Седемте жени в живота на Хари Потър

В живота на Хари Потър има седем жени, които са му оказали особено голямо влияние и без които животът му нямаше да е същият. Съвсем не говоря само за романтичните му връзки (които са доста по-малко от седем) и с някои от жените отношенията му никак не са добри.

1. Майката, която няма - Лили Потър

Ако не броим първата му година (от която няма спомен) и няколко минути в Забранената гора (които според някои са проекция на съзнанието му), Хари Потър никога не е срещал родната си майка.
В неговото съзнание Лили е перфектна и е източник на всичко добро в него, по същия начин, по който баща му е източник на смелостта и доблестта му.

2. Майката, която има - Моли Уизли

Моли не е родна майка на Хари, но го обича истински и в нейното семейство той се чувства като у дома си. Той осъзнава, че Моли не е перфектна, но е склонен да ѝ прости всички недостатъци и слабости.
Моли е примерът на Хари не само за майчината любов, но и за това какво трябва да представлява една съпруга и смятам, че това е важно за избора му.

3. Нежеланото семейство - Петуния Дърсли

Отношенията му с Петуния са едни от най-интересните в книгата. Още откакто се помни, Хари е тормозен от нея и от мъжа ѝ, но в крайна сметка се оказва, че именно с нея - един от тримата най-големи мъгъли на света, Хари споделя могъща магическа връзка, която го предпазва.
Необходими са 14 години, за да може Хари да погледне отвъд омразата и да види, че жената, която толкова отдавна е ненавиждал, е най-близкото му живо семейство.

4. Сестрата - Хърмаяни Грейнджър

Макар неведнъж да съм разгневявал някои от останалите фенове с теорията си, че Хърмаяни е била влюбена в Хари, но се е примирила с Рон, съм сигурен, че самият Хари никога не е виждал в нея нещо повече от сестра.
Ако се вгледаме в отношенията им, ще видим, че често Хърмаяни му е много по близка отколкото Рон. С нея Хари никога не е имал сериозен конфликт, дори когато заради загрижеността ѝ почти остана без метла - дори тогава основният конфликт беше между нея и Рон.

5. Гаджето - Чо Чан

Още откакто е в трети курс Хари, хвърля око на търсачката на Рейвънклоу и две години по-късно най-после излиза с нея. И макар в началото Чо да изглежда сякаш е всичко, което един Хари Потър може да иска (красива е и играе куидич), в крайна сметка се оказва, че двамата нямат почти нищо общо и връзката им приключи много по-бързо, отколкото започна.

6. Съпругата - Джини Уизли-Потър

В крайна сметка Хари се жени не за Чо Чан, а за Джини Уизли.
Израстването на Джини (не само физическото) е едно от най-големите в книгата, но и най-малко засегнати - в един момент тя е малкото момиченце, което за пръв път е на Кингс Крос с майка си, в следващия е силната и независима жена, в която Хари се влюбва.
Само Джини може да даде на Хари всичко, което той иска - тя е силна и смела, не го занимава с чувствата си и е доказала, че му е голяма почитателка. Най-важното е, че Джини е единственото момиче в "Хари Потър", което Хари може да приеме като своя равна.
Не на последно място трябва да кажа, че освен индивидуалните си качества, Джини напомня на Хари в някаква степен на госпожа Уизли. Това може да звучи донякъде извратено, но ми се струва, че е изиграло своята роля при избора му.

7. Кучката - Долорес Ъмбридж

Когато започнах да пиша, седмата точка беше предназначена за друга кучка - Белатрикс. Но докато пишех осъзнах, че има само една жена в книгата, способна да предизвика истинска омраза у Хари, а и у всички читатели - Долорес Ъмбридж.
Необходимо е да включа Ъмбридж  в тази класация, защото тя е оставила много ясен, даже физически белег върху живота и тялото на Хари. Ъмбридж е разделителната линия между правото и правилното, която съм сигурен, че като аврор Хари никога не е преминавал. Обичам да си представям, че когато бива изкушен да злоупотреби с властта и влиянието си в света на магьосниците, Хари поглежда белега на ръката си, след което винаги постъпва правилно.
Освен това съм почти сигурен, че ако някога Хари е съжалявал за премахването на дименторите от Азкабан, то е било именно когато Ъмбридж попада там.

Това са 7-те жени, които според мен са изиграли най-важна роля в живота на Хари. Понеже обичам публикациите ми да са със седем точки, не написах нищо за още две жени, без които животът на Хари нямаше да е същият - Минерва Макгонъгол и Луна Лъвгуд. Обичам ги и двете и съжалявам, че не намерих повече място за тях.

Коментари

  1. Мисля, че трява да направиш още една публикация защото освен Луна и Минерва Белатрикс и Нарциса също са допринесли за това което е Хари сега.Имам предвид че Белатрикс е убила двама важни герои- Сириус и Доби, а колкото до Нарциса именно тя провери дали Хари още е жив във Забранената гора при опита за убииството му направен от Волдемор и дори и да знаеше че той е жив и ако Черния Лорд разбере животът й е заложен на карта тя каза че е мъртъв.Да знам, че тя го е направила за да може да провери какво се случва със синът й Драко но това също е вид спасение от смъртта.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна статия, напълно съм съгласна, но все пак смятам, че тук трябва да се спомене и Нарциса, която буквално му спаси живота и заради това все пак е част от него.

    ОтговорИзтриване
  4. Статията като цяло е добра.
    Не мисля обаче,че си права за 7-мата жена.За мен тя трябваше да е Белатрикс,тя уби един от най-близките хора на Хари,а именно Сириус.
    Заради нея той загуби и Доби.Та беше един от най-опасните му врагове.
    Е,да -Ъмбрич направи достатъчно за да предизвика омразата му,но не смятам,че тя е образ,който може да се нареди в една класация с Хармаяни и Лили

    ОтговорИзтриване
  5. Изобщо не съм съгласна с това,че Хърмаяни е била влюбена в началото в Хари!!!Тя се запозна първо с него и откриваше по-добри черти в характера на Хари.Рон в началото се държеше някак подигравателно с нея,външния ѝ вид и учинолюбивостта ѝ.На нея не ѝ допадна това държание и точно за това се сприятели повече с Хари,защото той я разбираше по-добре.

    ОтговорИзтриване
  6. А дъщеря му Лили

    ОтговорИзтриване
  7. Кучката-Долорес Ъмбрич-ТОВА МЕ РАЗБИ!!:D

    ОтговорИзтриване
  8. Пропусна Дъщерята - Лили Луна Потър.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд