Можеше ли друг, освен Хари, да победи Волдемор

Вече писах по темата за оръжията на Хари Потър и специалните възможности (получени по случайност, а не по заслуги), които само той има, но явно темата е интересна на читателите, защото получих три доста еднакви въпроса, на които ще опитам да отговоря тук.

Mariela Dimitrova: Ако Хърмаяни беше на мястото на Хари по- бързо ли щеше да намери хоркрусите и щеше ли да победи Волдемор?
Кристина Колева: Какво щеше да стане ако Хърмаяни беше Избраната?
Rose Granger: Как щеше да се развие действието според вас ако Рон Уизли беше главния герой? А ако това беше Хърмаяни Грейнджър или Джини Уизли?

Хари ли е единственият, който може да спре Волдемор

Абсолютно не! В никакъв случай Хари не е единственият, защото Волдемор не беше спрян от един единствен човек, а от няколко души, които работеха заедно.
Хари не би могъл да победи Волдемор без мъдростта на Дъмбълдор и интелекта на Хърмаяни, че даже и без приятелството на Рон.

Едно от противопоставянията в книгата е индивидуализма срещу колективната работа. Волдемор се опитваше да направи всичко сам и накрая се оказа сам срещу всички. Хари търсеше помощта на останалите и накрая победи.

Следователно, да приписваме победата над Волдемор само на Хари би било грешка. Не само Хари Потър е герой в тази история - герои са Дъмбълдор, Рон, Хърмаяни. Герои са и Луна, Невил и Лупин. Герой е дори Кетълбърн, който замеряше смъртожадните в пихтиести червеи.

Можеше ли друг да е на мястото на Хари Потър

И все пак, за да се върнем на въпроса, трябва да кажем, че никой от останалите не притежаваше качествата, за да бъде на мястото на Хари Потър. Още в началото уточних, че не става въпрос само за качествата му като личност (това, че е смел, това, че лети добре и т.н), а и неща, които не зависят от него - като това, че е син именно на Лили Евънс, в която е влюбен Снейп.

Същото нещо обаче можем да кажем и за останалите - Хари нямаше качествата да бъде на мястото на Хърмаяни, на Рон, че даже и на Невил (единствен Невил можеше да подчинява Нужната стая на волята си).

Заключение

Историята в "Хари Потър" е като един пъзел и всяко парченце си има мястото. Ако сте редили пъзели знаете, че често се случва две парчета да са напълно еднакви, но това не значи, че са взаимозаменяеми - накрая няма да се получи желаната картина.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта