Защо семейство Дърсли не пускаха Хари Потър в Хогуортс

Семейство Дърсли - Хари Потър и философският камък
Семейство Дърсли не пропускаха възможност да се държат гадно с Хари и човек би предположил, че мисълта да се отърват за него за цяло лято би ги радвала, но всъщност те направиха всичко възможно, за да му попречат да иде на училище. Това не може да си обясни Дани Бояджиева, която пита: Защо Дърсли толкова трудно пускаха Хари в Хогуортс? Нали не го понасяха, би трябвало да се радват, когато той заминава?

Защо Дърсли мразят Хари Потър



Сигурно всеки фен може да даде по няколко обяснения за омразата на роднините на Хари към него, но всички те ще бъдат малко или много грешни, защото семейство Дърсли не мразят Хари, а това, което той символизира за тях.

За Петуния Хари е това, която тя е искала да бъде, но не е получила възможност. Той проявява магическите си способности на много ранна възраст, а всичко, свързано с този свят, я изпълва с тъга и съжаление.

За Върнън Хари е това, което той ненавижда повече от всичко останало - ненормалността, хаосът и непознатото. Върнън не мрази просто Хари, а факта, че момчето прави неща, които той не може да си обясни и да приеме, без да признае пред себе си, че на света съществува магия.


За Дъдли Хари е другото дете, което отвлича вниманието на родителите му. Той отчаяно се нуждае от вниманието на родителите си и се чувства признат само когато Хари е унизен, затова и го напада толкова често, но никога не е изпитвал омраза към него. Роулинг дори обясни, че Дъдли никога не е виждал тормоза над Хари като тормоз, а по-скоро като игра. Чак когато се сблъсква с дименторите, осъзнава, че играта не е приятна за Хари.


Всеки от тях има причина да се чувства неудобно в компанията на Хари и никоя от тях не е свързана със самия Хари.

Защо Дърсли се държат гадно с Хари Потър

Върнън го обяснява още в първата книга: "Приемам, че у теб има нещо странно, навярно не е нищо, което не би излекувал един хубав пердах…"
Според вуйчото, ако Хари бъде подложен на достатъчно страдание, когато прави нещо странно, това ще го научи да скрива магията си и да не я използва никога. Доста опасно решение, като се има предвид информацията за обскурусите, която имаме от "Фантастични животни и къде да ги намерим". Добре, че синът на Джеймс не се поддава на дресировка, иначе към края на 80-те изобщо нямаше да има Привит Драйв.

Подходът на Върнън е грешен, но не е нещо съвсем необичайно в исторически план. Болката се е възприемала за добро лечение в случаи на такива опасни заболявания, като атеизъм, хомосексуализъм и писане с лявата ръка.
Върнън не е лош човек, просто е изключително консервативен, тесногръд и затворен за всичко ново, с което животът може да го сблъска.

Защо Дърсли не искаха да пуснат Хари Потър в Хогуортс

И стигаме до въпроса, който провокира тази статия - защо семейството толкова се противеше Хари да постъпи в училището за магия?

Постъпването на Хари в "Хогуортс" е най-голямото доказателство за провала на семейство Дърсли да отстранят вещерството от рода си. В последните дни, преди пристигането на Хагрид, Върнън впрегна цялата си хитрост и изобретателност, за да попречи това да се случи, като дори използва нестандартни за разбиранията си методи, като това да се държи мило с Хари и да му даде истинска стая.

Семейство Дърсли са ужасни хора, които никой от нас не иска да среща, но е грешно да ги приемаме като злодеи в историята. Техните разбирания са остарели и грешни, но в никакъв случай не са зли. Дори бих казал, че роднините на Хари са едни от най-неразбраните персонажи в "Хари Потър" и всичко, което правят, за да унижат момчето, е подтикнато най-вече от загриженост към него.
Което в никакъв случай не ги оправдава и не прави детството на Хари по-малко нещастно.

Още за семейство Дърсли:






Коментари

  1. Интересна статия, браво. Доста психологическо :)

    Аз обаче си мисля, че в някакъв момент малко границата между "бием го за негово добро" и "мразим го" малко се размива.

    Има неща, които няма как да се обяснят с това, което изтъкваш ти - като това,че носи стари и гадни дрехи, че го третират като слуга... не виждам какво обяснение биха могли да имат как това, че носи гадни дрехи и че няма да може да се впише в обществото в училище и да си има нормални приятели помага на това да му избият вещерството.

    Освен това след 1ва книга вече става ясно, че не могат да му избият магията. Поведението им към него се променя малко, само от страх на моменти, но за малко.

    Също така има случаи, (мисля в четвърта книга) Хари казваше, че вижда вътрешната борба на вуйчо си - дилемата е Дърсли да се отърват от Хари 2-3 седмици по-рано от предвиденото или да го пуснат да му е приятно нещо, т.е. те не искат да му е приятно нищо по никакъв начин (ще е сред магия нали) ама и не могат да го траят там и 1 ден.

    Съгласна съм, че всеки Дърсли мрази Хари за различно нещо, но реално всичките тия неща, заради които го мразят си ги има и той си ги носи, така че според мен омразата си е директно към него... и не мисля че може да се каже, че всичко, което правят е от загриженост.
    Единственото, което правят от загриженост, според мен, е че са го прибрали. И това е било недомислено от тяхна страна (особено от страна на Върнън, Петуния си има писмо с обяснения) - ако бяха го обмислили малко, вероятно нямаше да го приберат, а да го зарежат пред някоя църква.
    Естествено, Дъмбълдор нямаше да остави нещата така, но това е друга тема :)

    ОтговорИзтриване
  2. Направо ми гърмят бушоните, когато някой каже "той не е лош човек" за някой друг, който тормози дете. Един момент, моля! Как определяме кое е лошо и кое не? Лошо е да крадеш, да убиваш, да нараняваш. По тази логика как така Дърсли не са лоши хора? Невежеството (Върнан), ревността (Дъдли) и завистта (Петуния) не са оправдание за тормоз върху когото и да е, камо ли върху беззащитно дете. Няма такова нещо като "бия те за тове добро." Аз все още се удивявам как хората възприемат подобни мерки като нещо нормално, особено у нас. Биеш, тормозиш детето, а после казваш, че така "ще се научи", че е "за негово добро". У нас се случва рядко, а и Дърсли не го биеха така че да оставят следи, за което следят социалните, но в една цивилизована страна, за такова отношение, ти вземат детето и изобщо не ти слушат оправданията за скоростта на шамара.
    Изобщо не ми се споменава манипулативната натура на професор Дъмбълдор, който можеше да измисли много по-добри начини да предпази Хари, но той отлично знаеше на какво биха го подложили Дърсли, може би това беше една от целите му - да изпита характера и волята на Хари.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп