Защо Дъмбълдор изпрати Хари при семейство Дърсли

В преднатаси статия споменах, че ще напиша нещичко и за това. Сигурно много хора са се замисляли над този въпрос също като мен. Моят най-кратък отговор би бил: "Той го направи с най-добри намерения принесени с много любов към Хари и родителите му"!
Но тъй като не съм човек, който ще остане само с този отговор, бих казала, че се започва една голяма тема.

Автор:
Ивана Братованова
Има различни мнения по въпроса дали Дъмбълдор прави всичко за добро или не, а също  има доста мнения и за това какъв е по характер, но това е друга тема.
Важното, което искам да вмъкна тук, е че винаги съм се питала защо Хари никога не зададе въпроса на Дъмбълдор, а именно "Защо ме изпратихте точно при тях?". Ние, като читатели, които попиват всяка информация, бихме могли да си отговорим, точно тук искам да с поставите на мястото на Хари. Не бихте ли били любопитни защо през цялото това време е трябвало да търпите тези хора, които и без това ви ненавиждат?! Тази мисъл доста ме тормози и аз ако бях на негово място бих се запитала, но мисля, че Хари има достатъчно доверие на Дъмбълдор, за да го пита точно това покрай всичко останало.

Много се възхищавам на Дъмбълдор и може би това доста ще повлияе на преценката ми, но намирам за полезно да покажа своята гледна точка.
Съвсем простичко ще кажа, че мисля стореното за сторено, и че каквото и да кажем то няма да промени факта, че Хари израсна при Дърсли. Но е редно да изкажем мнение по въпроса.
Представете си отново, че сте Хари Потър. Как бихте приели тази информация за родителите си, за Волдемор и въобще всичко онова...историята за случилото се...пророчеството...че сте избрания, че ви е отредено някой ден да се изправите срещу най-могъщия черен магьосник за времето си...че сте белязан!
Това е твърде много информация за едно малко момче....така че тези от вас, които мислят постъпката на Дъмбълдор за неуместна, прибързана или просто имат мнение различно от добро, имат причина да се замислят...
Струва ми се, че така беше най-добре за Хари. И да, има го факта, че това бе едно мъчително детство. Но беше по-добрият вариант.

Може би това, което ще споделя с вас не е много правдоподобно, но го намирам за причина. Ако Хари бе оставен в света на магьосниците, може би останалите все още верни на Волдемор смъртожадни щяха да предприемат нещичко срещу момчето объркало плановете им. Надали хора като тях (в момента мислите ми се спират на Белатрикс, Долохов, Грейбек...) биха стояли безучастно  знаейки, че някъде там из магьосниците  е момченцето (и въпреки мерките за сигурност, които вярвам, че Дъмбълдор би предприел) и е толкова лесна мишена...
Това, което исках да споделя с вас сега, е че решението на Дъмбълдор освен, че избегна доста злочестия бе и истински правилно. Вярвам, че има хора, които не съм спечелила до сега с предложенията си, но тези, които имат прение подобно на моето биха разбрали...

За тези, които не му симпатизират искам просто да им кажа, че каквото и да мислите за Албус не можете да отречете, че това, което направи за Хари бе от истинска любов. Дори да изглежда като нищо и никаква работа, може би точно това опази Хари през първите му 11 години.
Ако дори и това не може да обори мнението ви, бих дала още едно свое предположение.
Ако Дъмбълдор не бе оставил Хари в мъгълския свят, кой знае къде щеше да е в магическия. Ако беше осиновен надали щеше да е същия Хари. Искам да кажа, че макар и със загинали родители, той все щеше да им такива, които щяха да го отгледат като роден син. Не мога с точност да кажа до каква степен и дали изобщо щеше да има промяна у Хари, но със сигурност по отношение на характера щеше да има разлики. А кой знае - може да беше такъв Хари, който да си стисне ръцете с Малфой! Мога само да предполагам...

От друга страна ако Дъмбълдор го бе отгледал, надали Хари щеше да е толкова години в неведение. До колкото познаваме Дъмбълдор знаем, че му е леко трудно да крие от Хари толкова дълго нещо така истински важно за него. Но каквото и да си мислим при всички положения историята вече е написана както си трябва...

От всичко, което казах до сега най-важното за мен беше да опитам да ви докажа, че ако Дъмбълдор (с каквато и да било умисъл) не бе изпратил Хари при Дърсли, много неща нямаше да са същите и всичко щеше да е различно. А за намерението на бившия директор мисля, че го направи от любов и с възможно най-добри чувства. Когато Макгонъгол  сподели, че няма да има дете в магьосническия свят, което да не знае името на Хари ще е хубаво да си припомним какво отговори Албус - точно за това е най-добре да израсне далеч от всичко това!

Коментари

  1. Не се ли казваше в книгата, че защитата на Лили действа по-силно докато Хари счита къщата на Дърсли за свой дом?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър