Дъмбълдор - в името на висшето благо

Според мен най-интересната история от света на Хари Потър се е случила години преди раждането на самия Хари Потър. Нещата обаче можеха да се развият и по съвсем друг начин и за това пита Daria Yancheva: Какво би станало, ако Дъмбълдор и Гриндълоулд бяха останали приятели?

В името на висшето благо

Младият Дъмбълдор се запознава с Гриндълуолд и двамата много бързо стават приятели, а може би и нещо повече. Първоначално събрани около легендата за Даровете на смъртта, двамата се обединяват около идеята да премахнат Международния указ за секретност и да обединят световете на мъгълите и магьосниците.
Те са наясно, че такава огромна промяна би предизвикала силна ответна реакция и от двете страни и са готови да я посрещнат и да отговорят, когато се налага, със сила.

По това време Дъмбълдор не само не се противи на тези планове, а е автор на доста от тях, включително на израза "В името на висшето благо", който Гриндълуолд взема за свое мото и изписва над портите на замъка си Нюрменгард.

Разпадането

Приятелството на Дъмбълдор и Гриндълуолд приключва съвсем ненадейно, след смъртта на Ариана. Дъмбълдор се отказва от плановете си да променя света, а Гриндълуолд продължава да ги следва.

Много години по-късно (вероятно ще видим това в последния филм от поредицата "Фантастични животни") двамата се изправят отново лице в лице и се дуелират. Дъмбълдор побеждава в дуела и на продължителната война е сложен край.
Гриндълуолд е заточен в Нюрменгард и умира 50 години по-късно, убит от Волдемор.

Какво щеше да е различно, ако Дъмбълдор не се беше отклонил от плана

И тъй като разпада в отношенията им настъпва съвсем изненадващо и случайно, това е една от най-реалистичните алтернативни ситуации, които съм разглеждал тук.

Във всеки случай можем да кажем, че ако Дъмбълдор и Волдемор бяха останали приятели, никой нямаше да може да ги спре. За мощта на Дъмбълдор не се съмняваме, а новата филмова поредица на Джоан Роулинг ни показва, че Гриндълуолд е бил точно толкова силен, ако не и по-могъщ.

За няколко години двамата щяха да изплетат мрежата си по целия свят и да се погрижат преминаването от един ред към друг да стане по-бързо и с по-малко кръвопролития. Възможно е дори да не се беше стигнало до война с мъгълите - достатъчно е да приложат Империо на всички (или поне на най-значимите) световни лидери, за да си гарантират, че мъгълските армии ще бъдат под техен контрол.
Истинската война щеше да се води между армията на двамата и Международната конфедерация на магьосниците, която естествено щеше да обяви и Дъмбълдор за черен магьосник и да изпрати хора като Тезей Скамандър, за да го заловят.

Въпросът е обаче дали двамата щяха да останат приятели и дали Дъмбълдор нямаше да прозре, така или иначе, истинската същност на приятеля си. И дали щеше да се обяви срещу него, ако бяха започнали изпълнението на плана, или щеше да опита да направи вътрешен преврат? Тук вече възможните сценарии стават безбройни.

Ами Волдемор?

По-интересният въпрос е къде щеше да е Волдемор в тази история. Можеха ли обединените сили на Гриндълуолд и Дъмбълдор да го спрат (според мен - да)? Как щеше да се отрази смесването на световете на идеите на Слидерин?

Струва ми се, че Волдемор щеше да се появи на сцената за известно време и да събере армия от последователи, които да не са съгласни с равнопоставеността на мъгълите и магьосниците (макар че по план те не са съвсем равнопоставени, защото според Дъмбълдор магьосниците трябва да управляват мъгълите).
Волдемор щеше да се обяви за пълно унищожаване на мъгълите, щеше да започне война срещу режима на Дъмбълдор и Гриндълуолд и щеше да загуби. И това щеше да е напълно в интерес на двамата по-възрастни магьосници, защото безсмислената война на Волдемор щеше да обедини обществото.

Би ми било много интересно да видя какво би станало, ако ситуацията беше различна, но тъй като това няма да се случи, ще се задоволя с историята във "Фантастични животни".

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта