Какво щеше да стане, ако Волдемор беше отгледан от майка си

Тази седмица реших да пробвам нещо ново, което смятам да повтарям редовно, докато има интерес - обещах, че всеки въпрос, който ми бъде зададен в петък, ще получи отговор в блога.
Тази публикация е отговор на въпроса на Габриела Илиева: Какво би се случило, ако майката на Волдемор, Меропа, бе отгледала детето си и се бе опитала да му даде любов? Дали той отново щеше да стане същият? Дали щеше да познае любовта и нейната сила? Дали отново целта му би била безсмъртие и какви биха били средствата към тази цел? Друг въпрос - ако приемем, че Волдемор познава любовта, дали майката на Хари, щеше да успее да осигури тази защита?

Наскоро с Радина коментирахме нещо за Волдемор и открих, че и тя като мен е абсолютно убедена, че черният магьосник е напълно неспособен да изпитва любов. И приемаме за факт, че причината е любовният еликсир, който Меропа е давала на Том Риддъл. Това всъщност никъде не е потвърдено от Роулинг, но на мен ми се струва толкова достоверно, че по принцип не го подлагам на съмнение, но за целите на публикацията ще приемем, че Волдемор е способен да обича.

Щеше ли Лили да даде защита на Хари

Някои биха казали - защо не. Ако Волдемор така или иначе е тръгнал да убива жената.
Но на мен ми се струва, че в тази ситуация имаше нещо необикновено. Волдемор не само беше решен да убие Хари и всеки, който опитва да го защити - той беше абсолютната машина за убиване и шансът, който даде на Лили е изключително рядък, което прави саможертвата ѝ още по-голяма.
Може би ако във Волдемор имаше някаква жалост или колебание, жертвата нямаше да е толкова ценна и нямаше да осигури необходимата защита на момчето.

Това са само спекулации, разбира се. Ще се радвам да чуя мнението на Габриела и на всеки, който има какво да каже по въпроса.

Ако Меропа беше отгледала Волдемор

Струва ми се, в светлината на информацията, която получихме от "Фантастични животни и къде да ги намерим", че ако Меропа беше отгледала сина си, това също можеше да стане причина за смъртта на много хора.
Как ли?  Обскурус.

Знаем, че младата жена е намразила магията в един момент от живота си и дори сама е унищожила пръчката си. Как ли щеше да реагира, когато усетеше магическите сили на сина си? Дали нямаше да го наказва и да го накара да ненавижда магическото в себе си? Дали нямаше да го превърне в нещо подобно на Кридънс?

Разбира се, можеше да стане и обратното - магическото дете да възвърне вярата ѝ в магията и тя да избере да се върне в света на магьосниците, където да живеят заедно с малкия Том като едно щастливи семейство.
Ако беше станало така, книгата щеше да е доста скучна, но и по-хубава за някои от персонажите.

Общо взето използвах въпроса, за да си правя теории. Много е добър и отново приканвам който има какво да каже, да се включи към дискусията.

Коментари

  1. В обротен ред:
    Друг въпрос - ако приемем, че Волдемор познава любовта, дали майката на Хари, щеше да успее да осигури тази защита?
    Тук като цяло приблема не в познаването на любовта авъв високомерието. Не защатата на Лили „убива” Волдеморт, а собственото му отошение и мания за превъзходство. Има поне стотина други начини по които е можел да убие Хари въпреки защитата на Лили, но той избира да ползва Вада кадавра - страля по врабчета с ядрена ракета. Така че дали познава любовта или не въобще не е фактор в това уравнение.

    Дали отново целта му би била безсмъртие и какви биха били средствата към тази цел?
    Всъщност тук ще призная че нямам идея защо волди иска да е безсмъртен, този казус ми обягва, те ще се радвам ако някой ме осветли по въпроса.

    Дали щеше да познае любовта и нейната сила?
    Ами като се има предвид че майка му така и не я е опознала, поне любовта към нея самата. тя е обичала само един човек и това не е бил сина й. Не виждам как и той ще разбере за любовта от нея.

    Дали той отново щеше да стане същият?
    Всички предпоставки за това са на лице, с изключение на това че вероятно би му се наложило да премахне и майка си.

    Волдемор, Меропа, бе отгледала детето си и се бе опитала да му даде любов?
    Както казах по-горе тя не обича сина си обича баща му, и то не толкова обич колкото обсебия. Как човек който не познава любовта ще я даде на друг?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд