Дж. К. Роулинг

Коя е Джоан Роулинг

Джоан Роулинг, по-известна на света като Джоан К. Роулинг, е британска писателка и сценарист. Тя е най-успешният автор на всички времена, а книгите ѝ от поредицата "Хари Потър" са продадени в тираж от половин милиард копия.
Седемте книги вдъхновиха 8 екранизации, а самата авторка допълни света на Хари Потър с още три книги и нова филмова поредица от 5 части.

Освен книгите за Хари Потър, писателката има още един роман "Вакантен пост" и втора много успешна литературна поредица под псевдонима Робърт Галбрейт.


Джоан Роулинг, първия ѝ съпруг и бебето Джесика

Снимката, която виждате по-горе, е една от малкото достъпни в интернет снимки на авторката на "Хари Потър" преди да станe световно известна. На нея тя е с първия си съпруг Хорхе и с новородената си дъщеря Джесика. Само няколко месеца по-късно двамата се развеждат и Роулинг се прибира във Великобритания с дъщеря си.

Тъжната история на Джоан Роулинг

Майката на Джоан Роулинг умира от множествена склероза през 1990. Бъдещата писателка едва наскоро е "срещнала" Хари Потър във влака от Манчестър към Лондон. Малко след това младата жена решава да замине за Португалия, за да преподава английски.
Прекарва там година и половина, преди да срещне Хорхе Арантес. Жени се за него през 1992 и девет месеца по-късно се ражда Джесика.

Бракът ѝ не е щастлив и едва след 14 месеца се развежда с Хорхе. Двете с Джесика заминават за Шотландия, където Роулинг остава безработна самотна майка. Налага ѝ да живее на социални помощи. Това е най-тежкият период в живота ѝ. Тя често изпада в депресия и дори сериозно обмисля да се самоубие.

Как Хари Потър спаси своята създателка

Само едно нещо крепи Джоан Роулинг в този тежък период и това е историята, която ѝ е хрумнала през 1990-та година. Историята за момчето магьосник.
Още докато е в Поругалия тя започва да изгражда историята, да създава героите и да измисля света на магьосниците. За петте години от идеята във влака до началото на същинското писане Роулинг вече е натрупала огромно количество рисунки, описания на герои, карти и идеи за това как ще се развият събитията в седемте книги (защото от самото начало е решила, че това е история точно за 7 книги). Написала е първата и последната глава (всъщност епилога), както и първата глава от всяка книга (по-късно някои от тези глави минават по-назад в книгата). Във филма "Хари Потър и аз" авторката показа кашоните с информация, голяма част от която никога не влиза в романите, но отделни неща могат да бъдат прочетени в сайта ѝ Pottermore.

Дименторите като метафора за депресията
Роулинг е успяла да даде образ и роля в книгите дори на депресията си, във формата на страховитите диментори, за които дори Краля на ужасите Стивън Кинг каза, че са го уплашили.

Писането на книгата започва през 1995 и "Хари Потър и философският камък" е завършена на следващата година. Първото издание излиза през 1997.
Всички сме чували за съвета, който агентът ѝ дава, след като успява да продаде правата на "Хари Потър" - да мисли и за друга работа, защото от писане на книги не се забогатява.
Джоан Роулинг през 1998 година
Джоан Роулинг през 1998

Джоан Роулинг днес

Днес Джоан Роулинг е една от най-богатите жени в света, а "Хари Потър" е най-успешният художествен роман на всички времена. Щастливо женена е за втори път, а Джесика има брат и сестра.
Този най-мрачен период в живота ѝ е оставил своя отпечатък върху писателката и я е направил жената, която е днес.
Заради ролята, която е изиграл света на магьосниците за нея, можем спокойно да кажем, че Роулинг е най-големият фен на "Хари Потър".
Джоан Роулинг с втория ѝ съпруг
Роулинг с втория ѝ съпруг

Прочетете още за:

Magic Beyond Words: The J.K. Rowling Story - биографичен игрален филм за Джоан Роулинг

Много хубав живот - реч на Джоан Роулинг

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)

Професор Спраут - героинята, която понякога забравяме

Какво знаем за дименторите

Кой е Джейми Кембъл Бауър от Хари Потър и Фантастични животни

4 причини никога да не ни омръзва да препрочитаме "Хари Потър"

Дейли Потър, или как веднъж решихме да препрочитаме "Хари Потър" и не спряхме 10 години

"Икабог" излиза и в България през ноември, а илюстрациите ще бъдат на български деца

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство