Какво знаем за семейството на Хари Потър

Хари, Лили и Джеймс Потър - Хари Потър и философският камък
Всички знаем кой е Хари Потър, но информацията за родителите му остава сравнително неизвестна сред феновете, а единственото нещо, което повечето хора могат да кажат за Джеймс (че е бил търсач в отбора на Грифиндор) не е вярно.
Antoniya Velichkova - Garnevska попита: С какво са се занимавали родителите на Хари, професии, дейности?

Какво знаем за Джеймс и Лили Потър

Лили и Джеймс Потър - Хари Потър и затворникът от Азкабан
Историята на Лили ни е малко по-ясна, защото до голяма степен е свързана с най-важните събития в "Хари Потър" и Роулинг ни запознава много подробно с отношенията между Снейп и Лили в главата "Разказът на принца" в "Хари Потър и даровете на смъртта". Освен това имаме информация за нея и семейството ѝ от сестра ѝ Петуния.

По-малко ни е известно за Джеймс, освен, че е играл куидич и че е бил гадняр (дори хората, които го защитават, не могат да пренебрегнат напълно отношението му към Снейп).
Във филма има една много подвеждаща сцена, в която Хари научава, че баща му е бил търсач, като него самия, но Роулинг разкри, че Джеймс Потър всъщност е бил гончия.

Родителите на Лили и Петуния са мъгъли и нищо не е известно за тях. За Джеймс знаем, че е бил единствено дете и е роден, когато родителите му вече са били много стари, затова е отгледан с изключителна любов и внимание и нищо не му е било отказвано (затова и остава с впечатлението, че заслужава да получава всичко, което поиска).
Дядото и бабата на Хари по бащина линия умират преди раждането му и макар да нямаме такава информация, може да предположим, че и родителите на Лили са починали преди падането на Волдемор.

Много хора се питат какво ли са работили двамата, че да има Хари толкова пари в банката, но истината е, че Джеймс и Лили никога не са работили нищо. И не защото са били мързеливи - просто веднага след като завършват "Хогуортс", стават членове на тайната организация Орденът на феникса и се сражават срещу армията на Волдемор под командването на Дъмбълдор. Само след около три години, двамата вече са мъртви, а синът им остава сирак.

Защо Хари Потър има толкова много пари?

Хари Потър в Гринготс - Хари Потър и философският камък
Наследството на Хари не е от баща му, който също е наследил огромното състояние в Гринготс. Всъщност, парите са резултат от труда на двама големи изобретатели на отвари, предци на Хари.

Линфред Грънчаря

Магьосникът Линфред, наречен от съседите си мъгъли "грънчаря" (на англ. "the Potterer" и от там "Potter") заради хобито си да майстори глинени съдове (вероятно за да държи съставките в тях), бил голям майстор на отвари и с радост помагал на хората, които се нуждаели от него. Той поставил началото на богатството на Потърови с многото полезни отвари, които изобретил, и които после се превърнали в неизменна част от магическата медицина, като "Костраст" и "Пиперлива отвара".

Флиймонт Потър

След Линфред, други представители на рода помагали за увеличаването на съдържанието на семейния трезор, но най-голям принос в това отношение имал дядото на Хари - Флиймонт Потър, който изобретил "Специална брилянтинова отвара за идеално приглаждане на къдрици". Заради този магически козметичен продукт, богатството на семейството се увеличило четири пъти.

Известните Потър в историята на магическия свят

Първите американски аврори - Pottermore
Макар семейство Потър да съществува от около 8 века (първият Потър - Линфред - е живял през 12 век), през повечето време представителите на рода са стояли встрани от магьосническата история. Най-известният Потър без съмнение е Хари Потър, но преди него има още трима, които си заслужава да споменем.

Великобритания

Ралсън Потър бил член на Магисъбора през 17 век и се изявил като голям поддръжник на Указа за секретност.
Хенри Потър, наричан от приятелите си Хари, също бил член на Магисъбора и е останал в историята с публичното си несъгласие с решението на Министерството на магията да не позволява на британските магьосници да помагат на мъгълите по какъвто и да е начин в Първата световна война.

Отвъд океана

Наследниците на Линфред са стигнали дори до Новия свят, защото вече е потвърдена връзката между известния Хари Потър и американския аврор Ейбрахам Потър - един от първите пазители на магическия ред в Северна Америка.
Първите 12 аврора в Америка са много почитани от магическото общество там, защото са се изправили срещу много повече опасности, отколкото аврорите в Европа. Самият Ейбрахам Потър загива, докато изпълнява задълженията си. Всъщност, от първите 12 аврори, само двама умират от естествена смърт.

Мантията невидимка на Хари Потър

Хари Потър и мантията невидимка - Хари Потър и философският камък
Сигурен съм обаче, че въпросът, който вълнува повечето от вас (и затова го оставих накрая) е откъде Хари Потър се е сдобил с мантията си невидимка - един от трите дара на смъртта.

Както знаете, за пръв притежател на мантията се счита Игнотус Певърил, който я предава на сина си, малко преди да умре. Вторият притежател на мантията обаче няма мъжки наследници, затова я предава на най-голямата си дъщеря Йолант Певърил, която се жени за Хардуин Потър, внук на магьосника Линфред, за когото писах по-горе. Така мантията попада в семейство Потър и остава там до ден днешен, като се предава от баща на най-възрастния му син и се пази в тайна от всички останали.

Мантията преминава през много притежатели, за да стигне до Флиймонт, който умира малко преди раждането на Хари и тя става собственост на сина му Джеймс, който (макар да я е използвал многократно преди това) има възможност да ѝ е господар съвсем за кратко, преди да бъде убит от Волдемор и господар на мантията да стане едногодишният Хари Потър.

Още за родителите на Хари Потър:

С какво Джеймс Потър е по-добър от Сивиръс Снейп

Любовта между Снейп и Лили - беше ли възможна

Истинският Джеймс Потър - познаваме ли го изобщо

Коментари

  1. Ако Хари Потър имаше някакви сестри или братя какво щеше да се случи след като Волдемор влезе в стаята където са Джеймс и Лили Потър? Щеше ли Хари да намери добри приятели в лицето на роднините си?

    ОтговорИзтриване
  2. Този Линфед да не е магьосникът, който завещава скачащото гърне в първата от приказките на барда Бийдъл? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Знаете ли,исках да попитам същият въпрос като Antoniya Velichkova - Garnevskа:)Много интересна статия!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Какво знаем за Бил и Фльор

Творчески турнир №5: Произведение 5

ЧРД на Шърли Хендерсън

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Валпургиева нощ

Най-забавните моменти с Фред и Джордж