7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Единбург е красив и древен град. Столицата на Шотландия. И най-важното (поне за нас) - родното място на Хари Потър. Джоан Роулинг е живяла известно време в града и е написала по-голямата част от "Хари Потър и философският камък" там. Ето какво бихте могли да посетите, ако тръгнете по пътя на "Хари Потър" в Единбург.
Хари Потър обиколка на Единбург

Читателите на блога сигурно са забелязали, че в началото на този месец имаше един доста дълъг период без публикации. Причината за това е, че с Радина Рейвънклоу решихме (с доста голямо закъснение) да си направим една екскурзия до Единбург и да видим какви следи е оставила авторката на любимата ни книга.

Важно е да имате предвид, че нещата, които сме отбелязали, действително са свързани с историята на "Хари Потър". Ако потърсите в интернет, ще попаднете на десетки легенди - улици и сгради, които носят имена на герои от "Хари Потър", за които се смята, че са вдъхновили писателката. Ние обаче решихме да не се занимаваме с тях и да обърнем внимание само на това, което действително има значение.

1. Elephant House - кафенето, което претендира да е "родното място на Хари Потър"

Авторката на "Хари Потър" често е пишела по кафенета. Нямаме представа кои са всички те, но две са ни известни. Едното от тях е Elephant House, което се е превърнало в туристическа атракция и привлича хиляди Хари Потър фенове от цял свят.
Хари Потър обиколка на Единбург

Атмосферата в заведението не е свързана с Хари Потър. Както подсказва наименованието, темата са слоновете, затова има много изображения на слонове, фигури, снимки и книги за гигантските животни. И въпреки това няма как да се объркате, защото на входа пише, че това е родното място на "Хари Потър" и на касата се продават сувенири със същия надпис.

На стената има две табла за писателите, които са посещавали заведението. Не обърнах внимание на имената от едното, но другото беше посветено изцяло на Джоан Роулинг.
Хари Потър обиколка на Единбург

Много по-любопитна дестинация е тоалетната, която редовно бива изписвана от край до край с послания от фенове. Това е може би най-често боядисваната тоалетна във Великобритания. Ние с Радина Рейвънклоу уцелихме тоалетната точно след един такъв ремонт и намерихме чисти места, на които да оставим послания от Daily Potter.
Хари Потър обиколка на Единбург

Снимките в Elephant House са разрешени само ако си поръчате нещо. За щастие цените не са чак толкова високи, колкото очаквахме. Имайте предвид обаче, че ако си поръчате шотландско кафе преди обяд, ще ви откажат и ще ви погледнат много странно. Само защото в него има алкохол.
Заведението се пълни бързо, затова може да последвате нашия пример и да отидете още при отварянето в 8 часа. Макар че бяхме дошли толкова рано, вътре вече имаш три заети маси. И всички посетители носеха някакви аксесоари, с които да покажат, че са фенове.

2. 6A Nicolson Street - още едно от известните места, на които Роулинг е писала

По времето, когато Джоан Роулинг е писала книгата, на този адрес е имало кафене. То е било собственост на съпруга на Даян (сестрата на писателката) и Роулинг често се е отбивала там за по няколко часа, за да пише.

Хари Потър обиколка на Единбург
За съжаление Nicolson’s Café вече не съществува, но на сградата, в която се е намирало, има табела, отбелязваща, че Джоан Роулинг някога е писала там.

Nicolson’s Café и Elephant House са две от местата, на които Роулинг е писала. За съжаление само те са ни известни, благодарение на интервюта, които писателката даде през 1998 и 2001 година.

3. Отпечатъците от ръцете на Джоан Роулинг

През 2008 година Джоан Роулинг получи наградата на Единбург заради приноса си към града. Тя и още няколко души оставиха отпечатъка от ръцете си.
Възможността да се докоснем до тези отпечатъци е най-близкото до реална среща с Джоан Роулинг за повечето от нас.
Хари Потър обиколка на Единбург

Важно е да знаете, че тези отпечатъци не са толкова лесни за намиране. Трябва да отидете на Royal Mile и да намерите Edinburgh City Chambers. Пред сградата има вход с няколко арки и до една от колоните се намират отпечатъците.

Ръцете, написали "Хари Потър", се оказаха изненадващо малки и в сравнение с моите и тези на Радина изгледаха направо детски.

4. The Balmoral Hotel - където беше довършена "Хари Потър и даровете на смъртта"

Знаем, че първата книга е писана на няколко места, но не сме сигурни кои части от нея къде са създадени. За последната книга обаче можем да сме по-конкретни - знаем точно къде е завършена. В кой хотел и дори в коя стая.

Хари Потър обиколка на Единбург
The Balmoral Hotel е петзвезден хотел точно в център на Единбург. Няма начин да го пропуснете. През 2007 година Роулинг потърси усамотение в него, за да завърши книгата си. След като написала последната част се вдъхновила и се подписала на един бюст в луксозната си стая.

Днес можете да отседнете в същата тази стая (наречена сега "Апартаментът на Роулинг"), но цената е значителна. Дори за стандартите на хотела. Ние с Радина, макар да се смятаме за напълно отдадени фенове, не можахме да се накараме да дадем тази сума за една нощувка.

Дори и да не отседнете в хотела, задължително минете да го видите. Сградата е наистина внушителна.

5. Гробът на поета Уилям Макгонъгол - вдъхновението за името на любимата преподавателка

Гробището "Грейфрайърс" е считано за вдъхновение на Роулинг в измислянето на имена. Говори се, че именно от там е взета идеята за гроба на Том Риддъл (защото такъв съществува). Самата Роулинг признава, че се е вдъхновявала за имена от стари гробове.

Доколко подобните имена в гробището "Грейфрайърс" имат нещо общо с тези в "Хари Потър", можем само да предполагаме. Сигурни сме само за едно от тях - Уилям Макгонъгол.
Хари Потър обиколка на Единбург

В Pottermore Роулинг обяснява, че е избрала името за строгата и изключително сериозна преподавателка като шега. Уилям Макгонъгол, обяснява тя, е считан за най-лошия поет във Великобритания.

Гробът на Уилям Макгонъгол може да бъде намерен в гробището "Грейфрайърс" и е интересно място, което да посетите, ако пътувате до Единбург.

6. Единбург - целия град

Сам по себе си Единбург е свързан с книгите за Хари Потър. Задължително се разходете по улиците му и го разгледайте, защото е факт, че Джоан Роулинг е правила същото.
Младата майка е бутала количката с бебето Джесика и я е чакала да заспи, за да влезе в най-близкото кафе и да пише.
Хари Потър обиколка на Единбург

Няколко улици в града претендират да са вдъхновили Джоан Роулинг за улица Диагон-али. Не знам доколко е вярно това, но е много възможно при някоя от дългите си разходки, в които е създавала книгата в главата си, Роулинг да е минала по някоя от тях и да си е помислила, че магическата уличка в книгата ѝ би могла да изглежда така.

Почти съм сигурен обаче, че поне няколко пъти писателката трябва да е поглеждала към Единбургския замък, извисяващ се на висока вулканична скала над града, и да си е представяла, че това е "Хогуортс". Крепостта се вижда от много от кривите улички, точно както го виждат жителите на "Хогсмийд".

7. Хари Потър магазини

Ако искате да си купите Хари Потър сувенири - шалове, мантии, магически пръчки или дори състезателна метла, това е мястото. В града има няколко големи магазина, посветени единствено на Хари Потър.
Хари Потър обиколка на Единбург

Поставям магазините на последно място, защото такива има на много места по света. Тук те са много, но не предлагат нищо по-различно. И все пак има голяма вероятност, след като сте се разходили по улиците на Единбург и сте видели замъка, извисяващ се в небето, да ви се прииска да си купите нещо, което да ви помогне да влезете още по-дълбоко в света на "Хари Потър".

Ние не си взехме нищо такова, защото имаме достатъчно неща вкъщи, но пък си набавихме "Хари Потър и философският камък" на шотландски. Поредният език в разрастващата се колекция от преводи на първата книга, която имаме у дома.

Заключение

Единбург не е голям град и можете да посетите всичко, посочено в тази статия, само за ден. Повечето неща са безплатни, така че едно такова кратко пътешествие няма да ви коства много (освен ако не решите да отседнете в апартамента на Роулинг, разбира се).
Хари Потър обиколка на Единбург

Щом сте фенове на Хари Потър, няма начин да не харесате шотландската столица. Все пак няма друг град в света, който до такава степен да е свързан с историята на романите за "Хари Потър".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд