Дж. К. Роулинг

Коя е Джоан Роулинг

Джоан Роулинг, по-известна на света като Джоан К. Роулинг, е британска писателка и сценарист. Тя е най-успешният автор на всички времена, а книгите ѝ от поредицата "Хари Потър" са продадени в тираж от половин милиард копия.
Седемте книги вдъхновиха 8 екранизации, а самата авторка допълни света на Хари Потър с още три книги и нова филмова поредица от 5 части.

Освен книгите за Хари Потър, писателката има още един роман "Вакантен пост" и втора много успешна литературна поредица под псевдонима Робърт Галбрейт.

Кратка биография

 • Родена е на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. Има сестра, с две години по-малка от нея – Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн, когато Роулинг е на 4. Удавали ѝ се езиците, но не и спортът и математиката.
 • Има много добър приятел наречен Шон Харис, който става прототип на Рон Уизли.
 • През декември 1990 г. майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45-годишна възраст. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори... Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“
 • От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ. През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство Блумсбъри ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата. Тиражът е едва 1000 копия.
 • Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. и заедно имат още две деца - Дейвид и Маккензи.
 • Днес Хари Потър е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара. Поредицата „Хари Потър“ е преведена (изцяло или частично) на над 75 езика.
 • През февруари 2004 г. списание „Forbes“ оценява състоянието ѝ на £576 милиона, а през 2006 г. я обявява за първата писателка-милиардер, и за втората най-богата жена от артистичните среди в света на шоу бизнеса, след шоу-водещата Опра Уинфри.
 • През 2012 г. излиза нейната книга за възрастни „Вакантен пост“.
 • През 2013 г. излиза романа „Зовът на кукувицата“, който тя пише под псевдонима Робърт Галбрейт. Тиражът е много малък, а писателят е представен като бивш военен, който е работил в Специалния отдел за разследване на Кралската Военна полиция, а сега е в областта на гражданската сигурност. Идеята за главния герой Корморан Страйк идва от неговите преживявания и приятелите от военните години. Романът е бил аплодиран от критиката, но авторът не е бил познат на читателите. Не след дълго разследващите журналисти откриват, че това е писателката Роулинг, след което продажбите на книгата нарастват с над 4000%. Скандалът с името я кара да оповести публично своето авторство.
 • Досега са излезли три романа за детектива - "Зовът на кукувицата", "Копринената буба", "В служба на злото", а през септември очакваме и четвъртия роман "Lethal White".
 • Роулинг активно се занимава с набиране на средства за нуждаещите се и през 2005 година създава фондация "Лумос", която работи и  в България. В началото на януари 2006 г. тя дарява свой ръкопис на търг с цел да подпомогне организацията за „Международното разпространение на книги“, която работи за ограмотяването в по-бедните държави по света. Част от приходите, събрани от книгите "Фантастични животни и къде да ги намерим", "Куидичът през вековете" и "Приказките на барда Бийдъл", също така са дарени.
 • През 2016 година започна филмовата поредица "Фантастични животни", на която Джоан Роулинг е сценарист. Досега има само един излязъл филм, но на 16 ноември ще е премиерата на продължението - "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"

Източник: www.orangecenter.bg

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Волдемор: Историята на наследника - какво знаем за филма

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Официално видео от „Хари Потър и прокълнатото дете“ за пръв път

В кого всъщност е влюбена Хърмаяни?

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"

Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Ралф Файнс почти е отказал ролята на Волдемор

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно