Указът за секретност - как се скриха магьосниците

Най-важното събитие в цялата магьосническа история за вълшебниците от целия свят без съмнение е решението магьосниците да се скрият от мъгълите. Решението е взето през 17 век и става известно като Международния указ за секретност.

Указът е приет от най-висшия законодателен орган на световната магьосническа общност - Международната конфедерация на магьосниците и е в отговор на зачестилите случаи на нападения срещу магьосници от страна на мъгълите.

През 1689 Конфедерацията, която представлява повечето магьоснически общности по света, подписва решението, което влиза в сила 3 години по-късно.
Според Указа се забранява на магьосниците да се обличат различно от мъгълите, да говорят за света на магията и да правят магии или пък да показват ефектите от заклинания и отвари пред немагьосници.
За спазването на тези правила трябва да се грижи Магьоснически съвет, който да отговаря за представителите на общността в дадена територия. По-късно в повечето държави Съветът става част от мъгълското правителство чрез създаване на Министерство на магията, за което задължително се информира лидерът на мъгълското правителство, но остава в тайна за всички останали.

Много важна промяна в указа е направена през 1750 година, когато на Съветите и Министерствата е възложено да скрият от мъгълите всички създания с магически сили. Много от интелигентните създания като кентаврите отказват да приемат Указа и да изпълняват заповедите на Министерството на магията, но най-силен е отпорът на таласъмите, които винаги са се конкурирали с хората за магическите тайни, а сега са принудени да се подчиняват.

Няма по-важен и по-спорен закон в цялата магьосническа история. Указът предизвиква мощен отпор сред магьосниците, като някои от тях опитват да го отменят. Най-далеч в това отношение стигат и двамата най-известни черни магьосници - Лорд Волдемор и Гелърт Гриндълоулд.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Професор Костов и двете Дж. К

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Тайните на Дъмбълдор: Кой е Аврелий и защо е бил изпратен в Америка

Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу