Богъртите - всичко, което знаем за тях

Понеже получих няколко въпроса за богъртите, реших да дам малко повече информация за тези интересни създания.

Какво е богъртът

Богъртът е превъплътител, което означава, че може да приеме всяка форма, която пожелае. Целта му е да избере тази форма, която би изплашила най-много човека, дръзнал да наруши спокойствието на богърта. И въпреки че като цяло е безопасен, не е приятно да имаш богърт у дома.

Начинаещите магизоолози ще кажат, че създанията се делят на същества и на животни, но това не е така. Освен тях има и призраци, които са сенки на някога живели магьосници, а има и нечовешки духовни проявления, които по някои характеристики приличат на призраците, но никога не са били хора и до голяма степен са свързани с емоциите на магьосниците. Такива създания са дименторите, полтъргайстите и богъртите.

Какво иска богъртът

Общо взето основното желание на богърта е да бъде оставен на мира. Плашенето на хората е само защитен механизъм. Очевидно богъртът владее в някаква степен легилимантика, защото може да потърси най-големия страх на хората и да го използва. Има два вида страх, които богъртът може да използва, за да се преобрази.

Първичен ужас

Това е по-лесното за богърта - просто става това, което плаши човека срещу него. Рон например се ужасява от паяци и затова богъртът стана гиганстски паяк.

Предимството (от гледна точка на богърта) на този страх е, че жертвите по-лесно биха се изплашили от него. Има хора, които изпитват несравним ужас от плъхове, змии или хлебарки и когато нещо такова се появи пред тях, дори да осъзнават, че е богърт, пак ще се изплашат.
Недостатъкът е, че страхът може лесно да бъде победен, като плашещото нещо бъде заменено с друго или бъде модифицирано по някакъв начин. Както Рон махна краката на своя паяк.

Осъзнат страх

Вторият вид е страх от нещо реално - като например да изкараш лоша оценка в училище. Тези страхове са характерни за по-възрастни хора, които са препатили повече, или пък за такива с бедно въображение (като Хърмаяни).

Предимството им (от гледна точка на богърта) е, че тези страхове по-трудно могат да бъдат победени, тъй като са постоянен фактор в живота на жертвата. Например в случая на госпожа Уизли, която се страхуваше да не изгуби семейството си, дори когато премахваше една или друга форма на богърта, страхът си оставаше в нея, защото осъзнаваше, че смъртната опасност е реална и дебне над всички.
Недостатъкът е, че тези страхове са по-трудни за пресъздаване, защото е по-трудно за богърта да намери форма, която да накара хората да повярват, че наистина им се случва - например, ако моят най-голям страх е, че Джоан Роулинг ще позволи да бъде публикувана глупава пиеса, която се гаври с всичко в "Хари Потър", богъртът ще се превърне в Джоан Роулинг, която заявява, че "Хари Потър и прокълнатото дете" е канон. Идеята за такова нещо ме плаши, но не и самата Джоан Роулинг, чиято форма е приел богърта, затова ще мога по-лесно да се справя с него.
Богъртът ще изпита и доста затруднения да се справи с човек, който се бои например от удавяне или от смъртоносна болест. В такъв случай може да се превърне в бурно море, което заплашва да погълне човека или в лекар, който му съобщава, че ще умре, но човекът ще знае, че е само илюзия и няма да приеме случващото се сериозно.

От какво се страхува богъртът

Всички знаем това - от смях.
Очевидно позитивните емоции унищожават богъртите така, както подхранват дименторите. Типично за нечовешките духовни проявления е, че се появяват при натрупване на определени емоции - дименторите идват при натрупване на отчаяние, а полтъргайстите при натрупване на енергията на млади пакостници.
Богъртът вероятно търси място с възможно най-малко глъчка и смях, затова един се беше скрил на площад Гримолд. Тъжното е, че друг се беше скрил в учителската стая на "Хогуортс" - явно дори сред магьосниците да си учител не е забавна работа.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта