Чистата кръв и предразсъдъци в Хари Потър

Семейство Малфой и Белатрикс Лестранж - Хари Потър и даровете на смъртта
Странността при магьосниците е ежедневие, затова те не са толкова склонни да съдят различните. Но има едно нещо, което разделя магьосниците повече от всичко останало - темата за чистата кръв.
Цветелина Ц. Петкова попита: Защо Слидерин и като цяло чистокръвните и тези, които не харесват магьосниците с мъгълски произход ги мразят? Каква е причинатаМисля, че някъде съм чела /не съм сигурна дали е в книгите или не/, че ги мразят защото мислят, че крадат от магията на истински магьосници по някакъв начин и за това се раждат такива деца, които почти нямат магия, като Филч например.

Как започва всичко

Салазар Слидерин - Хари Потър и стаята на тайните
Началото на това противопоставяне започва преди повече от хиляда години, още с основаването на "Хогуортс". Четиримата най-велики магьосници по това време решават да издирват и да обучават млади магьосници. Начинанието им е много успешно, училището се разраства, а покрай него и магическото общество. Все повече младежи научават за "Хогуортс" и идват, за да учат. Тогава се появява проблем - Салазар Слидерин, един от основателите на училището, предлага подборът на учениците да бъде по-строг, за да се запази високото качество на изучаваните магии, но останалите, водени от Годрик Грифиндор, не приемат идеята и се съгласяват да обучават всеки, който може да хване магическата пръчка от правилния край и да произведе някаква дребна магийка.
Слидерин напуска огорчен училището, а в младата магьосническа общност се появява пукнатина, която никога няма да заздравее.

Идеята за чистата кръв

Лорд Волдемор - Хари Потър и орденът на феникса
Тази идея, че едни магьосници са по-добри от други, само заради произхода си, не е изчезнала през вековете, последвали напускането на Слидерин. Тя е останала дълбоко вкоренена в учениците му и се е предавала от поколение на поколение, най-вече от възпитаниците на дом "Слидерин".

И ако в началото магьосниците от мъгълски произход са били изключение, накрая се е стигнало до там, че чистокръвните родове са се превърнали в изчезващ вид. Затова, когато един ден се появява могъщ магьосник, наследник на великия Салазар Слидерин, много от тези стари семейства го подкрепят, защото вярват, че той ще промени ситуацията и чистокръвните отново ще заемат полагащото им се място на върха на магическото общество.

Бъдещето на чистокръвните родове

Магьоснически трибунал - Хари Потър и огненият бокал
За съжаление, вместо да промени нещата в полза на чистокръвните, Волдемор окончателно слага край на мечтата за прочистване на магическото общество. Никога преди не се е случвало толкова много чистокръвни родове да изчезнат за толкова кратък период, както по време на войната - в книгите видяхме изчезването на Блек и на Крауч, но преди това е имало и други.

Волдемор прави и още нещо - създава лошо име на всички, които вярват, че са повече от останалите, защото имат чиста кръв. Преди войната това се е смятало само за проява на снобизъм и обществото е било свикнало, но днес вероятно се приема за опасно поведение и не бих се изненадал да е забранено от магьосническите закони във Великобритания.

Има ли истина в твърденията на чистокръвните

Хърмаяни Грейнджър - Хари Потър и философският камък
Вероятно не - вижте Хърмаяни, която няма никакви близки роднини магьосници, но е една от най-силните вещици на всички времена. От другата страна са Меропа Гонт, Краб и Гойл, които са абсолютно безполезни. Могъщи магьосници като Сивиръс Снейп и самият Волдемор пък са със смесена кръв.

Тези аргументи обаче трудно биха убедили вярващите в силата на чистата кръв, защото, като всяка група, основана на предразсъдъци, и те са склони да обвиняват мъгълокръвните за неща, за които няма как да са виновни. Тук Цвети правилно се сети за режима на Волдемор, когато мъгълокръвните бяха обвинявани, че са откраднали магическите пръчки и магията на чистокръвни магьосници. А на всички ни е ясно, че магията не може да се краде.

Никой обаче не е доказал, че появата на безмощни не е свързана с размиването на магическата кръв. Определено са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърди или отрече това, а такива няма да се направят, защото ще се сметне за обидно от мнозина. 
Забраната да се говори и да се мисли в тази посока няма да сложи край на омразата, а само ще я засили в определени кръгове и рано или късно ще се появят нови фанатици и екстремисти.

Още по темата:

Волдемор - най-вреден за каузата на смъртожадните

Що за хора са смъртожадните

Идеите на Волдемор и Гриндълуолд

Коментари

  1. Много добър отговор на въпроса. Само, че се чудя дали не е имало предразсъдъци и пред Слидерин. Ще ми се да имаше повече литература по тази тема

    ОтговорИзтриване
  2. Много добра статия. Чудя се обаче за едно нещо - родът Блек е изчезнал по мъжка линия, но не е ли запазен по женска? Нарциса и Андромеда и техните деца все пак имат кръвта на Блек. Не знам всъщност дали това значи, че родът е изчезнал в случая, не съм запозната особено с правилата за унаследяване, но отдавна се чудех по този въпрос.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

Феновете на Любен Зидаров, които нападат "Хари Потър", с нищо не помагат на художника

Егмонт дават шанс на феновете да се срещнат с една от преводачките на "Хари Потър"

Интервю с Любен Зидаров специално за феновете на "Хари Потър"

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Коледен бал на Дейли Потър!!! Най-важното, което трябва да знаете

Как се казва Волдемор на различните езици по света

Проклятията в Хари Потър

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му