Отговори на въпросите от петък (част 8)

Благодаря за интересните неща, които ме питате в "Петък за въпроси". Всички въпроси са интересни, но някои не се нуждаят от отделна статия (защото вече съм писал по темата или защото не мога да дам хубав отговор), затова им отговарям в такива общи публикации.

Бих ли си направил Хоркрукс

Спасимир Игнатов: Ако имаше възможност би ли си направил хоркрукс?

Само ми кажи заклинанието и веднага се захващам. С радост бих пожертвал някой, който не харесва "Хари Потър", за да си разделя душата. Ще си създам хоркруксчето и ще си живея мирно и тихо, за да не предизвиквам някого да иска да ме убие.

Защо Дъмбълдор не защити Сириус Блек?

Anatoli Andrianov Atanasov: Доста съм размишлявал по много от темите които са леко объркващи и недоизяснени. Сега искам да видя мнението ти за случая на Сирииус. В момента препрочитам "... и Затворника от Азкабан" и едно старо размишление отново се върна. През почти цялата книга никой не подозира че Сириус е невинен за смъртта на дузината мъгъли , освен Ремус, естествено. И изведнъж в края на книгара се появява Дъмбълдор който знае всичко, но вместо да направя каквото и да било, той оставя нещата на двама тринадесет годишни магьосници. Нещо не ми се връзват нещата. Ще се радвам да видя твоята гледна точка. Надявам се да си ме разбрал.

Дъмбълдор не подозираше, че Сириус е невинен, докато не говори с него в края на "Хари Потър и затворникът от Азкабан".
Накрая повери задачата на Хари и Хърмаяни, защото това прави Дъмбълдор - поверява задачи, било то на Хари Потър или на Нют Скамандър (както разбрахме от трейлъра на новия филм).

Колко издания има "Фантастични животни и къде да ги намерим"

Спасимир Игнатов: Колко издания има фантастични животни и къде да ги намерим?

В първото издание, което стана достъпно за мъгъли, се казваше, че в магическия свят това е 52-рото издание. Това е типично роулингска шега, защото 5 + 2 е равно на 7, а тя обича много неща в "Хари Потър" да са 7 или 12.
В следващите книги не се казва кое издание са, затова не мога да отговоря на въпроса ти, но ако предположим, че няма такива, които не са издавани за мъгъли, след това 52-ро, значи са 54.

И както се досещаш, в нашия свят изданията са три - оригиналното от 2001, зеленото с новите животни и луксозното.

Още за Фантастични животни

Селма - гигантска водна змия,
която не е описана в книгата
Спасимир Игнатов: Защо голяма част от създанията които е намерил Нют ги няма в книгата (да знам че филма е по късан и са измислени в последствие ама нали развиваш теории) а за други като Смъртния покров или Нандуто е писал само слухове?

На този въпрос не мога да отговоря.
Да, имах теория за Връхлитащото зло, но наскоро препрочитах статиите за световното по куидич и се изненадах колко много животни са споменати там, които не са включени във "Фантастични животни и къде да ги намерим", а очевидно не са изчезнали.

Магически съзвездия

Спасимир Игнатов: Чак във втора част на животните ли ще видим нещо за магическите съзвездия или и сега има някаква информация за тях?

Не, никъде Роулинг не е споменавала магически съзвездия. Вероятно говориш за френското (предполагаме) министерство на магията, където видяхме съзвездия с имена на фантастични животни (le niffleur, например).
Знаем, че Гриндълуолд е пророк и може би именно звездите му казват какво да прави. Ако е така, сигурно ще трябва да допълня статията си за магьосническата астрономия.

Дървото в Илвeрморни

Спасимир Игнатов: Последно. Взех си Змийското дърво (още хлабна палма), което расте в Ивълмор или там както се казваше американското училище та се чудех Не са ли забелязали че то е тревисто разстение и всяка година окапва до размер на луковица?

Не съм дърволог и нямам никаква представа за какво говориш, но за това си има много просто обяснение - магия!
Това е обяснение, което можем да използваме за всичко, което не разбираме, но в случая си е съвсем на място, защото в текста за Илверморни се казва, че дървото, което е израсло в двора на училището е непознат вид snakewood tree.

Коментари

  1. И аз не съм сигурна за какво става дума в последния въпрос, защото има поне пет вида растения с популярното название snakewood. Допускам, че задаващия въпроса има едно от тях, а Роулинг е имала предвид друго. Но ми е интересно да чуя кое има предвид той, защото не виждам което и да е от петте да "окапва до размер на луковица". Допускам, че може би в България името "змийско дърво" се отнася за съвсем друг вид.

    Интересно ми е и какво точно е имала предвид Роулинг, защото петте растения включват два храста, които растат само в Северна и Южна Америка, две дървета, които растат само в Австралия, и едно, което расте само в Южна Америка. В смисъл, откъде я е взел Слидерин тая пръчка? Освен ако не става дума за магически вид змийско дърво, който си расте в Европа, но само в магически гори, и не е познат на мъгълите. Може и видът да е рядък и да е изчезнал в последните хиляда години от времето на Слидерин.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Snakewood

    ОтговорИзтриване
  2. Ъпдейт: точно както си помислих. В България "змийско дърво" явно се наричат видът Sauromatum Venosum и някои растения от рода Аморфофалус. Те изобщо не са дървета - Аморфофалус са грудкови растения, а Sauromatum Venosum расте от луковица. Явно това си е купил Спасимир Игнатов.

    Тези растения обаче нямат нищо общо със "snakewood tree" на английски. Там това название се използва за съвсем други растения, които са си баш дървета - два вида акации, които растат в Австралия, едно южноамериканско дърво от семейство Черничеви, и две растения от семейство Зърникови, които са по-скоро храсти.

    Ето затова не бива да превеждате буквално народните названия на растенията, а да ги проверявате по класификация.

    ОтговорИзтриване
  3. Шегуваш ли се за хоркрукса?!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Творчески турнир №8: Произведение 1

Хоркруксите на Волдемор - как са защитени

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"