7 доказателства за силата на Хари Потър

В перфектната си статия от вчера, Радина Рейвънклоу доказа, че Хари Потър не е най-умният персонаж от романите на Джоан Роулинг, но това в никакъв случай не означава, че не е силен герой. Доказателства за силата на духа му има много, ето само 7 от тях:

1. Хари Потър се опълчи на Ъмбридж

Ъмбридж вероятно е най-ужасното нещо, което е сполетявало "Хогуортс", но това, което е най-страшно при нея е, че символизира самото Министерство на магията. Великата инквизиторка е назначена лично от Фъдж и да ѝ се противопоставиш е не само опасно, но и незаконно.
Хари обаче остана силен и не се поколеба нито веднъж да каже на глас истината, която знаеше - че Волдемор се е завърнал.

2. Хари Потър се изправи на гробището

В края на "Хари Потър и огненият бокал", на момчето не му се умираше, но с опрян към стената (или по-скоро към една надгробна плоча) гръб, разбра, че смъртта е неизбежна и избра да я посрещне изправен и горд, а не свит на земята и хленчещ.

3. Хари Потър спаси Драко Малфой

В горящата Нужна стая, когато всички бягаха за живота си, Хари избра да се върне и да не остави дългогодишния си враг да бъде изпепелен от Пъклоогъня.
Ако се изисква сила, за да се опълчиш срещу приятелите си (Дъмбълдор я оценява на 10 незаслужени точки за Грифиндор), представете си колко повече сила се изисква, за да спасиш враговете си.

4. Хари Потър пощади Опаш

И ако в спасяването на Драко можем да намерим благородство и доблест, то в нощта, когато Хари пощади Опаш, видяхме истинската му сила. След 12 години Хари Потър беше застанал лице в лице с човека, заради когото родителите му бяха мъртви. Не мога да си представя колко трябва да е силен човек, за да спре Сириус и Лупин да го убият. Аз вероятно щях да ги помоля да ми позволят да го направя лично.

5. Хари Потър се отказа от Даровете на смъртта

Роулинг вече е посочвала най-силната постъпка на Хари Потър и момента, в който момчето стана мъж. Това е сцената, в която Хари знаеше, че Волдемор е по следите на Бъзовата пръчка, но вместо да търси нея и да се опитва да събере Даровете на смъртта, той предпочете да продължи по пътя, начертан му от Дъмбълдор.
Роулинг казва, че тази сцена е изключително важна, защото за пръв път в живота си Хари избира да НЕ действа.

6. Хари Потър избра смъртта

На гробището Хари нямаше избор, смъртта идваше към него, но в края на "Хари Потър и даровете на смъртта" той сам тръгна към нея, за да я посрещне и да тръгнат като равни.
Много хора не разбират как точно Хари победи Волдемор и опитват да търсят някакви обяснения за притежанието на Бъзовата пръчка и за Даровете на смъртта, но истината е, че в момента, в който Хари избра да се жертва, той стана Господар на смъртта, а Волдемор беше победен.

7. Хари Потър избра живота

Последната проява на сила у Хари, която виждаме в книгите, беше когато той избра да се върне в света на живите - сред смъртта и разрушението, сред болката и страданието - за да се изправи срещу Волдемор за последно и този път да го унищожи завинаги.

Хари Потър може да не е много умен, нито много добър в магиите, но е наистина силен и именно затова той беше Избрания и само той можеше да спаси света от силите на злото.

Коментари

Анонимен каза…
"Ако се изисква сила, за да се опълчиш срещу приятелите си (Дъмбълдор я оценява на 10 незаслужени точки за Грифиндор), представете си колко повече сила се изисква, за да спасиш враговете си."

Това изречение го прочетох сигурно двеста пъти, много ми хареса.

Кой е най-силният вид любов в "Хари Потър"?