Университет за магьосници, или учат ли вълшебниците след Хогуортс

Каква е образователната система на магьосниците се чуди Nevenka Kumanova, която зададе въпросаОт скоро си задавам следния въпрос - има ли университети за магьосници. Все пак Хогуортс и другите като него могат да се нарекат колежи ( от 11 до 18 г.). Как се става професор?

Обучението в "Хогуортс" е разделено на три нива, за които може да се каже, че отговарят на нашето основно, средно и висше образование, като не бива да забравяме, че преди това трябва също да са учили някъде, за да могат да четат и пишат. Повече на тази тема обръщам внимание в статията "Как магьосниците от Хари Потър се учат да четат и пишат".
Сега да се върнем към нивата:

Начално ниво (първи и втори курс)


На това ниво учениците учат най-елементарните магии в трите задължителни и най-основни направления на магията: Трансфигурация, Вълшебства, Отвари, История на магията, Защита срещу черните изкуства, Астрономия и Билкология. Учат се и да летят на метла, но само в първи курс.

Ниво "С.О.В.А."  (трети, четвърти и пети курс)


Учениците, които са преминали първите два курса (в "Хогуортс" не може да се повтаря и ако не покриеш минимума те изключват) трябва да си изберат минимум три допълнителни предмета от следните: Аритмантика, Мъгълознание, Пророкуване, Наука за древните руни, Пророкуване и Грижа за магически създания.

В края на петата година държат изпити. След това могат спокойно да напуснат училище и да бъдат пълноправни магьосници (като близнаците Уизли).

Ниво "Т.Р.И.Т.О.Н." (шести и седми курс)

Тук, освен желанието на учениците, са важни и изискванията на преподавателите, за да се определи кой какво ще продължи да учи. Някои преподаватели са склонни да приемат ученици с оценка "Приемлив", която е най-ниската с която може да преминеш в по-горен курс, други, като Снейп, изискват оценка "Изключителен", за да обучават само най-добрите от курса.

В края на седмата година учениците държат най-сложните си изпити. Те са важни, защото с тези оценки младите магьосници продължават кариерното си развитие. Трябват им добри оценки на определени изпити, за да кандидатстват за работата, която желаят.

Следдипломна магьосническа квалификация

За някои от по-сериозните професии, като тази на лечителите и на аврорите, магьосниците трябва да изкарат допълнителни курсове и стажове. Те обаче са извън "Хогуортс" и се организират от институцията, към която магьосникът кандидатства за работа.

В общи линии това е системата на магическото образование във Великобритания. За да бъдеш "професор", просто трябва да започнеш да преподаваш в "Хогуортс". Няма нужда от някаква допълнителна квалификация, а ако се съди по Хагрид - няма нужда дори да си завършил училище.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър