Защо Албус Дъмбълдор би облякъл мъгълски дрехи

Много интересен въпрос ми зададе Elizabet Yoskova, която искаше да разбере защо Дъмбълдор и служителите на министерството са облечени в мъгълски дрехи, когато са в Хогуортс.
Трудно ми да отговоря на този въпрос, защото и аз не разбирам напълно сцената, затова ще дам едно фенско предположение (заради такива е създаден блогът) и едно мъгълско (такива не обичам, но щом става въпрос за филмите, а не за книгите, съм по-склонен да ги ползвам).
Преди това, нека да видим каква е модата сред магьосниците.

Как се обличат магьосниците?Тази информация може да е много объркваща за феновете на филмите, защото като цяло в тях виждаме предимно ученици, които са облечени в мъгълски дрехи или в училищни униформи, в които няма нищо магьосническо.
В по-ранните филми Хари и останалите имаха наметала, но после решиха да ги махнат и от тогава по нищо не се отличават от мъгълски училищни униформи.

В книгите виждаме, че магьосниците, и възрастни и ученици, се обличат предимно с роби и наметала. Използването на мъгълски дрехи е изключение и се прави само когато трябва да се излиза сред мъгъли.
Мъгълските дрехи предизвикват голям проблем на Световното по куидич, защото там си проличава колко е трудно за магьосниците да следят мъгълската мода.
Арчи - знаете къде обича да усеща здравословния вятър


В Pottermore Роулинг обяснява, че според законите на магьосниците, те са длъжни да се обличат като мъгъли, когато излизат сред тях и дрехите им трябва да са съобразени с модата в момента. За много магьосници, които живеят откъснати от мъгълския свят, това е трудно, а други го приемат за обидно.
Има и магьосници, за които не е проблем да се обличат с мъгълски дрехи, защото са много по-удобни, а магьосническите одежди се ползват само за официални поводи.

Защо Дъммълдор е облечен с мъгълски дрехи (фенско обяснение)

Трябва да гледаме филма, но е възможно Дъмбълдор тъкмо да се е върнал от някаква работа в мъгълския свят. В трейлъра го видяхме да разговаря с Нют на някакъв мъгълски покрив и явно не е искал да го забележат.
А може просто да предпочита мъгълските дрехи (това се е променило в по-късните години).


Аможе, в тези размирни времена (знаем, че славата на Гриндълуолд се е разнесла по целия свят), много официални служители на министерството да са се обличали според мъгълската мода, за да покажат, че за разлика от последователите на черния магьосник, уважават и искат да спазват Международния указ за секретност.

Защо Дъмълдор е облечен с мъгълски дрехи (мъгълско обяснение)

Другото обяснение е по-банално - защото ако изведнъж се променят дрехите, многото хора, които са гледали само филмите (да, за съжаление има такива и сред читателите на блога) няма да могат да възприемат "новата" мода. Ако е така, това е ужасно, защото се надявах когато Роулинг застане начело, да оправи поне част от неточностите във филмите, но тя все пак е само сценарист и вероятно властта ѝ е ограничена.


Във "Фантастични животни и къде да ги намерим" всички магьосници носеха мъгълски дрехи, но това е нормално, защото американската магьосническа общност е много по-различна от британската и наказанията за привличане на нежелано внимание от страна на немагите са много по-сериозни.
Създателите на костюмите се бяха постарали да създадат подходящи за времето дрехи и това се оказа правилен ход, защото филмът беше награден с "Оскар". Дали не са искали да постигнат същото и с новите филми?


А може би просто някой е преценил, че Джъд Лоу няма да изглежда толкова впечатляващ с дълга роба, наметало и островърха шапка. Трейлърът е първия път, в който виждаме младия Дъмбълдор и създателите искаха (и успяха) да създадат силно впечатление.
Но както каза и Елизабет, когато го коментирахме, това може ни да работи за мъгълските зрители, но ние щяхме да се радваме много повече, ако бяхме видели Дъмбълдор с наметало.

Коментари

  1. Мъгълският покрив много ми напомня за катедралата St. Paul's в Лондон, дори ако не е същата сграда (вж. купола и статуите). Имайки предвид малкото, което (за съжаление) видяхме, съм на същото мнение, че Дъмбълдор би облякъл такива дрехи заради нещо, което е трябвало да свършии в мъгълския свят. Но все пак ми се иска да видя Джъд Лоу в роба и наметало :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър