7 доказателства, че Хари Потър е идиот

В реалния свят няма идеални хора, нищо не е само черно или само бяло, затова е страхотно, когато някой автор успява да изгради такива реалистични образи, както е успяла Роулинг. Хари Потър не е герой през цялото време, има и своите слаби моменти, но това го прави само по-добър. Ето и няколко доказателства, че Избрания не е най-умният магьосник на своето време.
Автор:
Радина Рейвънклоу

1. Използва непознати магии без да се замисля за последствията

Тези моменти на Хари са не един и два и необмисленото му поведение го е вкарвало в много неприятни ситуации:
- Когато си натопи главата в непознат предмет с течност (мислоема) и освен че наруши личното пространство на Дъмбълдор (по непростим по мое лично мнение начин), нямаше представа в какво се забърква, като нищо можеше да е нещо смъртоносно;
- Използва левикорпус срещу Рон – отново нямаше представа какво ще се случи и постави живота на най-добрия си приятел на риск, чист късмет е, че не му приложи нещо като Сектумсемпра, което ни води до следващия случай;
- Прилага Сектумсемпра на Драко, който може и да е долен пор през повечето време, но едва ли заслужаваше да умре бавно от кръвозагуба, защото Хари го накълца.

2. Крещи на приятелите си

Със завръщането на Волдемор, изолирането му от магьосническото общество и дълбокото навлизане в пубертета, Хари започва да се държи непростимо грубо с най-близките си хора. Крещи на Рон и Хърмаяни за щяло и нещяло и си излива яда върху тях без да се замисли, че без тези хора е едно голямо нищо. Браво бе, Хари!

3. Разбира, че е магьосник, при това прочут, и не прочита нищо по въпроса

Винаги съм разбирала напълно Хърмаяни – ако открия, че съм магьосница, първото, което ще направя, е да изчета всяка възможна книга по темата, до която успея да се добера. Навлизайки в едно напълно непознато общество, в един невероятно приказен свят, Хари нито веднъж не взе да прочете каквото и да било, за да се образова за историята на магьосниците, на Хогуортс или дори най-тривиалното – да види какво пише за него самия. През цялата поредица някой друг трябва да му обяснява хиляди неща и не бих могла да изброя дори 1/10 от случаите: Ти си магьосник, Хари! Ти говориш змийски, Хари! Никой не може да се магипортира в Хогуортс, Хари! Книгата за рибораслите беше месеци под носа ти, Хари!

4. Отношението му към жените

Хари винаги се е държал като пълен келеш (без извинение) към жените в живота си, което далеч надхвърля крещенето и игнорирането на разумните съвети на Хърмаяни.
Покани Парвати на Коледния бал, но не се интересуваше от нея, не разговаряше, не танцуваше и изобщо не се замисли как се чувства тя от ситуацията.
Отказваше да говори с Чо за смъртта на Седрик и като че ли се отвращаваше от нейния плач, не се опита да я разбере или утеши, а само се вайкаше как той се чувства от всичко това.
Абсолютно егоистично сигурен, че никой на света не може да разбере как се чувства той, когато подозира, че бива обсебен от Волдемор, за пореден път крещи на приятелите си, без да се сети, че Джини вече е преминала през този ужас (когато бе обсебена от дневника на Ридъл) и може да разговаря с нея за това.

5. Повярва, че Дъмбълдор ще остави невинни ученици да умрат заради Тримагическия турнир

Това е едно от най-глупавите умозаключения на Хари и дори не мисля, че има нужда от коментар.

6. С Рон решиха да летят до Хогуортс

Изобщо не мисля, че възрастта им е оправдание, дори ми се струва, че 12 години са предостатъчно да се сетиш, че това дори не е в топ 5 на най-нормалните реакции в подобна ситуация.

7. Причини смъртта на Сириус

Това беше просто непростима глупост. Първата грешка на Хари беше, че не се сети да използва много лесен начин за комуникация с кръстника си – огледалцето, което Сириус му подари. Втората беше, че се хвана в капана на Волдемор, който използва, както Хърмаяни прозря, слабостта на Хари все да му се иска да спасява някого. И заради тази поредица от безумни грешки, плати превисока цена.


Хари не е гений, това е пределно ясно на всички, но разбира се това не му пречи да бъде истински герой – кой друг би приел доброволно смъртта, за да спаси човечеството? Саможертва, която може би граничи с лудостта и глупостта.

Коментари

 1. Страхотна статия! Напълно подкрепям. Бих добавила и още едина нелепа ситуация, която мен ме възмущава страшно. Когато Рон бива избран за префект,Хари се държи отново като идиот.

  ОтговорИзтриване
 2. Е, все пък на Турнира умря невинен ученик.

  ОтговорИзтриване
 3. Освен това трябва да се отбележи, че турнирите са били прекратени точно заради големия брой смъртни случай!

  ОтговорИзтриване
 4. Ако не беше това, което е, Хари нямаше да е толкова популярен. Той иска да спасява постоянно, защото в мъгълският свят той самият се нуждае от спасение...

  ОтговорИзтриване
 5. Нищо от тази статия не е вярно

  ОтговорИзтриване
 6. Отговори
  1. Unknown наполъно съм съгласен с теб, той е умствено ограничен, а не тъп!

   Изтриване
 7. Изключително глупава статия, нищо не е вярно! �� Хари Потър е супер! Всеки допуска грешки. А да клеветите така без да се замислите е много, много безразсъдно. Коментарите също са глупави с изключение на Unknown.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. благодаря ти Emma Bloom вече съм potterhead

   Изтриване
  2. Изобщо не е така! Ако си тръгнала да търсиш грешките на някой друг, първо погледни своите. Пробвай се ти да постигнеш това, което тя е и виж през колко труден път е изминала, за да стигне до тук.

   Изтриване
  3. Никой не е казвал, че Хари Потър е глупав персонаж. Точно грешките му го правят такъв, какъвто е (осъзнавам колко клиширано звучи). А и никой не обича да чете за безгрешни персонажи, защото това ги прави неземни, а човек обича да се поставя на мястото на героя, за когото чете. Както се казва в последния параграф, грешките не му пречат да бъде герой.

   Изтриване
 8. Анонимен4 юни 2020 г., 12:21

  Само идиоти гледат ХАРИ ПОТЪР
  STAR WARS
  GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOD

  ОтговорИзтриване
 9. Ох, милият Хари. Тук трябва да се съглася по всички точки, за съжаление. Има грешки и има ГРЕШКИ. Пубертетът не е извинение да крещиш на приятелите си. От друга страна, в защита на Хари относно жените, бих казала, че има известно оправдание - не е имало кой да го научи на по-добро. Леля Петуния не е от хората, които ще седнат да говорят с него за чувствата на жените или пък нещо подобно. Хърмаяни клетата трябваше да се нагърби да обяснява на него, а и на Рон тези неща. Определено да помисли, че Дъмбълдор ще допусне да се случи нещо на някой от участниците в турнира беше глупаво и смъртта на Седрик изобщо не е по вина на директора. Тук добавям друга грешка на Хари - идиотското му чувство за лоялност, което избухва в някакви моменти и го кара да прави глупави неща. Нямаше нужда да предлага да вземат купата заедно. Не знам как изобщо му дойде на ум, но трябваше Седрик да умре за драмата просто. А и Сириус също. Но там мнооого виновен е Дъмбълдор, който първо го изолира, после накара Снейп да му ровичка в мозъка. Нима наистина очакваше двамата да превъзмогнат взаимната си неприязън, само защото нещо трябва да се свърши? Говорим за едно 15 годишно момче, което е напълно депресирано, чувства се самотно и отритнато от целия свят и от директора, уплашено е, че с него се случва нещо ужасно и Дъмбълдор иска същото това момче да се довери на човека, който пет години систематично му трови живота и да отвори ума си за него? Ама вие СЕРИОЗНО ли сега? Относно огледалото - сириус му го бутна в ръцете в последния момент и му каза да го ползва, ако има нужда да говорят. Е, хубаво де, ама след сцената в кухнята между него и Снейп и имайки предвид, че Ъмбридж едва не го хвана веднъж, как момчето да рискува безопасността на кръстника си с нещо мистериозно. А и да му казва, че Снейп го тормози? Момчето си има гордост и то в твърде големи количества, но това е големия общ знаменател със Сириус. Той пък, вместо да се цупи, че всички си тръгват и той ще остане сам с Крийчър в дома, от който е избягал, защото е бил ужасно нещастен, можеше да дръпне Хари и да му покаже, че това огледало всъщност е супер безопасно средство за комуникация. Хари пак нямаше да се оплаче, че Снейп го тормози, но поне щеше да знае за огледалото и нямаше да тръгне да прави каскади в кабинета на Ъмбридж. Нека не забравяме обаче, че смъртта на Сириус, както и тази на Седрик са крайъгълни камъни в сюжета и бяха неизбежни. Колкото и да си играем на "ами ако", истината е, че нямаше как нещата да се случат иначе. Е, имаше как, но това е историята на Роулинг и тя е решила, че така трябва да се случат нещата.

  ОтговорИзтриване
 10. абе, хари първо върши действията, а после му мисли последиците и аз съм напълно съгласна с цялата статия. а тези, които са против всичко в тази статия, да знаят, че потър НЕ е безгрешен и да прочетат следващия път книгата по-внимателно

  ОтговорИзтриване
 11. Велика статия. И аз мноого пъти съм се възмущавала от тъпотиите му.

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Каква е пръчката на Волдемор (81% не знаят) и други въпроси, които ви затрудниха

Хари Потър 8 все пак ще стане филм!!!

Понеделнишко препитване: Фантастичните животни и магизоологията

Понеделнишко препитванe: Волдемор и смъртожадните

„Хари Потър“ – аудиокнига и на български!

Домовете на Хогуортс - представени ли са равностойно

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Метлите в "Хари Потър"

Роби Колтрейн (Хагрид) защити Роулинг: Не е казала нищо обидно