Fantastic Beasts: Cases from the wizarding world

Темата за игрите по Хари Потър е актуална и реших да се включа с нещо, което е приятно за убиване на време и е в нашия любим свят. Като цяло игричката е тип hidden object quest, така че може да не допадне на всеки.
Автор: Ани "Suffer" Иванова

История на играта и геймплей

Играчът влиза в ролята на служител в Министерството на магията, и по-точно в Отдела за регистрация и контрол на магически създания. Там, заедно с партньорката си Матилда, на моменти е доста вятърничава вещица, разрешавате различни случаи, в които са замесени магически създания.

Често това се случва с помощта на ваши колеги, като аврорът Церберус, лечител от Свети Мънго, билколог, историк на магията или дива мъгълофилка.

За да разнищвате различните случаи ще попадате на интересни места, ще търсите различни следи и предмети, ще използвате различни магии, ще варите подсилващи отвари, ще говорите със свидетели, потърпевши или заподозрени. Съответно по събраните следи ще трябва да разберете какво точно същество е в основата на проблема, и ще трябва да доведете мисията си до успешен край по един или друг начин.

Как играта се връзва със света на Роулинг?

В статията за играта в Pottermore (цялата статия можете да намерите тук - https://www.pottermore.com/news/first-look-at-mobile-game-fantastic-beasts-cases-from-the-wizarding-world) е описано, как всички, които са я правили са големи фенове на света и са се опитали да включат всякакви малки детайли.

Според мен са се справили брилянтно.

Всеки случай, който разследвате ви води към различни красиви места, които дори и да сте били в студиото в Лондон и да сте гледали по 100 пъти филмите, може и да не сте забелязали или като цяло да отсъстват - улица в Хогсмийд, магазинчето на Зонко, селото Ъпър Флагли, аптеката Слъг енд Джигърс, части от Гринготс.

Много ми допада в играта, че всичко е тематично - обектите, които търсите са специфични и мъгъли не биха могли да се справят (например Нимбус 2000, опасноскопи, летящи лимонадени пчелички). Също така използвате различни магии за да успеете да анализирате намерените следи - Алохомора за да отключите катинар, или Репаро, за да сглобите нещо и да разберете какво е.

За мен лично беше интересно кога точно във времето се развива действието в играта. Поразтъсих се из нета, но не намерих нищо по въпроса, така че ще ви представя моята интерпретация. Никъде няма препратки към конкретни познати ни персонажи, които да ни помогнат в това (въпреки, че някой път се срещат познати фамилии, само споменавани в книгите - племенник/чичо/някакъв роднина на Хевциба Смит например), но мисля, че създателите специално са се пазили от това.

Името на играта навежда на мисълта за действие преди книгите, когато се развиват филмите Fantastic Beasts. Според мен обаче, заради малки детайли, действието би трябвало да се развива след книгите. Основният ми довод (имаше и други, но съм ги забравила, вече близо година играя играта) е наличието на предмети като Разтегателни уши - изобретение на братята Уизли, което няма как да е съществувало по-рано.

От друга страна пък в един от случаите има нерегистриран върколак, който използва магически колан, за да се връзва, за да не нарани някой. Дали това значи, че действието се развива преди да се изобрети отварата, която Снейп прави за Лупин, или просто въпросният персонаж не е можем да си я приготви е друга тема.
Разбира се, може да задълбавам твърде много, и ушите да са просто недоглеждане на създателите и да не са искали да позиционират играта във времето.

Основни минуси на играта

Играта е куест, което значи доста търсене на обекти.Това е основният начин да прогресираш напред в играта. В един момент се налага да търсиш в една сцена 10-15-20 пъти (имаш по 9 сцени на история), което е доста досадно, но няма как да продължиш, ако не го направиш.

Другото неприятно е, че като във всяка безплатна игра, е измислен начин за монетизация - енергията, която използваш за да търсиш из сцените не е безкрайна и се пълни с времето. Т.е. не можеш да си играеш колкото си искаш, а трябва да чакаш 2-3 часа да ти се напълни отново. Или да си платиш с hard currency или пари.

Основни плюсове на играта

Ако трябва да гледаме на играта, като игра, мога да кажа, че тя е добре направен куест, който е много интуитивен, бързо се схваща и не е труден за игра (има някои много безумно направени). Също така е много умно, като изпълниш куест и продължаваш нататък в други сценарии, предните се самоизтриват, така че не ти пълни паметта на телефона.

Можеш и да следиш прогреса в играта на свои приятели във Facebook, ако се свържеш и да гледаш дали си правил повече точки от тях на дадени нива.

За мен плюсовете обаче са повече в друго:

Играта е БЕЗУМНО красива - художниците им са били богове просто! Всичко е мега добре нарисувано - пейзажи, обекти, същества, дори менютата в играта.

Друг огромен плюс е колко всичко е тематично - от познатите ни музики от филма, до всичко, което правиш в играта. Дори loading screen-овете са тематични, с брошури на министерството, свързани със същества. За останалото - казах по-горе.

Най-големият плюс на играта според мен е, че помага на нас, феновете на играта да разкрият нови кътчета от света на Хари Потър - включените истории са замислени интересно и разнообразно и създават по-пълна картина, която оплътнява много света,който познаваме и обичаме.


Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта