Хари Потър и прокълнатото дете / A Very Potter Musical - сравнение

През 2016 в Лондон започна да се играе пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете", обявена от мнозина (повечето от които имат финансова изгода от това) за "осмия Хари Потър". Истината е обаче, че истинските фенове вече са виждали "Хари Потър" на сцена (дори и само в Youtube), седем години преди недоразумението на Джак Торн.
Мюзикълът A Very Potter Musical днес навършва 9 години, затова реших да направя едно сравнение между него и пиесата "Хари Потър и прокълнатото дете".

Финансов успех

Смятам, че в много отношения финансовият успех на едно произведение може да се приеме като оценка за качеството му, затова ще започна сравнението си именно с тази точка.

Хари Потър и прокълнатото дете

Пиесата на Джак Торн спечели милиони долари и дори след толкова много време интересът към нея не спада. От тази година започнаха да я играят и в САЩ, а списъкът на страните, които проявяват интерес, се увеличава всеки ден.
Само сценарият, който беше публикуван заедно с началото на представленията, донесе на създателите си няколко десетки милиона и се превърна в най-продавания театрален сценарий на всички времена.

A Very Potter Musical

Като изключим първите няколко представления, тогава под заглавието "Harry Potter, The Musical", на които присъстваха предимно родители и приятели на създателите и актьорите, мюзикълът не е донесъл на екипа си и един долар.
Причината за това е, че след пускането на записа от представленията, мюзикълът стана абсолютен феномен в сайтовете за видеосподеляне и създателите му го свалиха, изплашено от съдебно преследване. След като отправиха запитване към WB, им беше позволено да го качат отново, но им беше забранено да изкарват пари от него.
Това не означава, че мюзикълът е по-лош от театралната постановка - би било интересно да видим кое от двете представления би събрало повече пари, ако имат равни възможности за печалба.

История

Второто нещо, което искам да сравня е отношението им към оригиналната история в "Хари Потър", защото и двете произведения са базирани върху книгата на Джоан Роулинг.

Хари Потър и прокълнатото дете

Пиесата на Джак Торн претендира да е продължение на "Хари Потър" и рекламите дори твърдят, че историята е писана от самата Джоан Роулинг.
Аз обаче намирам трудно за вярване последното твърдение, защото между книгата и пиесата има ужасно много и все сериозни разминавания, които никой фен не може да допусне, а какво остава за авторката на книгите. Всъщност, до голяма степен пиесата зачерква събития и персонажи от оригиналната история и човек няма как да не се чувства, все едно гледа две пиеси - едната разказва за отношенията между няколко деца и родителите им, а другата показва безумно повторение на историята от четвъртата книга, но с времеврът.

A Very Potter Musical

Мюзикълът не претендира да е част от Хари Потър канона, защото е пародия. Но пародия, създадена с толкова любов и уважение към книгата, че е по-лесна за приемане, от недомислиците на Джак Торн.
AVPM се опитва да вкара в себе си колкото се може повече елементи и препратки към книгата. Същото прави и Джак Торн, но при него изглежда изнасилено фалшиво, докато при мюзикъла, за който от начало знаем, че е пародия, всеки цитат или герой от книгата, колкото и да е деформиран за целите на комедията, е като подарък за зрителите.
Сюжетът в първия мюзикъл се опитва да обедини цялата история от книгите в едно - завръщането на Волдемор, войната и Битката за Хогуортс. И са се справили перфектно!

Персонажи

И двете пиеси използват героите на Роулинг, въпросът е кой се е справил по-добре.

Хари Потър и прокълнатото дете

Както казах преди малко, Джак Торн иска да разкаже някаква си негова история и да ни пробута някаква си негова пиеса за няколко деца, които не се разбират с родителите си. Преди време, на една дискусия за пиесата, някой каза, че самият Торн не се е разбирал с баща си и затова е вкарал този мотив.
Но за да може да разкаже своята история, той е променил много от познатите ни персонажи от книгата. Това няма начин да не подразни истинските фенове.

A Very Potter Musical

В мюзикъла героите не са само леко изменени - абсолютна противоположност са на тези в книгата. Волдемор е чувствителен и емоционално (освен физически) привързан към Куиръл, Хари Потър е надменен и егоистичен, а ролята на Долорес Ъмбридж се изпълнява от мускулест мъжага. Всичко това обаче не дразни, защото фактът, че създателите са обърнали или са преувеличили всяка една черта на героите, показва колко добре ги познават.

Сценография

В театъра и в киното много често е важно не само какво се разказва, а как се показва, затова нека да сравним двете пиеси и в това отношение.

Хари Потър и прокълнатото дете

Имам щастието да познавам човек, който е ходил да гледа пиесата лично, а освен това Хриси Тонкс е и един от най-големите "Хари Потър" фенове, които познавам, така че през нейните очи имам някакъв поглед върху пиесата.
И по това, което научих, изглежда че случващото се на сцената, колкото и да е недомислено като история, е страхотна емоция и незабравимо преживяване. Има магии, отвари, левитация и летящи из стаята предмети, както и великолепна хореография, която създава много по-вълнуваща атмосфера.
Заради всичко това, ако пиесата някога стигне до България, ще ида да я гледам.

A Very Potter Musical

Точно обратно е положението с мюзикъла, който е правен с малко пари, с малко повече сладкиши Red Vines и с много желание и ентусиазъм.
Продължението A Very Potter Sequel изглежда по-добре на сцената, защото е финансирано от фенове, но в първата част декорите са две колони и един картонен котел.
За специални ефекти изобщо не можем да говорим - използването на летежната пудра, например, представлява сцена, в която героите обикалят в кръг, размахват ръце и викат "Floo powder power! Floo powder power!", но вместо да е дразнещо, това се превърна в един от най-запомнящите се моменти.
Именно аматьорските елементи, фон на старанието на екипа и актьорите, създава една уникална атмосфера на мюзикъла, която Джак Торн и Джон Тифани не могат да си купят, дори да вложат всички милиони, спечелени досега, в пиесата си.

Създатели

Важно е да видим и кои са създателите на двете пиеси.

Хари Потър и прокълнатото дете

Вече казах, че колкото и пъти да прочета, че Джоан Роулинг била писала историята за глупавото пътуване с времевъртите, никога няма да го повярвам. И то не само защото има разминавания, а защото писателката не е направила нито един коментар, за да обясни тези разминавания. Спомнете си колко неща коментира след "Фантастични животни и къде да ги намерим", където сме сигурни, че тя е автор.
Авторът на сценария, с някои глупави решения за историята, показа, че е чел по-малко книгите и повече коментари на 10-годишни фенове в интернет. Всъщност, като се има предвид какви елементи е вкарал сценаристът в пиесата, имам основания да се съмнявам, че дори е прочел всички книги или само е гледал четвъртия филм.

A Very Potter Musical

Мюзикълът е създаден от фенове. Всъщност, идеята се ражда именно на среща на Хари Потър клуба в Мичиганския университет, по време на една дискусия за възможната любов на Драко Малфой към Хърмаяни Грейнджър.
Разликата се усеща много ясно, защото Джак Торн се опитва да имитира света на Роулинг и пиесата му изглежда точно като имитация, което е обидно за феновете. Създателите на AVPM пародират елементи от "Хари Потър", но го правят така, че не обиждат историята или феновете.

Ефект върху фенството

И двете произведения са предназначени за фенове на "Хари Потър", затова е много важно да видим какво е отражението им върху фенството и как ги приемат читателите на Роулинг.

Хари Потър и прокълнатото дете

Пиесата на Джак Торн стигна до стотици хиляди хора и сега много фенове вярват в глупави идеи, като това, че Волдемор и Белатрикс имат дъщеря, но общо взето ефектът е дотук, защото започне ли човек да размишлява над пиесата, ще разбере, че няма нищо общо с "Хари Потър". А ако не се приема като "осмия Хари Потър", пиесата няма никакви други качества, защото нито е забавна, нито е интересна.

A Very Potter Musical

Знаете ли, че "Hufflepuffs are particularly good Finders" или се питате "What the hell is a Hufflepuff"? Което и от двете да е, сигурен съм, че сте чували изразите, защото са навлезли дълбоко сред феновете и много хора дори не знаят откъде са. А те са, разбира се, от мюзикъла.
AVPM събра огромна група почитатели и заживя свой живот, без да е подкрепян с реклами от издателства, като "Хари Потър и прокълнатото дете".
Навсякъде по света фенове на мюзикъла организират подобни аматьорски представления и изпълняват части или направо цялата пиеса.
И ще дойде ден, когато интересът към пиесата на Джак Торн ще отслабне и вече никой няма да инвестира в рекламирането му. Тогава "Хари Потър и прокълнатото дете" ще бъде забравена и ще се помни само от верните фенове на "Хари Потър", като един от най-мрачните моменти във фенството ни.
А A Very Potter Musical ще продължи да се гледа, защото е едно страхотно представление, направено с много любов от фенове на "Хари Потър", за фенове на "Хари Потър".

Кое е по-доброто

Сигурен съм, че за читателите на блога ми, дори да сте прочели само тази статия, няма съмнение кое харесвам повече - "Хари Потър и прокълнатото дете" или "A Very Potter Musical".
Едното е пример за чудовищата, които се раждат, когато някой реши да използва името на "Хари Потър" за своя собствена изгода. Другото е доказателство, че да си фен на "Хари Потър" е много по-забавно, когато споделяш любовта си към книгата с останалите фенове.

Още за "Хари Потър и прокълнатото дете":



Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг