Астрономия, астрология и магия в Хари Потър

Един от задължителните предмети на Хари Потър в "Хогуортс" е астрономията, която е част и от мъгълската наука. В същото време професор Трелони и Фирензи говорят за влиянието на планетите върху човешкия живот, затова е нормално да се запитаме какво е значението на звездите за магьосниците?
Пиша това заради въпроса на Спасимир Игнатов: Каква е връзката на астрономията с магията в света на Хари? Тя е един от задължителните предмети, но е някак изцяло мъгълска наука.
И на Petq Laskova: В България има зодии,в Америка и Англия също. Но в света на магьосниците има ли зодии? Те никога не се споменават в книгите?

Астрология в Хари Потър

Трябва да призная, че имам голям проблем с астрологията. Не мога да разбера защо толкова много хора ВЯРВАТ, че датата на раждане и движението на планетите играе някаква роля в дребните им ежедневни дела.
Очевидно на моето мнение е и Джоан Роулинг, защото чрез образа на професор Трелони се подиграва именно на окултните практики сред мъгълите, на псевдонауката (каквато е астрологията) и на суеверията. В Pottermore авторката потвърждава, че Трелони ЗНАЕ, че е измамница и че лъже учениците си и колегите си. Преподавателката по пророкуване е толкова заслепена от лъжите и измислиците си, че не вижда единствените две истински пророчества, които е успяла да направи.

Дали магьосниците имат зодии? Вярвам, че да, но в предсказанията, направени от магьосниците астролози има точно толкова истина, колкото в предсказанията, направени от астролозите мъгъли.
Даже бих предположил (макар да нямаме такава информация), че астрологията е възникнала именно от магьосници мошеници, които са мамели мъгълите и така това "знание" е влязло в мъгълския свят.

Астрономия в Хари Потър

Много по-сериозен е въпросът за астрономията.
Ние със сигурност знаем, че планетите ИМАТ въздействие върху живота на земята, макар и да не е такова, каквото си мислят хора като Трелони и вярващите в астрологията.
Преди време написах статия за мистериите в Хари Потър и обърнах внимание на самата магия, която магьосниците всъщност познават съвсем бегло. На света действат могъщи невидими сили и на част от хората просто е дадено право да се докоснат до тях, но не и да ги разберат или управляват. Вероятно кентаврите са вникнали малко по-дълбоко в силите, които движат космическите обекти, но тяхното предимство е само в това, че за разлика от хората не са започнали да си измислят, за да запълват празните пространства в знанието си.

Небесните тела имат значение не само за определяне на бъдещето, но и за други аспекти на магията. Най-очевидно е въздействието на луната - има магии и отвари, при които луната е важен фактор. В "Хари Потър" не се споменава влиянието на други луни и планети (освен в часовете на Трелони, разбира се), но това не значи, че няма такова.

Моята теория е, че знанието за небесните тела е минало на заден план за магьосниците след изобретяването на магическите пръчки. Пръчките превръщат голяма част от ежедневните магии в нещо съвсем лесно и малко магьосници проявяват интерес към по-сложните аспекти на магията.
Не е такова положението сред магьосническите общности, където употребата на магически пръчки е навлязла по-късно. В африканското училище Уагаду астрономията е много по-силно застъпена в учебната програма и вероятно се използва много по-често за правенето на магии.
Нямаме информация, но съм склонен да предположа, че подобно е било положението и сред американските магьосници, до пристигането на Изолд Сейър и създаването на Илверморни. Със сигурност знаем, че са били изключителни майстори на отвари и на преобразяването в животни, а луната е важна както за много отвари, така и за ритуала, чрез който човек се превръща в зоомаг.

Мъгълска наука ли е астрономията

Аз бих предположил, че първите хора, които целенасочено са започнали да изучават звездите са били точно магьосниците, но днес мъгълите са много по-напреднали в изучаването на космоса. Мъгълските космически апарати вече са стигали до края на слънчевата система и сонди са били изпращани на други планети. Да не говорим, че хората успяха да стигнат и до луната, докато за никой магьосник не е възможно да напусне нашата планета (каквото и да твърди Рон Уизли).
Сигурен съм, че ако един магьосник иска да научи повече за тайните на космоса, задължително трябва да потърси знанието на мъгълските учени.

Коментари

  1. Вметвам, че в ноя трейлър на фантастичните живонти има магьоснически съсзведния и съответно зодии.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Герои от Хари Потър във Фантастични животни

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Защо Джини е най-подходящата жена за Хари Потър