Дименторът - една от най-добрите метафори в "Хари Потър"

Преди много години попитаха Стивън Кинг, известен като Краля на ужасите, дали е чел книга, в която нещо го е изплашило. Той отговори, че истински са го изплашили дименторите на Джоан Роулинг.
Дименторите са един от любимите ми елементи в "Хари Потър", защото са парче от душата на Роулинг, което тя е вложила в книгата си.
Ако някой от вас не е запознат, ще разкажа историята за това как Роулинг ги е измислила, защото откакто научих историята, въздействието на тези злокобни създания сякаш се увеличи.

През 1993 г. "Хари Потър" е представлявал куп листа в кутия от обувки, а авторката му тъкмо се е била върнала от Португалия във Великобритания - самотна майка, без работа и бъдеще. Следващите две години са най-трудните в живота ѝ и тя изпада в дълбока депресия. Признава, че няколко пъти сериозно е обмисляла да се самоубие.

И именно това чувство на пълна безнадеждност, безсилие и отчаяние е въздействието, което имат дименторите в книгите ѝ. Роулинг казва, че по онова време се е чувствала сякаш всичката радост от света си е отишла и никога няма да изпита щастие отново - думи, които буквално е използвала в книгата.
Джоан Роулинг и нейните диментори са чудесен пример за това как човек може да се пребори с тъгата си и вместо да ѝ се отдаде, да я използва за нещо ползотворно.

Писателката е открила своя покровител - историята за момчето магьосник, която я е крепяла през най-трудните моменти от живота ѝ.
Затова ви препоръчвам следващия път, когато четете "Хари Потър" и стигнете до дименторите, припомнете си, че тези образи са прозорец към най-интимните кътчета от душата на Роулинг. Така ще усетите колко много е дала Джоан Роулинг на "Хари Потър" и колко много ѝ е върнала книгата.

Но дименторите може и да ви поизплашат, когато осъзнаете, че са метафора за отчаянието и загубената надежда. Мрачните създания от Азкабан не са просто литературна измислица, а са истинска опасност, която пълзи из нашия свят и никой не е защитен - може да ви накара да треперите, може да ви накара да се почувствате нещастни и, в крайна сметка, може да изгубите дори душата си, ако ги оставите да се приближат твърде много.
А покровителите, както знаем от "Хари Потър", се призовават изключително трудно.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

7 доказателства, че Хари Потър е идиот

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 4

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Кой е първият змиеуст в историята

Хари Потър творчески турнир №2: Произведение 8

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Защо скоро няма да има филм по Прокълнатото дете

От какво се страхува Сириус Блек