

Как се се появили дименторите?


Смята се, че са създадени от черния магьосник Екриздис в крепостта Азкабан, построена от самия него. Екриздис бил изключително зъл човек, който експериментирал с най-ужасната черна магия, като за целта на експериментите си отвличал и измъчвал мъгълски моряци.
В продължение на години крепостта била защитена от множество магии, които не позволявали да бъде видяна или отбелязана на карта. Те обаче престанали да действат, когато вълшебикът умрял и магьосническата общност научила за замъка.

При проучаването му, била открита огромна колония диментори, а магьосниците, които влезли вътре, били твърде изплашени, за да ги прогонят. От страх, че дименторите могат да плъзнат по света, министерството им позволило да продължат да обитават острова и замъка, а през 1718 министърът на магията Дамокъл Роул решил, че може да използва дименторите като безплатна охрана и допълнително наказание на най-опасните престъпници и така замъкът бил превърнат в най-ужасния магически затвор.

Какво искат дименторите?


Дименторите са тъмна енергия, която се храни с човешкото щастие. Те изсмукват всички положителни мисли на човек и предизвикват чувство на обреченост, а в крайна сметка могат да изсмучат и душата му.
Дименторите обичат атмосферата на страдание и страх, затова по време на терора на Волдемор се размножават безконтролно в цяла Великобритания и предизвикват гъста мъгла.

Къде са сега дименторите?

Както става ясно и от въпроса на Атанас, дименторите вече не са охрана на Азкабан и тази работа е поверена на магьосници.
Министерството ги е прогонило и вероятно бройката им сериозно е намаляла, като нямат такова пълно с храна гнездо, но не вярвам някога напълно да изчезнат. Сигурен съм, че по-малки гнезда на диментори съществуват навсякъде по света и магьосниците трябва да се борят срещу тях. Това не е нещо необичайно, защото и преди това в Министерството на магията имаше специалисти, които да прогонват създания като богърти и полтъргайсти, но дименторът е много по-опасен противник.

Още за дименторите: 
Дименторът - една от най-добрите метафори в "Хари Потър"

Защо дименторите действат толкова силно на Хари

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър