Можеше ли Снейп да победи Макгонъгол

Към края на "Хари Потър и даровете на смъртта", Снейп е подгонен от Макгонъгол и успява да се измъкне с летене от замъка. Атанас Сърмов пита: Дали при битката на Снейп и Минерва и другите ръководители той им се остави или те щяха да успеят да го надвият, и също дали можеше Макгонагол тогава да убие Снейп по време на неговото гонене?

Аз съм напълно убеден, че в битката между Макгонъгол и Снейп видяхме пълното превъзходство на Снейп. Не защото Макгонъгол не е силна - тя е една от най-великите вещици в книгата, а защото Снейп е наистина могъщ.

Битката

Макар Макгонъгол да атакува с неочаквана бързина, Снейп успява да отговори със светкавично защитно заклинание. Следващата магия на Макгонъгол е да създаде огнен обръч, който запраща по Снейп, но той го превръща в черна змия. Третата атака на Макгонъгол е да запрати цял рояк кинжали по Снейп, от които той едва се спасява.

Можеше ли Снейп да победи

Струва ми се, че в тази ситуация Снейп можеше да се справи с Макгонъгол. Бягството му, което в началото ни изглеждаше като проява на слабост, всъщност е единственият начин Снейп да се измъкне, без да нарани никой от преподавателите. Забележете, че по време на цялата битка, той не направи нито едно атакуващо заклинание.

По-трудно би му било да победи, ако беше решил да се сражава с всички преподаватели в замъка или дори само срещу Макгонъгол и Флитуик. Макар да съм сигурен, че можеше да победи всеки от двамата по отделно, комбинираната им сила щеше да му дойде прекалено много, защото срещу му щяха да се изправят двама специалисти в различни клонове на магията.

Естествено, ако Снейп беше решил да се сражава с учителите и имаше достатъчно време да се подготви, можеше да използва силата, която никой друг в замъка няма, освен него и Слъгхорн - майсторството в отварите. Използвайки таланта си, Снейп можеше да си създаде допълнителни защити и да подсили магиите си. Отварите отнемат време за приготвяне, но създават ефекти, които са много по-силни и много по-дълготрайни от заклинанията.

Заключение

И в отговор на въпроса на Атанас - да, учителите имаха шанс да победят Снейп (дори да го убият, защото според мен това беше целта на Макгонъгол), комбинирайки силата си, но ако беше решил да се бие, той със сигурност щеше да нанесе много поражения и е много вероятно дори да беше излязъл победител. Това щеше силно да намали съпротивителната мощ на "Хогуортс" срещу Волдемор и смъртожадните и щеше да донесе победа на Черния лорд.
Така че, за пореден път Хари и всички останали трябва да са благодарни, че Снейп е на тяхна страна, защото ако Волдемор имаше толкова могъщ и интелигентен магьосник до себе си, никой нямаше да може да го спре.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Магьоснически игри и спортове

Понеделнишко препитване: Майките в "Хари Потър"

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Била ли е някога майка Макгонъгол и имала ли е съпруг

Мистериите в Хари Потър: Любовта