Проклятията в Хари Потър

В света на Хари Потър има три проклятия, използването на които се наказва с доживотна присъда в затвора Азкабан. Повече по тази тема поиска да разбере Theo Decker, която попита: Защо само три проклятия са наречени Непростими? Очевидно Авада ще е Непростимо, но едва ли Империус и Круциатус са единствените други?

Какво са проклятията в света на Хари Потър

За да разберем по-добре какво представляват проклятията, трябва да разгледаме какви видове заклинания съществуват и какво прави проклятията по-различни

Видове магии и заклинания

Хари Потър - Хари Потър и стаята на тайните
Можем да разделим магиите в четири основни групи

  • Трансфигуриращи - това са магиите, които променят външния вид и същността на даден предмет. Измагьосването също е вид трансфигурация, защото се променя същността на въздуха, за да се превърне в друг предмет.
  • Омагьосващи - това са магиите, които добавят някакви свойства към предмета. Например заклинанието Уингардиум Левиоза добавя към предмета свойството да се носи във въздуха.
  • Лекуващи - това е специален раздел на магията, който се изучава допълнително от магьосниците, решили да стават лечители в магьосническите болници. Тяхната цел е да върнат човек в нормалното му състояние или да го подобрят, без да създават някакъв допълнителен магически ефект.
  • Контразаклинания - отменят или предотвратяват действието на други заклинания.
  • Вредящи заклинания - това е типът заклинания, който ни интересува в тази статия.

Вредящите заклинания

Вредящо заклинание - Хари Потър и огненият бокал
Феновете, които са чели книгата само на български, вероятно не знаят, но има три вида вредящи заклинания, които, поради липса на подходящи думи в нашия език, се превеждат като "проклятия", "заклинания" или "магии", но без да се търси някаква логика в избора на дума.

  • Jinx - най-малко вредящите заклинания. Според Джоан Роулинг те са неприятни за жертвата, но най-вече забавни за правещия ги. Това са магии шеги, като заклинанието "Ланглок", което залепя езика на човек за небцето му. Резултатът е временен дискомфорт, но няма сериозна и по-дълготрайна вреда.
  • Hex - този тип вредящи магии вече е с по-дълготраен ефект, който не изчезва от само себе си, а трябва да се направи контразаклинание. Пример за такава магия е заклинанието, което увеличи предните зъби на Хърмаяни.
  • Curse (проклятие) - това са най-сериозните вредящи магии, които, използвани срещу човек, се считат за черна магия. Тези заклинания са създадени, за да нанасят сериозна вреда върху хора или предмети. Някои проклятия могат да се ползват за полезни дейности -взривяване и рязане на предмети, но използването им срещу човек може да е смъртоносно. Важно е обаче да се знае, че използването им само по себе си не е престъпление и ако бъдат използвани срещу човек, извършителят ще носи отговорност само за причинената вреда, а не за изричането проклятие. Има само три проклятия, за които магьосникът носи отговорност не само за вредата, но и за самото изричане на проклятието.

Какво представляват Непростимите проклятия

Това са три много силни проклятия, срещу които е почти невъзможно да се предпазиш, а ефектът им може да е необратим:

  • Авада Кедавра - смъртоносното проклятие. Има и други магии и мъгълски начини някой да убие човек, но никой не е толкова бърз, като това проклятие. 
  • Круциатус - това проклятие предизвиква ужасна болка в жертвите си и е един от най-жестоките начини за мъчение. Родителите на Невил, които са били подложени на това проклятие, са загубили ума си заради болката.
  • Империус - изглежда като най-безобидното от трите проклятия, но вредите, които могат да бъдат извършени чрез него, са огромни. И всъщност има логика това проклятие да е в списъка с непростимите проклятия (за които вече ви казах, че човек носи отговорност не само за вредата, но и за изричането им), защото ако някой използва Империус и накара друг човек да извърши убийство, той не може да бъде съден за самото убийство, защото не го е извършил лично, но ще бъде хвърлен в затвора, защото е използвал непростимо проклятие.

Волдемор - Хари Потър и даровете на смъртта

Кой е решил, че тези проклятия са непростими

Списъкът на непростимите проклятия е създаден доста отдавна - през 1717. Нямаме информация дали забраната е създадена от Международната конфедерация на магьосниците или от британското Министерство на магията, а това е доста важно, защото може да означава, че присъдите за тези проклятия са толкова тежки само във Великобритания.

Особености на непростимите проклятия

Вече обясних защо е забранено проклятието Империус, но останалите две проклятия имат още една особеност, която е важна причина за забраната им. За Авада Кедавра не сме сигурно, но за Круциатус е 100% ясно - трябва да МРАЗИШ жертвата и да ИСКАШ да я нараниш. С други думи, трудно някой може да се оправдае, че е направил магията без да иска или че е казал думите случайно.

Има ли други забранени магии

Много полезни магии могат да бъдат използвани за да бъде наранен човек, например ако вдигнем маса във въздуха и я пуснем върху нечия глава и точно ТОВА е забранено - нанасянето на телесна или материална вреда на някого. Колкото по-сериозна и необратима е вредата, толкова по-сериозни ще са наказанията.
Трол - Хари Потър и философският камък

И тъй като има черни магии, чиято единствена цел е да вредят на други хора, можем да приемем, че тези магии са забранени (защото няма начин да бъдат използвани легално), но те не са изброени в официални списъци, като трите непростими, или поне ние не знаем да има такива.

Непростими ли са непростимите проклятия?

Съвсем не! Всъщност, не мога да се сетя дори за един човек, който е хвърлен в затвора само заради използване на непростимо проклятие. От друга страна се сещам за едно сериозно нарушение на закона за непростимите проклятия, което остана ненаказано - Барти Крауч, в образа на Муди, използва проклятието Имперус срещу учениците в "Хогуортс" без каквито и да е последици за себе си. Като знаем как се разпространяват новините и слуховете в замъка, напълно невъзможно е Дъмбълдор да не е знаел за това сериозно нарушаване на законите, но не предприе никакви мерки.

В Гринготс - Хари Потър и даровете на смъртта
Самият Хари Потър е използвал две от трите проклятия. Империус, за да проникне в банката Гринготс и Круциатус, за да измъчва Амик Кароу.
По времето на Първата война на аврорите е било разрешено да използват непростимите проклятия срещу смъртожадните.

В крайна сметка се оказва, че "непростимите проклятия" всъщност са си съвсем простими, в зависимост от това кой ги използва и (още по-важно) кой е на власт в момента.

Коментари

  1. Да вметна че непознаването на езика не значе че той е беден:
    Думата „jinx“ се появява за първи път около 1911 година в американския английски, но е извлечена от „jyng“ и от по-ранното „iynx“ – от латински и гръцки – "магия/вълшебство".
    На български - омагьосване.
    „Hex“ датира от около 1830 г. в американския-английски, по-точно в Пенсилвания и е извлечена от немското „hexe“, превеждано точно като „да практикувам вещерство“. В немския се среща и като „hecse/hexse“, а в по-стари немски записки като „hagazussa“ като съществително, което означава „магия/вълшебство“ или дори „вещица“.
    На български - урочасване.
    От староанглийски „curs“ – „молитва, че зло или беда ще повали някого“. Има няколко несигурни източника, които твърдят, че произлиза от старофренски „curuz“ – „гняв“. Подобни думи не съществуват в немския, романските езици или келтския, а връзката с думата „cross/кръст” се отрича от лингвистите.
    На български - проклятие.

    Важно е да се отбелижи, че за непростимите проклятие няма контра заклинание. докато с империус можеш да се бориш то от дрегите две едниствено можеш да отскочиш.

    ОтговорИзтриване
  2. Дали след събитията в шестата книга, или да речем след края на войната, за да са по-спокойни времената, Хари би докладвал за съществуването/измислянето (впрочем как се измислят магии, Мишо?) на "сектумсемпра"? Дали биха я зачислили като непростимо проклятие, или напротив биха я добавили към списъка с магии за изучаване в "ЗЧИ"?

    ОтговорИзтриване
  3. А защо не и "Протего диаболика"?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд