Какво знаем за семейството на Снейп

Сивиръс Снейп - Хари Потър и нечистокръвния принц
Отново въпрос за един от любимите ми герои в "Хари Потър"! Спасимир Игнатов: Изпуснал съм момента че Снейп е имал трудно детство та: Какво става с неговото семейство? 

Съвсем малко знаем за семейството на Снейп и каквато информация имаме е откъслечна и непълна.

Айлийн Принц - майката на Сивиръс Снейп

Айлийн Принц - фен арт
Почти нищо не знаем за рода Принц, нито за Айлийн. Докато я проучваше, Хърмаяни успя да намери само няколко статии за нея - че се е омъжила, че е родила и преди това, че е била капитан на отбора по наплюващи топчета. Това очевидно е най-голямото ѝ постижение в живота, което е донякъде иронично, защото наплюващите топчета се смята за нещо като игра за загубеняци в "Хари Потър". Самата Айлийн е описана като кльощаво момиче, което не е хубаво, изглежда и нацупено, и смутено, с дебели вежди и издължено бледо лице.

Айлийн е била разпределена в Слидерин и то във време, когато омразата към мъгълокръвните и мъгълите е била доста силна. Въпреки това, или може би точно за да опровергае предразсъдъците, Айлийн се омъжва за мъгъл.

Тобаяс Снейп - бащата на Сивиръс Снейп

Тобаяс Снейп - фен арт
Още по-малко знаем за Тобаяс Снейп и причините Айлийн да се омъжи за него. Може би просто той е бил единственият, който я е харесал. Със сигурност обаче бракът им е бил грешка, защото двамата непрекъснато са се карали. По думите на Снейп, баща му не е харесвал нищо.

Айлийн и Тобаяс заживяват в град Кокуърт в бедняшкия квартал Спинърс Енд, където се ражда и синът им Сивиръс.

Детството на Сивиръс Снейп

Сивиръс Снейп - Хари Потър и даровете на смъртта
Хари без да иска успя да надникне в детството на Снейп и видя сцени, в които Тобаяс крещеше на примрялата от страх Айлийн.

Животът с Тобаяс Снейп е бил истински кошмар и макар да нямаме информация как се е грижела Айлийн за сина си, със сигурност знаем, че му е разказвала за "Хогуортс", за Слидерин и за света на магията. Почти сигурен съм, че му е повтаряла колко ужасни са мъгълите и му е давала за пример собствения му баща.

Единственото щастие в живота на Снейп е била Лили Евънс, която е живеела в същи град, но в по-хубав квартал. Снейп забелязва, че тя е вещица и започва да ѝ разказва нещата, които знае от майка си. Двамата с нетърпение чакат да идат на училище - Лили, за да влезе в един напълно нов свят, а Снейп, за да избяга от кошмара у дома си.

Сивиръс Снейп в Хогуортс

Сивиръс Снейп и Лили - Хари Потър и даровете на смъртта
И за Снейп, както за Хари, Хогуортс е много по-истински дом от този, в който е израсъл. Но докато Хари идва в училището като най-известния британски магьосник след Лорд Волдемор, Снейп е напълно непознат и никой не го забелязва.

Тъжното е, че макар да е избягал от тормоза у дома, Снейп се натъква на нов вид тормоз в училище - Джеймс Потър и бандата му. Вместо да блесне със знанията си, със забележителния си интелект и с майсторството си в отварите, Снейп остава засенчен от Джеймс, само защото другият изглежда по-добре от него, богат е и е много добър спортист.
И не стига това, а накрая му отнема и Лили.

Защо Сивиръс Снейп стана смъртожаден

Сивиръс Снейп - Фен арт
И след всичко това за мен е изненадващо, че все още има хора, които не разбират защо Снейп стана смъртожаден. Целият му живот го водеше към това - противният баща мъгъл (от когото Снейп иска да се разграничи, затова си измисля прякора Нечистокръвния Принц, от моминското име на майка си), отвратителният конкурент грифиндорец, глупавите правила на магическия свят, които му пречат да развие потенциала си.

Всъщност, ако не беше любовта му към Лили, не бих се изненадал в един момент Снейп да беше надминал дори Волдемор по сила и да се беше превърнал в най-могъщия черен магьосник на всички времена.

Вместо това умря в някаква мръсна къщурка, нахапан смъртоносно от змия, за да помогне на момче, което по всичко прилича на Джеймс. Кажете сега, сила ли е любовта или средство за контрол?

Коментари

  1. Ябе авно се знае прично количесто за семейството му като се има предвид, че е третостепенан перосанж.

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Колкото и силен магьосник да е Снейп просто не е на нивото на Волдемор. А нека не забравяме, че освен любовта и Дъмбълдор е важен фактор за измяната на Снейп. Не само, защото е силен магьосник, а защото използва най-човешкото и му дава възможност да се развие.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Актьор от Хари Потър с представление в София

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни