Хари Потър и прокълнатото дете

За пиесата


През 2016 година в Лондон започна да се играе пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете" на сценариста Джак Торн и режисьора Джон Тифани.
Пиесата, която хората грешно наричат "осмата история за Хари Потър", всъщност само е вдъхновена от романите на Джоан Роулинг и от истинската история за "Хари Потър".

Сценарият на пиесата беше публикуван като книга и много бързо беше преведен и издаден на български.

Сюжет

Новата история се върти около синовете на Хари и Драко, които стават приятели, когато постъпват в "Хогуортс" и са разпределени в "Слидерин". Те решават да спасят Седрик Дигъри, като се върнат назад във времето и му попречат да спечели Тримагическия турнир. Всяко от връщанията им обаче създава алтернативни реалности, в последната от които Седрик е оцелял, но е станал смъртожаден и е помогнал на Волдемор да дойде на власт.
Албус и Скорпиус опитват да оправят нещата, но се оказва, че всичко това е планирано от... дъщерята на Волдемор и Белатрикс Лестранж.

Как я приеха феновете

Почти веднага след публикуването на сценария, феновете бяха разделени на две групи - такива, които приемат историята за автентично продължение на "Хари Потър" и такива, които искрено я мразят.

Голяма част от феновете не можаха да се съгласят с начина, по който Джак Торн вижда персонажите от книгите след 19 години, нито да му простят, че не показва никакво уважение към труда на Роулинг и променя отдавна известна информация, за да задоволява нуждите на собствената му история за бащи и синове, които не могат да се понасят.

Пиесата се върти почти изцяло около събитията в четвъртата книга, затова имаме основания да предположим, че авторът Джак Торн не е прочел нищо друго, освен нея и еполога на последната.

Въпреки това, мнозинството от читателите харесаха "Хари Потър и прокълнатото дете", сценарият се превърна в огромен комерсиален успех, сравним дори с книгите за Хари Потър, а пиесата се играе вече на две места, като предстои да бъде поставена на още три през следващата година.

Това разминаване в оценката за пиесата на Джак Торн няма как да не създаде конфликти и между феновете на "Хари Потър", част от които приемат нещата такива, каквито ни ги е дала Роулинг в книгите, в интервютата и в Pottermore, а друга част от които вярват в неща като страха на Хари Потър от гълъби или желанието на жената с количката от експрес 'Хогуортс" да убива ученици.

Как я приеха критиците

Пиесата на Джак Торн "Хари Потър и прокълнатото дете" се радва на голям успех сред критиците и дори спечели 6 награди "Тони", включително в категориите "Най-добра пиеса" и "Най-добра режисура".

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Можете ли да познаете от коя книга са тези цитати? По-трудно е, отколкото изглежда

Кой е Ричард Харис от филмите по Хари Потър

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Чо Чан и Хари Потър - 4 причини връзката им да е невъзможна

Годишнина от излизането на "Вакантен пост"

Как се нарича човек, който говори езика на змиите?

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Госпожа Уизли - неща, които може да сте забравили (или да не знаете)