Защо Албус Дъмбълдор би облякъл мъгълски дрехи

Много интересен въпрос ми зададе Elizabet Yoskova, която искаше да разбере защо Дъмбълдор и служителите на министерството са облечени в мъгълски дрехи, когато са в Хогуортс.
Трудно ми да отговоря на този въпрос, защото и аз не разбирам напълно сцената, затова ще дам едно фенско предположение (заради такива е създаден блогът) и едно мъгълско (такива не обичам, но щом става въпрос за филмите, а не за книгите, съм по-склонен да ги ползвам).
Преди това, нека да видим каква е модата сред магьосниците.

Как се обличат магьосниците?



Тази информация може да е много объркваща за феновете на филмите, защото като цяло в тях виждаме предимно ученици, които са облечени в мъгълски дрехи или в училищни униформи, в които няма нищо магьосническо.
В по-ранните филми Хари и останалите имаха наметала, но после решиха да ги махнат и от тогава по нищо не се отличават от мъгълски училищни униформи.

В книгите виждаме, че магьосниците, и възрастни и ученици, се обличат предимно с роби и наметала. Използването на мъгълски дрехи е изключение и се прави само когато трябва да се излиза сред мъгъли.
Мъгълските дрехи предизвикват голям проблем на Световното по куидич, защото там си проличава колко е трудно за магьосниците да следят мъгълската мода.
Арчи - знаете къде обича да усеща здравословния вятър


В Pottermore Роулинг обяснява, че според законите на магьосниците, те са длъжни да се обличат като мъгъли, когато излизат сред тях и дрехите им трябва да са съобразени с модата в момента. За много магьосници, които живеят откъснати от мъгълския свят, това е трудно, а други го приемат за обидно.
Има и магьосници, за които не е проблем да се обличат с мъгълски дрехи, защото са много по-удобни, а магьосническите одежди се ползват само за официални поводи.

Защо Дъммълдор е облечен с мъгълски дрехи (фенско обяснение)

Трябва да гледаме филма, но е възможно Дъмбълдор тъкмо да се е върнал от някаква работа в мъгълския свят. В трейлъра го видяхме да разговаря с Нют на някакъв мъгълски покрив и явно не е искал да го забележат.
А може просто да предпочита мъгълските дрехи (това се е променило в по-късните години).


Аможе, в тези размирни времена (знаем, че славата на Гриндълуолд се е разнесла по целия свят), много официални служители на министерството да са се обличали според мъгълската мода, за да покажат, че за разлика от последователите на черния магьосник, уважават и искат да спазват Международния указ за секретност.

Защо Дъмълдор е облечен с мъгълски дрехи (мъгълско обяснение)

Другото обяснение е по-банално - защото ако изведнъж се променят дрехите, многото хора, които са гледали само филмите (да, за съжаление има такива и сред читателите на блога) няма да могат да възприемат "новата" мода. Ако е така, това е ужасно, защото се надявах когато Роулинг застане начело, да оправи поне част от неточностите във филмите, но тя все пак е само сценарист и вероятно властта ѝ е ограничена.


Във "Фантастични животни и къде да ги намерим" всички магьосници носеха мъгълски дрехи, но това е нормално, защото американската магьосническа общност е много по-различна от британската и наказанията за привличане на нежелано внимание от страна на немагите са много по-сериозни.
Създателите на костюмите се бяха постарали да създадат подходящи за времето дрехи и това се оказа правилен ход, защото филмът беше награден с "Оскар". Дали не са искали да постигнат същото и с новите филми?


А може би просто някой е преценил, че Джъд Лоу няма да изглежда толкова впечатляващ с дълга роба, наметало и островърха шапка. Трейлърът е първия път, в който виждаме младия Дъмбълдор и създателите искаха (и успяха) да създадат силно впечатление.
Но както каза и Елизабет, когато го коментирахме, това може ни да работи за мъгълските зрители, но ние щяхме да се радваме много повече, ако бяхме видели Дъмбълдор с наметало.

Коментари

  1. Мъгълският покрив много ми напомня за катедралата St. Paul's в Лондон, дори ако не е същата сграда (вж. купола и статуите). Имайки предвид малкото, което (за съжаление) видяхме, съм на същото мнение, че Дъмбълдор би облякъл такива дрехи заради нещо, което е трябвало да свършии в мъгълския свят. Но все пак ми се иска да видя Джъд Лоу в роба и наметало :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Честит ден на Хари Потър!

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Джоан Роулинг не е само "Хари Потър"

Какво знаем за Бил и Фльор

Официално видео от „Хари Потър и прокълнатото дете“ за пръв път

Хърмаяни и Драко - защо хората виждат нещо там

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

Кой е Робърт Галбрейт и какво общо има с Хари Потър