Позволено ли му е на Рон Уизли да си има плъх

В писмото на Хари Потър се казва, че може да си донесе животно, като са изброени три вида. И въпреки че плъхът не е едно от тях, за три години никой не направи забележка на Рон, че е донесъл Скабърс. За това се чуди Йоана Плачкова: Защо, въпреки че в писмото на първокурсниците пише, че трябва да донесат сова ИЛИ жаба ИЛИ котка, Рон носи плъх?

Всъщност, акцентът в писмото е не толкова върху отделните видове животни, които могат да се внасят, колкото до тяхната бройка. Защото никой не иска някой свръхентусиазиран първокурсник да дойде с две сови, пет котки и кутия с жаби.

Трите изброени животни са всъщност и трите най-предпочитани от магьосниците домашни любимци (макар на жабите отдавна да им мина модата) - совите, защото носят пощата, котките, защото от векове са най-добрият приятел на магьосниците и жабите, защото са много полезни за отвари (макар и министерството вече да е забранило учениците да си носят свои жаби и да ги убиват за отварите).

Освен това, позволявайки на учениците да донесат животните си, училището в някаква степен се ангажира с тяхното отглеждане. Със сигурност знаем, че "Хогуортс" разполага с помещение за совите, което децата и учителите могат да ползват безплатно.

Животните като плъхът на Рон, които стоят предимно в стаите на господарите си, вероятно не са забранени, но и никой не гарантира, че няма да бъдат изядени от Госпожа Норис. Всеки е свободен да внася каквито създания иска, като тарантули и пухкавели, стига да не пречат на останалите и да не застрашават живота на другите обитатели на замъка (за най-голямо съжаление на Хагрид).

Тази част от писмото често е сочена като грешка, но за толкова много години Роулинг не го е променила (както направи с няколко други недоглеждания), което ме кара да мисля, че дори да не се е сетила в началото, след това е решила, че всъщност не противоречи на останалата част от историята и го е оставила така.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта