7 доказателства за силата на Хари Потър

В перфектната си статия от вчера, Радина Рейвънклоу доказа, че Хари Потър не е най-умният персонаж от романите на Джоан Роулинг, но това в никакъв случай не означава, че не е силен герой. Доказателства за силата на духа му има много, ето само 7 от тях:

1. Хари Потър се опълчи на Ъмбридж

Ъмбридж вероятно е най-ужасното нещо, което е сполетявало "Хогуортс", но това, което е най-страшно при нея е, че символизира самото Министерство на магията. Великата инквизиторка е назначена лично от Фъдж и да ѝ се противопоставиш е не само опасно, но и незаконно.
Хари обаче остана силен и не се поколеба нито веднъж да каже на глас истината, която знаеше - че Волдемор се е завърнал.

2. Хари Потър се изправи на гробището

В края на Хари Потър и огненият бокал, на момчето не му се умираше, но с опрян към стената (или по-скоро към една надгробна плоча) гръб, разбра, че смъртта е неизбежна и избра да я посрещне изправен и горд, а не свит на земята и хленчещ.

3. Хари Потър спаси Драко Малфой

В горящата Нужна стая, когато всички бягаха за живота си, Хари избра да се върне и да не остави дългогодишния си враг да бъде изпепелен от Пъклоогъня.
Ако се изисква сила, за да се опълчиш срещу приятелите си (Дъмбълдор я оценява на 10 незаслужени точки за Грифиндор), представете си колко повече сила се изисква, за да спасиш враговете си.

4. Хари Потър пощади Опаш

И ако в спасяването на Драко можем да намерим благородство и доблест, то в нощта, когато Хари пощади Опаш, видяхме истинската му сила. След 12 години Хари Потър беше застанал лице в лице с човека, заради когото родителите му бяха мъртви. Не мога да си представя колко трябва да е силен човек, за да спре Сириус и Лупин да го убият. Аз вероятно щях да ги помоля да ми позволят да го направя лично.

5. Хари Потър се отказа от Даровете на смъртта

Роулинг вече е посочвала най-силната постъпка на Хари Потър и момента, в който момчето стана мъж. Това е сцената, в която Хари знаеше, че Волдемор е по следите на Бъзовата пръчка, но вместо да търси нея и да се опитва да събере Даровете на смъртта, той предпочете да продължи по пътя, начертан му от Дъмбълдор.
Роулинг казва, че тази сцена е изключително важна, защото за пръв път в живота си Хари избира да НЕ действа.

6. Хари Потър избра смъртта

На гробището Хари нямаше избор, смъртта идваше към него, но в края на "Хари Потър и даровете на смъртта" той сам тръгна към нея, за да я посрещне и да тръгнат като равни.
Много хора не разбират как точно Хари победи Волдемор и опитват да търсят някакви обяснения за притежанието на Бъзовата пръчка и за Даровете на смъртта, но истината е, че в момента, в който Хари избра да се жертва, той стана Господар на смъртта, а Волдемор беше победен.

7. Хари Потър избра живота

Последната проява на сила у Хари, която виждаме в книгите, беше когато той избра да се върне в света на живите - сред смъртта и разрушението, сред болката и страданието - за да се изправи срещу Волдемор за последно и този път да го унищожи завинаги.

Хари Потър може да не е много умен, нито много добър в магиите, но е наистина силен и именно затова той беше Избрания и само той можеше да спаси света от силите на злото.

Коментари

  1. "Ако се изисква сила, за да се опълчиш срещу приятелите си (Дъмбълдор я оценява на 10 незаслужени точки за Грифиндор), представете си колко повече сила се изисква, за да спасиш враговете си."

    Това изречение го прочетох сигурно двеста пъти, много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  2. Няма съмнение в това, че Хари е благороден, но понякога си мисля, че ако беше малко по-малко благороден, нямаше да загинат толкова хора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър