Можеше ли Невил да бъде Избрания

В "Хари Потър и орденът на феникса" разбрахме, че е имало още едно момче, за което можеше да важи пророчеството на Трелони - Невил Лонгботъм. Какво щеше да стане, ако Волдемор беше избрал да тръгне след сина на аврорите, вместо след Хари Потър?
Тази публикация е в отговор на въпроса на Екатерина Ангелова: Какво щеше да стане, ако Волдемор беше избрал Невил, а не Хари от пророчеството.

Ако Волдемор беше избрал Невил?

Преди всичко искам да кажа, че според мен Волдемор не е избрал САМО Хари, а е избрал ПЪРВО Хари. Тоест, ако беше успял да убие Хари, щеше да се заеме и с Невил. Това важи и в обратния случай.

Сигурен съм че Алис, също като Лили, щеше да направи всичко по силите си, за да защити сина си. Все пак тя е обучен аврор и щеше да опита да се бори с Волдемор, но със сигурност щеше да загине. Не мисля обаче, че това щеше да е достатъчно, за да създаде защита над сина ѝ.

Саможертвата на Лили беше толкова важна, защото тя получи от Волдемор възможност да се спаси, а това е нещо изключително рядко. Той беше обещал на Снейп, че ще я пощади и ако жената се беше съгласила да остави бебето си, щеше да живее.
На Алис Лонгботъм нямаше да бъде даден такъв шанс и тя нямаше да има право да избита дали да умре или да живее - Волдемор просто щеше да я ликвидира, както направи с Джеймс, а после да унищожи и бебето.
След това черният магьосник щеше да се отправи към Годрикс Холоу, да опита да убие Хари и всичко да се случи както досега, само че Невил щеше да е мъртъв.

Имаше ли шанс Невил да оцелее, ако Волдемор беше тръгнал след него?

Всъщност - да. Смъртта на Лили и Джеймс е изцяло по вина на Джеймс Потър, който отказа да повери безопасността на семейството си в ръцете на Дъмбълдор, а се довери на човек, за когото знае, че е безполезен страхливец.

Малко знаем за Франк и Алис, което е тъжно, защото ми се струват наистина интересни персонажи, но мога да си заложа магическата пръчка, че Фланк Лонгботъм е бил по-умен от Джеймс Потър и щеше да се довери на Дъмбълдор.
Дори съм склонен да мисля, че докато Джеймс и Лили са се крили, под закрила са били и семейство Лонгботъм.

Ако Джеймс не се беше доверил на Опаш, можеше да е жив. Ако Франк се беше доверил на Дъмбълдор и беше поверил тайната на него, Волдемор нямаше да може да открие малкия Невил.
В този случай най-вероятно щеше да опита да намери бебето Хари и всичко да се повтори точно както стана в книгата.

Нима Невил не може да е герой?

Знам, че не такъв отговор искат да чуят почитателите на Невил, но те трябва да разберат, че победата на Хари не беше заради някакво пророчество, а резултат от много фактори, един от които е любовта на Снейп към Лили.

Невил е различен от Хари Потър, затова не можем да очакваме, че ще повтори всичко, което извърши другото момче. Но не можем да кажем, че Невил не е герой - той водеше съпротивата срещу режима на Снейп, не се поколеба да се изправи срещу Волдемор и унищожи един от хоркруксите му.
Невил Е герой, просто не е Хари Потър.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд