Семейство Дърсли - интересното, което читателите пропускат

Тъй като не е честно само моето мнение да се чува в блога, понякога давам думата и на останалите фенове на "Хари Потър". Днес може да прочетете размишленията на Ивана Братованова за семейството, при което Хари Потър прекара 10 не много весели години.
Михаил Костов (върховен мъгълофоб)

Автор:
Ивана Братованова
Много хора, които ще прочетат това, първо биха си казали нещо от сорта на "Какво интересно може да има в семейство Дърсли?!". Аз бих казала - много неща.
Нама да отричам, че Дърсли са едни наистина... така казано неприятни личности с доста странни характери. Бих добавила обаче, и че всички сме хора.
Дърсли живеят според своите стандарти и според начина, по който мислят, че е правилно и нормално. На много от нас не ни доставя удоволствие държанието им, но мислите ли, че те са разочаровани от това, което правят? Те харесват живота си именно така, както го виждат: Двама прекрасни граждани и синчето им, живеещи в предградията щастлив и пълноценен живот от сутрин до вечер!

Но! Как ги виждаме ние? Дебелият господин Дърсли, на когото не можеш да се понравиш, ужасната госпожа Дърсли с конските си черти и досадното им широкоплещесто синче Дъдли, живеещи в къщата на Привит Драйв и водещи ужасен потискащ живот.
Според Хари те са най-ужасните хора на света, при които би дал всичко да не живее повече. Но какво щеше да се случи, ако през всичките тези години Хари не бе живял при тях? Може би щеше да му е... някак трудно да знае всичко още от толкова малък, да е обграден от сочещи го хора - "момчето оживя". Разбира се живот с Дърсли би бил кошмар за всеки от нас.
Бих искала тук да вметна и нещо за намерението на Дъмбълдор да прати Хари точно при тях, но смятам, че това е отделна тема, на която трябва да обърна доста повече внимание.

Главното, което исках да кажа, е че Дърсли и Хари не живяха в синхрон и любов. Може би ако те не го мразеха толкова ако и той самия ги обичаше малко повече... но това надали би могло да бъде възможно, като се има предвид ненавистта към магията от страна на семейството, а и неприкритата омраза към Потърови и въобще всичко, което Хари и "нормалните" хора предпочитат и практикуват. Също така Хари живее в постоянен тормоз от страна на братовчед си Дъдли, за който смятам да говоря малко повече тъй като той ми е най-интересният от Дърсли. Петуния и Върнън показват доста наглост и лекомисленост като подкрепят "малкия" Дъдли в тормоза над Хари, което води до разглезеността и лошото му държание вкъщи и извън дома му.

Вуйчо Върнън не е нищо повече от един високомерен мърморко, от който можем да вземем пример единствено какви не бива да бъдем. Всъщност, той не е чак толкова ужасен, но ние бихме казали, че той е 80% лош и 20% добър. Може би тези 20% не биха ви се понравили, но е факт.

Имам едно предположение и ще го споделя с вас. Може би ако Върнън и другите Дърсли (тук включвам и леля Мардж) не се бяха държали с Хари по този гаден начин, а го възпитаваха като сина си, щяхме да наблюдаваме двама Дъдли на едно място. Това държание към Хари, колкото и лошо да е, доста му е помогнало за изграждането на характера и възпитанието. Той биваше лишаван от много неща, но най-много от любов...
Върнън е освен скептичен и свидлив. Искам да припомня случката от "Хари Потър и философския камък", когато той каза, че няма да плаща на някакъв откачен да учи Хари на "номера". Ако беше за Дъдли, щеше да даде колкото трябва, но както казва Джоан Роулинг -  нищо създадено от Върнън Дърсли не би могло да бъде вълшебно и с магически способности.

По принцип Петуния също ми е интересна, но все пак остава на второ място. Забележително е как интересът и към магията се превръща в ненавист. Всъщност, колкото и лоши черти да има тя, аз мисля, че страда. Почти през цялото си детство е била засенчвана от сестра си Лили. Струва ми се, че именно заради тази болка Петуния се дразни от факта, че "перфектната и сестра" е приета да учи в Хогуортс, а тя не. 

И въпреки жеста от страна на Лили да говори с Дъмбълдор, Петуния отказва... вече ѝ се е била струпала достатъчно ненавист. Но аз не я виня - не е лесно вечно да си на заден план, затова не мисля, че тя е толкова ужасна. Просто, когато създава семейство с Върнън, най-накрая се чувства добре и се възползва от възможността да си върне на Лили, като постоянно наказва Хари. Петуния живее с тази болка от детството си, затова не е редно да я обвиняваме.

Дойде и най-интересната за мен част - Дъдли Дърсли. Това нахално и разглезено хлапе ми е най-интригуващо от всички в семейството му. Той според мен е интересен персонаж заради промяната, която настъпва у него. Дъдли винаги ни е дразнел заради отношението си към Хари и въобще. Надали намирате нещо интересно в това, че Дъдли получи 36 подаръка за рождения си ден и беше ядосан, че не са достатъчно - нито пък аз, но нещо друго е показателно при него.

Чак след като вижда себе си като досадния побойник, осъзнава какво всъщност прави. Той разбира, че държанието му наранява - най-вече Хари. Колкото и лошо да е усещането да се сблъскаш с диментор, точно това отвори очите на Дъдли. 

Харесва ми факта, че той осъзна грешките си. Имаше и вариант, в който той изобщо да не се трогне от видяното! Но не го направи, промени се, за разлика от родителите си, които си остават същите.
За мен Дърсли си остават неприятни, но има нещо в тях, което ми е много интересно. Не знам какво е, просто го чувствам. Тук важното е колко много можем да научим от тях... за да не допускаме такива грешки!
А и надали щеше да е толкова интересна историята, ако не бяха те. Жалкото е само, че никога не осъществиха симпатии с Хари и магьосническия свят. Но... те са мъгъли все пак!

Коментари

  1. Приятна статия, но трябва да се вметне че поначало Харито е тръгнало с грешен превод или просто немърливост от страна на преводачите, защото петуния не е леля а тетка на Хари съответно вуйчо Върн е тетинчо.
    Каквото и да се говори за Дърсли в продължение на 11 (единадесет) години те отглеждат Хари, не са отказали да го приютят и като цяло са му най-близките кръвни роднини.
    Всъщност знае ли се нещо за родата на Потър? Майка, баща, стринка...? Имам чувството, че Джеймс Потър го е раздавал кръгло сираче.

    ОтговорИзтриване
  2. До "Вироп"
    А нали се сещаш, че само в България са тези чичо, стринка и тем подобни. В Англия са aunt & uncle.. И щеше да е насмешливо ако бяха ги превели както ти казваш

    ОтговорИзтриване
  3. Пък и тетка е регионално, не се използва в цяла България. Лела се използва и за сестрата на бащата и на майката:
    Леля се нарича сестрата на бащата или майката – или (разширено) по-старша по коляно роднина от женски пол.

    ОтговорИзтриване
  4. До „Анонимен”
    Всъщност едва ли щеше да е насмешливо ако от началото превода си беше тръгнал коректен. Това, че езикът от който превеждаме няма подходяща дума, не значи че не трябва да ползваме такава каквото съществува при нас.

    ОтговорИзтриване
  5. При нас също съществува израза леля и се използва за същото - сестрата на майката или бащата. Тетка се използва само в някои райони, а не в цяла България, така че е много по-правилно да се преведе леля, тъй като е универсално и използваемо в цялата държава.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз нямам проблеми с "леля", но Върнън по-скоро е калеко или свако. "Вуйчо" щеше да е някой брат на Петуния или Лили, ако имаха такъв.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър