Магически симптоми и приемане в Хогуортс

Правилата за приемане в "Хогуортс" не са ни много ясни, но все пак знаем няколко неща, които може би ще отговорят на въпроса на Лора Маркова: Питах се, ако магьосник не прояви "симптоми " на такъв до 11 годишна възраст, но все пак ги прояви в по-късен период, ще учи ли в Хогуортс?

Записване

Знаем, че в замъка "Хогуортс" има магическо перо, което записва имената на родените в магьоснически семейства още при раждането им. Именно затова Хагрид каза на семейство Дърсли, че Хари е записан откакто се е родил.
Деца като Хърмаяни Грейнджър, които се раждат в мъгълски семейства, биват записани едва когато проявят магическите си сили.

Проявяване на "симптомите" и отписване

Повечето магьосници проявяват магическата си сила още съвсем малки, в някои случаи даже докато са пеленачета. Има и такива, които демонстрират магията си по-късно или пък никога не развиват пълния ѝ потенциал и остават слаби магьосници.

Мъгълокръвните деца, които не проявяват симптомите на магия през първите си 10 години, никога не са записвани в книгата на "Хогуортс" и следователно няма нужда да бъдат отписвани.

По-интересно е при магьосническите деца, които нямат магически сили - безмощните. Нямаме информация за отписване от книгата с имена, но вероятно съществува такава практика, защото Невил споменава как семейството му е било много щастливо, когато си е получил писмото за "Хогуортс", защото се опасявали, че няма достатъчно магическа сила, за да учи.

Безмощните имат право да живеят в света на магьосниците и да използват магията на другите, но никога не учат в "Хогуортс".

Обскуруси

Струва ми се, че темата е подходяща да обърнем внимание и на една друга подробност от света на Хари Потър, която е сравнително нова за феновете - обскурусите.

Въпросът на Лора е какво става с хората, които не проявяват силата си до 11-годишна възраст, но всъщност това почти никога не се случва - магьосниците или имат сила и я проявяват, или нямат. При някой проявяването идва по-късно, но не чак на 11 - Невил се прояви на 8 и се смяташе за много закъснял.

Има обаче и изключения от това правило. Понякога малките магьосници умишлено потискат магическата си сила, най-вече след някаква психологическа травма - било заради физически тормоз или (което е по-лошо) натрапчиво религиозно възпитание.

Когато силата бива потискана, тя не изчезва, а се натрупва в магьосника, докато един ден не се освободи, нанасяйки сериозни поражения на всичко наоколо и (в повечето случаи) убивайки носителя.

Тази сила се нарича обскурус и е изключително рядка, защото за да бъде потисната магията, младият магьосник трябва да има огромен магически потенциал. По тази причина, колкото по-дълго се е натрупвала силата, толкова по-разрушителен е ефектът ѝ, когато се прояви. Но дори обскурурените магьосници рядко достигат до 11-годишна възраст, защото обикновено умират преди това. Голямо изключение от правилото е Кридънс Беърбоун (който вероятно е роден под друго име, но няма да го пиша тук, защото може да е голям спойлер за предстоящия филм), а според популярна фен-теория, такова изключение е и Ариана Дъмбълдор.

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта