Какво щеше да стане, ако Волдемор беше отгледан от майка си

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Габриела Илиева: Какво би се случило, ако майката на Волдемор, Меропа, бе отгледала детето си и се бе опитала да му даде любов? Дали той отново щеше да стане същият? Дали щеше да познае любовта и нейната сила? Дали отново целта му би била безсмъртие и какви биха били средствата към тази цел? Друг въпрос - ако приемем, че Волдемор познава любовта, дали майката на Хари, щеше да успее да осигури тази защита?

Наскоро с Радина коментирахме нещо за Волдемор и открих, че и тя като мен е абсолютно убедена, че черният магьосник е напълно неспособен да изпитва любов. И приемаме за факт, че причината е любовният еликсир, който Меропа е давала на Том Риддъл. Това всъщност никъде не е потвърдено от Роулинг, но на мен ми се струва толкова достоверно, че по принцип не го подлагам на съмнение, но за целите на публикацията ще приемем, че Волдемор е способен да обича.

Щеше ли Лили да даде защита на Хари

Някои биха казали - защо не. Ако Волдемор така или иначе е тръгнал да убива жената.
Но на мен ми се струва, че в тази ситуация имаше нещо необикновено. Волдемор не само беше решен да убие Хари и всеки, който опитва да го защити - той беше абсолютната машина за убиване и шансът, който даде на Лили е изключително рядък, което прави саможертвата ѝ още по-голяма.
Може би ако във Волдемор имаше някаква жалост или колебание, жертвата нямаше да е толкова ценна и нямаше да осигури необходимата защита на момчето.

Това са само спекулации, разбира се. Ще се радвам да чуя мнението на Габриела и на всеки, който има какво да каже по въпроса.

Ако Меропа беше отгледала Волдемор

Струва ми се, в светлината на информацията, която получихме от "Фантастични животни и къде да ги намерим", че ако Меропа беше отгледала сина си, това също можеше да стане причина за смъртта на много хора.
Как ли?  Обскурус.

Знаем, че младата жена е намразила магията в един момент от живота си и дори сама е унищожила пръчката си. Как ли щеше да реагира, когато усетеше магическите сили на сина си? Дали нямаше да го наказва и да го накара да ненавижда магическото в себе си? Дали нямаше да го превърне в нещо подобно на Кридънс?

Разбира се, можеше да стане и обратното - магическото дете да възвърне вярата ѝ в магията и тя да избере да се върне в света на магьосниците, където да живеят заедно с малкия Том като едно щастливи семейство.
Ако беше станало така, книгата щеше да е доста скучна, но и по-хубава за някои от персонажите.

Общо взето използвах въпроса, за да си правя теории. Много е добър и отново приканвам който има какво да каже, да се включи към дискусията.

Коментари

 1. В обротен ред:
  Друг въпрос - ако приемем, че Волдемор познава любовта, дали майката на Хари, щеше да успее да осигури тази защита?
  Тук като цяло приблема не в познаването на любовта авъв високомерието. Не защатата на Лили „убива” Волдеморт, а собственото му отошение и мания за превъзходство. Има поне стотина други начини по които е можел да убие Хари въпреки защитата на Лили, но той избира да ползва Вада кадавра - страля по врабчета с ядрена ракета. Така че дали познава любовта или не въобще не е фактор в това уравнение.

  Дали отново целта му би била безсмъртие и какви биха били средствата към тази цел?
  Всъщност тук ще призная че нямам идея защо волди иска да е безсмъртен, този казус ми обягва, те ще се радвам ако някой ме осветли по въпроса.

  Дали щеше да познае любовта и нейната сила?
  Ами като се има предвид че майка му така и не я е опознала, поне любовта към нея самата. тя е обичала само един човек и това не е бил сина й. Не виждам как и той ще разбере за любовта от нея.

  Дали той отново щеше да стане същият?
  Всички предпоставки за това са на лице, с изключение на това че вероятно би му се наложило да премахне и майка си.

  Волдемор, Меропа, бе отгледала детето си и се бе опитала да му даде любов?
  Както казах по-горе тя не обича сина си обича баща му, и то не толкова обич колкото обсебия. Как човек който не познава любовта ще я даде на друг?

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър

Подробности за Престъпленията на Гринделвалд (СПОЙЛЕРИ!)