Хари Потър и българската митология

Когато четох "Хари Потър и огненият бокал" за пръв път, се изненадах, че българският отбор по куидич е избрал за талисман вийлите - същества, които си мислех, че чувам за пръв път. После обаче се сетих за самовилите и осъзнах, че вийлите са същества, които познаваме добре от народните приказки, но са ни по известни като самодиви.

Пиша това заради въпроса на Elizabet Yoskova: Тъкмо приключих с препрочитането на четвъртата книга и ми изникна въпроса, Вийлите българки ли са? Сетих се за световното и после за Фльор, която очевидно е французойка и се запитах дали тя има български корени, дали всички Вийли са българки или има и такива от други народности и като цяло ще ми е интересно да науча повече за Вийлите.

Какво представляват вийлите

Нямаме много информация за тях, понеже са същества и не са включени в книгата на Нют Скамандър "Фантастични животни и къде да ги намерим". От това обаче можем да заключим, че са достатъчно интелигентни, че да участват в приемането и в спазването на магьосническите закони - каквото е изискването, за да бъде определено едно създание за същество, а не за животно.

Във фолклора често са наричани "духове", но според мен това е неточно и вероятно е резултат от неразбирането на мъгълите. В света на магьосниците има само два типа духове - призраците (мъртви магьосници) и нечовешките духовни проявления (богърти, диментори, полтъргайсти). Вийлите очевидно са физически същества и са достатъчно близки като вид до хората, че да могат да се чифтосват с тях - като великаните.

Според мен това "духове" е по-близко до определението "демони", което в магьосническия свят няма религиозно значение. Всъщност мъгълските "демони" сами по себе си са духовни проявления, докато в "Хари Потър" са зловредни, но физически същества (гриндилоу, капа и т.н.).

Българки ли са вийлите

Тук мога да кажа и да, и не. От една страна вийлите са същества от славянския фолклор и съществуват от преди на нашата територия да има държава България или изобщо да живеят българи. От друга страна, поне доколкото разбрах от оскъдната информация, която намерих, по-голямата част от предпочитаната за живеене територия на вийлите е на територията на днешна България, така че тези същества вероятно използват български език, за да комуникират с магьосниците (а може би и помежду си), следователно можем да кажем, че са българки.

Те обаче се срещат и в митологиите на други балкански и славянски държави, така че не е изключено да са по-разпространени, отколкото си мисля аз. Възможно е да има вийли от Русия, чак до Германия. Това значи, че не е задължително дядото на Фльор Делакор да е дошъл до България, за да си избере жена. Всъщност, не е задължително дори самият той да си я е избрал или връзката им да е била по взаимно съгласие. В следващата точка ще обясня какво имам предвид.

Има ли мъже самодиви и как се размножават вийлите

Според някои предания, самодивите крадат мъже. Дори да не го приемаме като буквално похищение, все пак в това има логика, защото част от магическата сила на вийлите е да омайват мъжете и да ги подчиняват на волята си.
Те може би се привързват към силни и смели магьосници, какъвто може би е бил българският революционер Хаджи Димитър (вижте статията с теорията ми).

Докато коментирахме темата с Радина Рейвънклоу, тя ме подсети за вещиците от романите на Филип Пулман, които по някои неща приличат на нашите самодиви. Решихме, че е възможно размножаването при вийлите да е подобно на това на вещиците от "Тъмните му материи".
В книгата на Пулман няма мъжки вещици. Те спят с обикновени човешки мъже и ако след това родят момиче, то става вещица, но ако е момче, няма магически сили и отива да живее сред хората.

Може би така е и при самодивите - само женските им деца също стават самодиви, а момчетата стават обикновени магьосници.
И в това има логика, защото обяснява как се е появила Фльор Делакор, която е изключително красива и има известна власт над мъжете, но си е човек, а не вийла. Вероятно нейната баба е забременяла от магьосник и е родила момче - бащата на Фльор, който не е наследил нито допълнителните сили на майка си, нито нейната красота. Фльор (и Гарбриел) обаче са наследили красотата на бабата (макар и не толкова свръхестетствено силна), но също без допълнителните сили.

Трябваше ли вийлите да бъдат наречени по друг начин в българския превод

В тази статия използвам думата "вийли", само защото така се наричат в българското издание и така ги познават българските фенове на "Хари Потър"

Според мен Мариана Мелнишка можеше да преведе названието на съществата като "самодиви", "самовили" или просто "вили". Това щеше много по-недвусмислено да свърже историята в книгата с България и българския фолклор, каквато очевидно е била целта на авторката.

Коментари

 1. Малко вероятно е гените на Фльор на вийла да идват от баща й. Майка й също разполага със силата да влияе на мъжете (да си припомним странното поведение на господин Уизли при посрещането им). Също така майка й има чертите на вийла - дългата руса коса и съвършената фигура.

  ОтговорИзтриване
 2. Много интересна статия, благодаря за отговора 👏👏👏

  ОтговорИзтриване
 3. Да, и аз съм останал с впечатлението, че силата й е предадена от майчината й линия. Доколкото помня, баща й беше добродушен, нисък и дебел. Майка й беше красавица, омайваща околните мъже като г-н Уизли, и Фльор май имаше нейните черти, очи и коса. Предполагам, че е стандартното „кръвно размиване“ - майка й е наполовина самодива, тя самата е 1/4, децата й ще са 1/8 и т.н. За същинска радост на самодивската версия на борците за чистокръвност.

  ОтговорИзтриване
 4. Ако силата да влияеш на мъжете с красотата си е доказателство, че си отчасти вийла, то и Чо Чан сигурно е отчасти вийла, защото влияеше на Хари. Дори повече, отколкото му влияеше Фльор.
  Не казвам това, за да оборя теорията, че връзката на Фльор с вийлите е по майчина линия, а само за да покажа, че красотата на жената не е гаранция за нечовешкия ѝ произход. Може господин Делакор да е търсил жена, която има визията на вийла.
  Но няма да коментирам повече, защото влизам в отбранителен режим за теория, за която нямам достатъчно опорни точки и най-вероятно е грешна. Още повече, че Али Василева от препрочитателския клуб коментира в групата, че все пак има информация за мъжки самодиви (или както там се казват).

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Хари Потър и прокълнатото дете - излишната история

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Из езика на архитектурата във филмовия свят на „Хари Потър“

Понеделнишко препитване: Семейство Лъвгуд

Сериал по "Хари Потър"? Не бързайте да се радвате, не бързайте да се отчайвате

Снимките на "Фантастични животни 3" спряха... отново

Вижте част от илюстрациите на предстоящото издание на "Стаята на тайните"