Университет за магьосници, или учат ли вълшебниците след Хогуортс

Каква е образователната система на магьосниците се чуди Nevenka Kumanova, която зададе въпросаОт скоро си задавам следния въпрос - има ли университети за магьосници. Все пак Хогуортс и другите като него могат да се нарекат колежи ( от 11 до 18 г.). Как се става професор?

Обучението в "Хогуортс" е разделено на три нива, за които може да се каже, че отговарят на нашето основно, средно и висше образование, като не бива да забравяме, че преди това трябва също да са учили някъде, за да могат да четат и пишат. Повече на тази тема обръщам внимание в статията "Как магьосниците от Хари Потър се учат да четат и пишат".
Сега да се върнем към нивата:

Начално ниво (първи и втори курс)


На това ниво учениците учат най-елементарните магии в трите задължителни и най-основни направления на магията: Трансфигурация, Вълшебства, Отвари, История на магията, Защита срещу черните изкуства, Астрономия и Билкология. Учат се и да летят на метла, но само в първи курс.

Ниво "С.О.В.А."  (трети, четвърти и пети курс)


Учениците, които са преминали първите два курса (в "Хогуортс" не може да се повтаря и ако не покриеш минимума те изключват) трябва да си изберат минимум три допълнителни предмета от следните: Аритмантика, Мъгълознание, Пророкуване, Наука за древните руни, Пророкуване и Грижа за магически създания.

В края на петата година държат изпити. След това могат спокойно да напуснат училище и да бъдат пълноправни магьосници (като близнаците Уизли).

Ниво "Т.Р.И.Т.О.Н." (шести и седми курс)

Тук, освен желанието на учениците, са важни и изискванията на преподавателите, за да се определи кой какво ще продължи да учи. Някои преподаватели са склонни да приемат ученици с оценка "Приемлив", която е най-ниската с която може да преминеш в по-горен курс, други, като Снейп, изискват оценка "Изключителен", за да обучават само най-добрите от курса.

В края на седмата година учениците държат най-сложните си изпити. Те са важни, защото с тези оценки младите магьосници продължават кариерното си развитие. Трябват им добри оценки на определени изпити, за да кандидатстват за работата, която желаят.

Следдипломна магьосническа квалификация

За някои от по-сериозните професии, като тази на лечителите и на аврорите, магьосниците трябва да изкарат допълнителни курсове и стажове. Те обаче са извън "Хогуортс" и се организират от институцията, към която магьосникът кандидатства за работа.

В общи линии това е системата на магическото образование във Великобритания. За да бъдеш "професор", просто трябва да започнеш да преподаваш в "Хогуортс". Няма нужда от някаква допълнителна квалификация, а ако се съди по Хагрид - няма нужда дори да си завършил училище.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп