Уикенд за въпроси - кратки отговори

Както знаете, отговарям на някои от Хари Потър въпросите, които получаваме на страницата "Хари Потър - новини, коментари, теории" и задължително отговарям в блога на тези, които са изпратени през първия уикенд на месеца.
На някои от тях обаче вече съм отговарял или пък нямам какво толкова да кажа, защото нямаме достатъчно информация по темата, затова правя такива общи публикации.

Волдемор, носът му и Наджини

Божи Михалева: Защо Волдемор няма нос и от къде има Наджини.

Нямаме информация откъде се е взела Наджини. Възможно е Волдемор да я е срещнал в Албания, където се е криел. Може би дори е била последната змия, чието тяло е обитавал, преди Питър Петигрю да му създаде временното тяло от началото на "Хари Потър и огненият бокал". Със сигурност обаче не е бразилската боа удушвач, която Хари освободи, както твърди една популярна фен теория.
Може би ще ти е интересна тази статия: Наджини - обича ли Волдемор змията си
Не знаем точно защо няма нос, но е логично да предположим (и много хора го правят), че го е загубил докато е създавал хоркруксите си.
Преди време писах по темата: Носът на Волдемор, или защо най-силният магьосник е толкова грозен

Хари и Волдемор съюзници

Daria Yancheva: Възможно ли беше Хари и Волдемор да се съюзят по някакъв начин?

Не. Отношенията на Хари и Волдемор започват още преди раждането на момчето. Заради пророчеството Волдемор е убеден, че за да постигне безсмъртие, трябва да убие Хари Потър.
Неотдавна отговарях на подобен въпрос: Беше ли възможно Хари Потър да стане последовател на Волдемор

Семейство Потър

Спасимир ИгнатовКакво знаем аз Потърови и ако Хари беше дал фира още едни чистокръвен род ли щеше да изчезне?

Преди време опитах да обобщя всичко, което знаем за семейството на Хари: Какво знаем за семейството на Хари Потър
А дали с Хари щеше да изчезне още един чистокръвен род - и да, и не.
Мисля, че Хари наистина е последният представител на семейство Потър. Със сигурност знаем, че баща му не е имал братя и сестри и ми се струва, че ако имаше някакви по-далечни роднини щеше да опита да ги намери или по-скоро те щяха да се свържат с него, когато постъпи в "Хогуортс". Второто е по-вероятно, защото Хари не е много по частта със сещането - трябваха му 7 години, за да се сети да посети гроба на родителите си.
От друга страна обаче, семейство Потър не са "чистокръвни" по стандартите на хората, които по принцип използват тази дума. Самият Хари има мъгълокръвна майка, а и по-назад в историята на рода могат да се намерят хора със смесена кръв.

Ако Хари беше син на Снейп

Vili Radzhova: Какво щеше да е ,ако Хари бе син на Снейп?

Просто нямаше да е Хари. Не знам дали се налага да обяснявам откъде идват бебетата, но все пак ще кажа, че щъркелът може да донесе едно конкретно бебе само на двама души. Ако беше донесъл бебе на Снейп и Лили, то щеше да е съвсем друг човек, дори и да го бяха кръстили Хари.

Ролята на Фред във войната

Vili Radzhova: Каква роля щеше да изиграе Фред във войната?

Защо казваш "щеше"? Той участва във войната, сражава се достойно и загина като герой.

Магьоснически хороскопи

Ivayla Weasly Ползват ли магьосниците мъгълския зодиак и как правят хороскопите си?

Много интересен въпрос, който скоро може да получи отговор във филма "Фантастични животни: Престъпленията на Гриндълуолд". В трейлъра видяхме нещо, което вероятно са магьоснически съзвездия. Може би се използват за пророкуване.
За сега се надявам да е достатъчна статията, която писах преди време: Астрономия, астрология и магия в Хари Потър

Пръчката на Хърмаяни

Ivayla Weasly Какво се случва с пръчката на Хърмаяни,след като ѝ беше взета от 
похитителите?

Честно казано, не знам. В книгата липсва информация по въпроса и колкото и да търсих, не намерих нищо за нея в Pottermore и в интервютата на Роулинг. Съжалявам.

Коментари

  1. Здравей, скоро попаднах на блога ти и ми изяде няколко работни часа (дано шефа не чете и той блога :D ). Виждам че си имаш практика за въпросите, но скоро май не си бил в настроение да приемаш такива, а пък аз имам един, за мен интересен, но ти сам ще прецениш дали достатъчно.

    Какво щеше да стане, ако Седрик беше преодолял всички капани поставени от Барти Крауч Младши и беше стигнал пръв до купата. Дали беше подсигорил летекода да реагира само на допир от Хари и ако не - какво щеше да стане ако само Седрик беше се появил в гробището. Какъв би бил резервния план на мнимия Муди и дали изобщо Волдемор щеше да бъде възкресен по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Впрочем, пак съм аз (този път май и име трябва да излезе, а не Unknown :D). В допълнение към предното, само защото е г/д в същия момент, иначе си е отделен въпрос. Как Опаш се е добрал до пръчката на Волдемор, изобщо, в нощта когато Волдемор се опитва да убие Хари, той нито умира нито е съвсем жив, но ако правилно тълкувам нещата - тяло няма. Тогава пръчката му трябва да е останала в къщата на Потър, а първата работа на Дъмбълдор, логично би било, ако я намери там да я унищожи. Накратко:
      1. Или пръчката си е останала във Волдемор, макар да няма телесна форма.
      2. Или някой сериозно е сгафил като не я е унищожил.
      3. Или някой смъртожаден е минал през Потърови преди (който пръв е стигнал там, не знам дали имаме информация за това). Но каква е логиката тогава да остави момчето?

      P.S. Това си стана направо отделен въпрос, предварително благодаря, ако отговориш на някой от двата (или и двата). А и попринцип благодаря за блога :)

      Изтриване
  2. Благодаря за хубавите въпроси.
    За първия смятам, че Крауч щеше да убие Седрик, преди да е хванал купата и да опита да го припише на Крум. Ако все пак Седрик беше стигнал сам на гробището, отново щеше да бъде убит, и щеше да бъде върнат пред тълпата. Никой нямаше да знае какво се е случило, но и Волдемор нямаше да се върне тази нощ и по този начин.

    Колкото до пръчката на Волдемор, не е ясно как се е озовала отново у него, но аз имам теория, че Волдемор се е вселил в котката на семейство Потър и я е скрил някъде, преди котката да умре и той да трябва да търси друго тяло за обитаване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това скотката не противоречи ли на: „вселила се е в единствената друга жива душа наоколо”?

      Изтриване
    2. Не е задължително. Възможно е животните да нямат души и не толкова тялото, колкото душата е привлякла Хари.
      Или пък, което според мен е по-вероятно, котката е била извън сградата.
      Във всеки случай това не е теория, която почива на факти, а е пригодена да пасва на празното място, така че можем да си я оформяме както искаме. В случая аз просто използвам това, че котката се споменава, но никога не разбираме какво е станало с нея.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

ЧРД на Дейвид Брадли

Съдбата на Локхарт

Хари Потър като учител