Хари Потър и българската митология

Когато четох "Хари Потър и огненият бокал" за пръв път, се изненадах, че българският отбор по куидич е избрал за талисман вийлите - същества, които си мислех, че чувам за пръв път. После обаче се сетих за самовилите и осъзнах, че вийлите са същества, които познаваме добре от народните приказки, но са ни по известни като самодиви.

Пиша това заради въпроса на Elizabet Yoskova: Тъкмо приключих с препрочитането на четвъртата книга и ми изникна въпроса, Вийлите българки ли са? Сетих се за световното и после за Фльор, която очевидно е французойка и се запитах дали тя има български корени, дали всички Вийли са българки или има и такива от други народности и като цяло ще ми е интересно да науча повече за Вийлите.

Какво представляват вийлите

Нямаме много информация за тях, понеже са същества и не са включени в книгата на Нют Скамандър "Фантастични животни и къде да ги намерим". От това обаче можем да заключим, че са достатъчно интелигентни, че да участват в приемането и в спазването на магьосническите закони - каквото е изискването, за да бъде определено едно създание за същество, а не за животно.

Във фолклора често са наричани "духове", но според мен това е неточно и вероятно е резултат от неразбирането на мъгълите. В света на магьосниците има само два типа духове - призраците (мъртви магьосници) и нечовешките духовни проявления (богърти, диментори, полтъргайсти). Вийлите очевидно са физически същества и са достатъчно близки като вид до хората, че да могат да се чифтосват с тях - като великаните.

Според мен това "духове" е по-близко до определението "демони", което в магьосническия свят няма религиозно значение. Всъщност мъгълските "демони" сами по себе си са духовни проявления, докато в "Хари Потър" са зловредни, но физически същества (гриндилоу, капа и т.н.).

Българки ли са вийлите

Тук мога да кажа и да, и не. От една страна вийлите са същества от славянския фолклор и съществуват от преди на нашата територия да има държава България или изобщо да живеят българи. От друга страна, поне доколкото разбрах от оскъдната информация, която намерих, по-голямата част от предпочитаната за живеене територия на вийлите е на територията на днешна България, така че тези същества вероятно използват български език, за да комуникират с магьосниците (а може би и помежду си), следователно можем да кажем, че са българки.

Те обаче се срещат и в митологиите на други балкански и славянски държави, така че не е изключено да са по-разпространени, отколкото си мисля аз. Възможно е да има вийли от Русия, чак до Германия. Това значи, че не е задължително дядото на Фльор Делакор да е дошъл до България, за да си избере жена. Всъщност, не е задължително дори самият той да си я е избрал или връзката им да е била по взаимно съгласие. В следващата точка ще обясня какво имам предвид.

Има ли мъже самодиви и как се размножават вийлите

Според някои предания, самодивите крадат мъже. Дори да не го приемаме като буквално похищение, все пак в това има логика, защото част от магическата сила на вийлите е да омайват мъжете и да ги подчиняват на волята си.
Те може би се привързват към силни и смели магьосници, какъвто може би е бил българският революционер Хаджи Димитър (вижте статията с теорията ми).

Докато коментирахме темата с Радина Рейвънклоу, тя ме подсети за вещиците от романите на Филип Пулман, които по някои неща приличат на нашите самодиви. Решихме, че е възможно размножаването при вийлите да е подобно на това на вещиците от "Тъмните му материи".
В книгата на Пулман няма мъжки вещици. Те спят с обикновени човешки мъже и ако след това родят момиче, то става вещица, но ако е момче, няма магически сили и отива да живее сред хората.

Може би така е и при самодивите - само женските им деца също стават самодиви, а момчетата стават обикновени магьосници.
И в това има логика, защото обяснява как се е появила Фльор Делакор, която е изключително красива и има известна власт над мъжете, но си е човек, а не вийла. Вероятно нейната баба е забременяла от магьосник и е родила момче - бащата на Фльор, който не е наследил нито допълнителните сили на майка си, нито нейната красота. Фльор (и Гарбриел) обаче са наследили красотата на бабата (макар и не толкова свръхестетствено силна), но също без допълнителните сили.

Трябваше ли вийлите да бъдат наречени по друг начин в българския превод

В тази статия използвам думата "вийли", само защото така се наричат в българското издание и така ги познават българските фенове на "Хари Потър"

Според мен Мариана Мелнишка можеше да преведе названието на съществата като "самодиви", "самовили" или просто "вили". Това щеше много по-недвусмислено да свърже историята в книгата с България и българския фолклор, каквато очевидно е била целта на авторката.

Коментари

  1. Малко вероятно е гените на Фльор на вийла да идват от баща й. Майка й също разполага със силата да влияе на мъжете (да си припомним странното поведение на господин Уизли при посрещането им). Също така майка й има чертите на вийла - дългата руса коса и съвършената фигура.

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна статия, благодаря за отговора 👏👏👏

    ОтговорИзтриване
  3. Да, и аз съм останал с впечатлението, че силата й е предадена от майчината й линия. Доколкото помня, баща й беше добродушен, нисък и дебел. Майка й беше красавица, омайваща околните мъже като г-н Уизли, и Фльор май имаше нейните черти, очи и коса. Предполагам, че е стандартното „кръвно размиване“ - майка й е наполовина самодива, тя самата е 1/4, децата й ще са 1/8 и т.н. За същинска радост на самодивската версия на борците за чистокръвност.

    ОтговорИзтриване
  4. Ако силата да влияеш на мъжете с красотата си е доказателство, че си отчасти вийла, то и Чо Чан сигурно е отчасти вийла, защото влияеше на Хари. Дори повече, отколкото му влияеше Фльор.
    Не казвам това, за да оборя теорията, че връзката на Фльор с вийлите е по майчина линия, а само за да покажа, че красотата на жената не е гаранция за нечовешкия ѝ произход. Може господин Делакор да е търсил жена, която има визията на вийла.
    Но няма да коментирам повече, защото влизам в отбранителен режим за теория, за която нямам достатъчно опорни точки и най-вероятно е грешна. Още повече, че Али Василева от препрочитателския клуб коментира в групата, че все пак има информация за мъжки самодиви (или както там се казват).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта