7 доказателства, че Хари Потър е идиот

В реалния свят няма идеални хора, нищо не е само черно или само бяло, затова е страхотно, когато някой автор успява да изгради такива реалистични образи, както е успяла Роулинг. Хари Потър не е герой през цялото време, има и своите слаби моменти, но това го прави само по-добър. Ето и няколко доказателства, че Избрания не е най-умният магьосник на своето време.
Автор:
Радина Рейвънклоу

1. Използва непознати магии без да се замисля за последствията

Тези моменти на Хари са не един и два и необмисленото му поведение го е вкарвало в много неприятни ситуации:
- Когато си натопи главата в непознат предмет с течност (мислоема) и освен че наруши личното пространство на Дъмбълдор (по непростим по мое лично мнение начин), нямаше представа в какво се забърква, като нищо можеше да е нещо смъртоносно;
- Използва левикорпус срещу Рон – отново нямаше представа какво ще се случи и постави живота на най-добрия си приятел на риск, чист късмет е, че не му приложи нещо като Сектумсемпра, което ни води до следващия случай;
- Прилага Сектумсемпра на Драко, който може и да е долен пор през повечето време, но едва ли заслужаваше да умре бавно от кръвозагуба, защото Хари го накълца.

2. Крещи на приятелите си

Със завръщането на Волдемор, изолирането му от магьосническото общество и дълбокото навлизане в пубертета, Хари започва да се държи непростимо грубо с най-близките си хора. Крещи на Рон и Хърмаяни за щяло и нещяло и си излива яда върху тях без да се замисли, че без тези хора е едно голямо нищо. Браво бе, Хари!

3. Разбира, че е магьосник, при това прочут, и не прочита нищо по въпроса

Винаги съм разбирала напълно Хърмаяни – ако открия, че съм магьосница, първото, което ще направя, е да изчета всяка възможна книга по темата, до която успея да се добера. Навлизайки в едно напълно непознато общество, в един невероятно приказен свят, Хари нито веднъж не взе да прочете каквото и да било, за да се образова за историята на магьосниците, на Хогуортс или дори най-тривиалното – да види какво пише за него самия. През цялата поредица някой друг трябва да му обяснява хиляди неща и не бих могла да изброя дори 1/10 от случаите: Ти си магьосник, Хари! Ти говориш змийски, Хари! Никой не може да се магипортира в Хогуортс, Хари! Книгата за рибораслите беше месеци под носа ти, Хари!

4. Отношението му към жените

Хари винаги се е държал като пълен келеш (без извинение) към жените в живота си, което далеч надхвърля крещенето и игнорирането на разумните съвети на Хърмаяни.
Покани Парвати на Коледния бал, но не се интересуваше от нея, не разговаряше, не танцуваше и изобщо не се замисли как се чувства тя от ситуацията.
Отказваше да говори с Чо за смъртта на Седрик и като че ли се отвращаваше от нейния плач, не се опита да я разбере или утеши, а само се вайкаше как той се чувства от всичко това.
Абсолютно егоистично сигурен, че никой на света не може да разбере как се чувства той, когато подозира, че бива обсебен от Волдемор, за пореден път крещи на приятелите си, без да се сети, че Джини вече е преминала през този ужас (когато бе обсебена от дневника на Ридъл) и може да разговаря с нея за това.

5. Повярва, че Дъмбълдор ще остави невинни ученици да умрат заради Тримагическия турнир

Това е едно от най-глупавите умозаключения на Хари и дори не мисля, че има нужда от коментар.

6. С Рон решиха да летят до Хогуортс

Изобщо не мисля, че възрастта им е оправдание, дори ми се струва, че 12 години са предостатъчно да се сетиш, че това дори не е в топ 5 на най-нормалните реакции в подобна ситуация.

7. Причини смъртта на Сириус

Това беше просто непростима глупост. Първата грешка на Хари беше, че не се сети да използва много лесен начин за комуникация с кръстника си – огледалцето, което Сириус му подари. Втората беше, че се хвана в капана на Волдемор, който използва, както Хърмаяни прозря, слабостта на Хари все да му се иска да спасява някого. И заради тази поредица от безумни грешки, плати превисока цена.


Хари не е гений, това е пределно ясно на всички, но разбира се това не му пречи да бъде истински герой – кой друг би приел доброволно смъртта, за да спаси човечеството? Саможертва, която може би граничи с лудостта и глупостта.

Коментари

 1. Страхотна статия! Напълно подкрепям. Бих добавила и още едина нелепа ситуация, която мен ме възмущава страшно. Когато Рон бива избран за префект,Хари се държи отново като идиот.

  ОтговорИзтриване
 2. Е, все пък на Турнира умря невинен ученик.

  ОтговорИзтриване
 3. Освен това трябва да се отбележи, че турнирите са били прекратени точно заради големия брой смъртни случай!

  ОтговорИзтриване
 4. Ако не беше това, което е, Хари нямаше да е толкова популярен. Той иска да спасява постоянно, защото в мъгълският свят той самият се нуждае от спасение...

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

7 Хари Потър места, които задължително да посетите в Единбург

Защо Куини изостави Джейкъб, ако наистина го е обичала

Джоан Роулинг завърши сценария на Фантастични животни 3

Актьор от Хари Потър с представление в София

Чарли Уизли - 5 неща, които може да сте забравили

5 причини да прочетете сценария на Фантастични животни 2

Аврелий Дъмбълдор - кои са родителите му

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Добър преподавател ли е Минерва Макгонъгол

Възрастта на професор Макгонъгол от Фантастични животни