Богъртите - всичко, което знаем за тях

Понеже получих няколко въпроса за богъртите, реших да дам малко повече информация за тези интересни създания.

Какво е богъртът

Богъртът е превъплътител, което означава, че може да приеме всяка форма, която пожелае. Целта му е да избере тази форма, която би изплашила най-много човека, дръзнал да наруши спокойствието на богърта. И въпреки че като цяло е безопасен, не е приятно да имаш богърт у дома.

Начинаещите магизоолози ще кажат, че създанията се делят на същества и на животни, но това не е така. Освен тях има и призраци, които са сенки на някога живели магьосници, а има и нечовешки духовни проявления, които по някои характеристики приличат на призраците, но никога не са били хора и до голяма степен са свързани с емоциите на магьосниците. Такива създания са дименторите, полтъргайстите и богъртите.

Какво иска богъртът

Общо взето основното желание на богърта е да бъде оставен на мира. Плашенето на хората е само защитен механизъм. Очевидно богъртът владее в някаква степен легилимантика, защото може да потърси най-големия страх на хората и да го използва. Има два вида страх, които богъртът може да използва, за да се преобрази.

Първичен ужас

Това е по-лесното за богърта - просто става това, което плаши човека срещу него. Рон например се ужасява от паяци и затова богъртът стана гиганстски паяк.

Предимството (от гледна точка на богърта) на този страх е, че жертвите по-лесно биха се изплашили от него. Има хора, които изпитват несравним ужас от плъхове, змии или хлебарки и когато нещо такова се появи пред тях, дори да осъзнават, че е богърт, пак ще се изплашат.
Недостатъкът е, че страхът може лесно да бъде победен, като плашещото нещо бъде заменено с друго или бъде модифицирано по някакъв начин. Както Рон махна краката на своя паяк.

Осъзнат страх

Вторият вид е страх от нещо реално - като например да изкараш лоша оценка в училище. Тези страхове са характерни за по-възрастни хора, които са препатили повече, или пък за такива с бедно въображение (като Хърмаяни).

Предимството им (от гледна точка на богърта) е, че тези страхове по-трудно могат да бъдат победени, тъй като са постоянен фактор в живота на жертвата. Например в случая на госпожа Уизли, която се страхуваше да не изгуби семейството си, дори когато премахваше една или друга форма на богърта, страхът си оставаше в нея, защото осъзнаваше, че смъртната опасност е реална и дебне над всички.
Недостатъкът е, че тези страхове са по-трудни за пресъздаване, защото е по-трудно за богърта да намери форма, която да накара хората да повярват, че наистина им се случва - например, ако моят най-голям страх е, че Джоан Роулинг ще позволи да бъде публикувана глупава пиеса, която се гаври с всичко в "Хари Потър", богъртът ще се превърне в Джоан Роулинг, която заявява, че "Хари Потър и прокълнатото дете" е канон. Идеята за такова нещо ме плаши, но не и самата Джоан Роулинг, чиято форма е приел богърта, затова ще мога по-лесно да се справя с него.
Богъртът ще изпита и доста затруднения да се справи с човек, който се бои например от удавяне или от смъртоносна болест. В такъв случай може да се превърне в бурно море, което заплашва да погълне човека или в лекар, който му съобщава, че ще умре, но човекът ще знае, че е само илюзия и няма да приеме случващото се сериозно.

От какво се страхува богъртът

Всички знаем това - от смях.
Очевидно позитивните емоции унищожават богъртите така, както подхранват дименторите. Типично за нечовешките духовни проявления е, че се появяват при натрупване на определени емоции - дименторите идват при натрупване на отчаяние, а полтъргайстите при натрупване на енергията на млади пакостници.
Богъртът вероятно търси място с възможно най-малко глъчка и смях, затова един се беше скрил на площад Гримолд. Тъжното е, че друг се беше скрил в учителската стая на "Хогуортс" - явно дори сред магьосниците да си учител не е забавна работа.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

Невероятната история на Евана Линч

Мистерията около съдбата на Лавендър Браун

Защо Волдемор не беше преследван като Гриндълуолд

Имаше ли шанс Белатрикс Лестранж срещу Моли Уизли

Хоркрукс ли е Хари Потър

Защо Снейп трябваше да убие Дъмбълдор

Коя е Евана Линч от филмите за Хари Потър

Още за Нют във Фантастични животни 2 (СПОЙЛЕРИ!)

Коя е Хелън Маккори от филмите за Хари Потър

Герои от Хари Потър във Фантастични животни