Волдемор - най-вреден за каузата на смъртожадните

Когато след Световното първенство по куидич сравнително голяма група смъртожадни предизвикаха размирици и нападнаха семейство мъгъли, обединените усилия на всички представители на Министерството на магията, които опитаха да ги спрат, не свършиха толкова добра работа, колкото Черния знак, изненадващо появил се в небето. Смъртожадните се изплашиха и се разбягаха. Тази сцена много добре илюстрира до каква степен навреди Волдемор на идеята, която уж трябваше да защитава.

Осъзнавам, че заглавието е малко подвеждащо, защото кауза на смъртожадните е самият Волдемор, който иска да стане безсмъртен господар на света, но докато някои от последователите му са там заради свободата, която им дава (като Грейбек) или защото Волдемор е смисъл на живота им (като Белатрикс), по-голямата част от представителите на древните чистокръвни родове са станали смъртожадни, за да защитават идеи, в които вярват от векове.

В магьосническото общество има две много сериозни разделителни линии, които от стотици години създават конфликти - дали "чистата кръв" има някакво значение за способностите на магьосника и дали е редно светът на магията да да е скрит от мъгълите.
И докато Гриндълоулд (и до един момент Дъмбълдор) се е борил за отмяната на Международния указ за секретност, то Волдемор и смъртожадните са искали да изчистят света на магията от смесването с мъгълска кръв.

Проблемът е, че Волдемор е използвал тази идея само за да привлече последователи, но с действията си е отблъснал всички онези, които искрено са вярвали, че постъпват правилно и се борят за по-добро бъдеще.
28-те най-древни магически семейства
И точно както знакът на Черния лорд прогони смъртожадните на световното, след като за пръв път от 13 години си бяха позволили да надигнат глави, така и името на Волдемор ще остави петно за поколения напред върху всеки, който си позволи да защитава правата на семействата с чиста кръв - същите семейства, които са изградили света на магьосниците и чиито имена могат да бъдат проследени в магьосническата история до най-дълбока древност.

Коментари

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

Актьор от Хари Потър с представление в София

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни