Само малките деца ли харесват Грифиндор

Често пиша, че по-малките фенове на "Хари Потър" са по-склонни да предпочитат "Грифиндор" пред останалите три дома, затова Христина Михайлова, една от малкото грифиндорки в препрочитателския клуб, ми зададе следния въпрос: Здрасти Мишо, и аз реших да попитам нещо. Както си казвал много пъти, по-малките фенове избират Грифиндор за любимия си дом, защото Хари Потър и от там. Какво, според теб, мотивира по-възрастните фенове да харесват Грифиндор, и да са доволни от разпределението си там?

Като казвам, че предимно малките харесват този дом, не искам да кажа, че домът е по-малко добър от останалите и възрастни хора не биха го избрали. Причината малките да предпочитат да идат именно там е много проста - това е домът на Хари Потър и, както Хриси и останалите възрастни грифиндорци ще се съгласят, домът е представен в много по-добра светлина, отколкото който и да е от останалите. Малчуганите, които не могат да вникнат по-дълбоко в историята, виждат "Грифиндор" като единствения хубав дом.

По-възрастните фенове могат да отличат качествата на всеки от четирите дома, затова избират по-внимателно. Те знаят, че освен да е "домът на Хари Потър", "Гифиндор" има и други достойнства.

Възрастните грифиндорци разбира се ценят смелостта, която е най-отличителното им качество, но има нещо друго, което ги привлича в този дом - желанието да се борят за това, което смятат за правилно.
Това ги отличава от всички останали домове, включително и от "Хафълпаф", които също имат много развито чувство за справедливост, но по-малка мотивация за борба. Както писах в една от предишните си публикации, хафълпафците не се страхуват от войната, но предпочитат мира.

При грифиндорците винаги съществува желанието за борба. Когато решат всички световни проблеми, те ще започнат да се борат за правата на пеперудите или нещо такова. Никоя несправедливост не е прекалено незначителна, за да не си заслужава битката.

Именно това е качеството, което според мен привлича най-много възрастни фенове. Естествено, аз съм слидеринец и не мога да разбера това постоянно желание да решаваш проблеми, които не засягат самия теб, затова ми е трудно да определя жертвоготовността на грифиндорци като нещо категорично положително (освен ако не се хвърлят да спасяват мен, разбира се).

Когато отговорих на Хриси, я помолих също да напише нещо по темата, защото ми е любопитно какво би допълнил един доказал се фен на "Хари Потър" от "Грифиндор". Тя се съгласи, така че скоро очаквайте нейната гледна точка.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър

Кога и на каква възраст умира Волдемор (70% от вас не знаят или не могат да сметнат)