Перат ли домашните духчета от Хари Потър

Читателите на блога вероятно знаят, че вкъщи имам домашно духче, което се грижи за домакинската работа. Част от отговорностите му включват да ми пере дрехите, но не се бях замислял как става това, преди Ivayla Weasly да ми зададе въпроса си: Как магьосниците дават на домашните си духчета дрехи за гладене и пране,без да ги освобождават и изобщо могат ли домашните духчета да се грижат за дрехите на господарите си?

Със сигурност духчетата се грижат за прането. В книгите за Хари Потър имаме два случая (поне за толкова се сещам аз), в които се споменава пране - първият е в "Хари Потър и стаята на тайните", където Хърмаяни се сдобива със слидерински униформи от коша за пране.
И ако в този случай нямаме доказателства, че духчетата се занимават с прането, то в "Хари Потър и огненият бокал" това е съвсем ясно - Муди вика Доби, за да му даде няколко наметала за пране. Ясно е, че Доби е свободен, но какво са правили с прането, преди да започне работа в "Хогуортс"?

Според мен най-логичният отговор на въпроса е, че даването на дреха за пране и даването на дреха за освобождаване са две съвсем различни неща. Магьосникът може да остави дрехата на пода (както правя аз) или да повика духчето, за да му я даде лично, но това ще бъде просто поредната работа, която то трябва да върши. За да бъде освободено, трябва да получи дреха, която да облече.

Някои от вас сигурно няма да се съгласят с мен и ще ми припомнят освобождаването на Доби, който получи чорапа си без Луциус Малфой дори да подозира, че му го дава. Според мен това не противоречи на теорията ми.
Работата е там, че домашните духчета не искат да бъдат освобождавани. Дори да има магия, която ги принуждава да се подчиняват, те са по-силни от нея и всички ограничения са само в главите им. Доби обаче е различен и цял живот се е стремил към свободата. Той беше готов да се освободи, затова избра да изтълкува чорапа като шанс да се спаси.
И ми се струва, че семейство Малфой знаеха за тези нагласи на Доби, защото духчето заяви на Хари Потър, че господарите му внимават да не му дадат дори един чорап. Това обаче (за да не бягам от темата на статията) не значи, че Нарциса Малфой трябва да пере - просто не дават дрехите на духчето, а го оставят да си ги вземе само.

Любопитна подробност е, че Хърмаяни се опитваше да освободи духчетата, като им оставяше дрехи в общата стая, които да вдигнат случайно. Това е може би най-глупавата постъпка на Хърмаяни, защото, дори освобождаването на домашните духчета да можеше да стане по този начин, тя нямаше власт да го направи, защото не е господар на духчетата. Право да ги освободи има само Дъмбълдор.

Коментари

Вижте последните:

Популярни публикации от този блог

7 неща, които (може би) не знаете за Хърмаяни Грейнджър

Джоан Роулинг за имената и планирането на историята в новата ѝ книга

Дарън Крис - как Хари Потър помогна на таланта

Защо Хърмаяни не е в Рейвънклоу

Чернокожата Хърмаяни - расисти ли са феновете на Хари Потър

Защо Хърмаяни и Хари Потър не се събраха накрая

Хърмаяни - героят в сянката на Хари Потър

Коя е Елизабет Спригс от филмите за Хари Потър

Награда вместо наказание

Творчески турнир №5: Победител