Как магьосниците от Хари Потър се учат да четат и пишат

Хари Потър очевидно може да чете, когато пристига в "Хогуортс" и казва на Хагрид, че е добър по математика. За това може да благодари на мъгълското училище, но къде се учат да четат и да пишат чистокръвните магьосници?
Пиша това като отговор на въпроса на Елица Младенова: Всички казват, че искат да учат в "Хогуортс", защото там не се учат предмети като математика, английски и др., но не разбирам как учениците в "Хогуортс" преди 10 годишна възраст не са ходели на училище и вече могат да пишат, четат и смятат?

На Роулинг вече ѝ се е налагало да отговаря на този въпрос. Преди години писателката обясни, че децата на магьосниците рядко посещават мъгълско училище, защото винаги има опасност да използват магия пред съучениците си. Тя дава пример с Хари, който е израсъл в семейството на "най-големите мъгъли", но все пак успя да привлече вниманието върху себе си. Много по-лошо би било положението с деца, които са израсли в света на магията.

Отговорността за началното образование на децата е изцяло на родителите. Те трябва да научат детето си да чете, да пише и (ако самите те могат) да смята. Някои по-богати семейства, като Малфой, вероятно наемат частни учители, които да обучават децата им.

Това може да не изглежда като перфектна система и всъщност не е. Предполагам, че за много магьосници четенето и писането е голям проблем, а математиката вероятно е по-сложна от магията за покровител. Дъмбълдор дори изрази съмнение в способността на брат си Абърфорд да чете.

На един неграмотен магьосник би му било трудно да завърши Хогуортс с отличие, но не и невъзможно да го завърши изобщо. Дори и да се представи зле по предмети като История на магията, където няма как да минеш без четене и писане, може да има по-голям успех в други области на магията, които да компенсират недостатъците му. Все пак Невил Лонгботъм не само завърши Хогуортс, но и стана преподавател.

Коментари

Вижте последните:

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Кой от триото е най-възрастен (50% мислят, че е Рон)

Понеделнишко препитване: Домовете в "Хогуортс"

Екранизациите по "Хари Потър" - от най-лошата до най-добрата

Понеделнишко препитване: Хронологията в "Хари Потър"

Кой е по-възрастен - Дъмбълдор или Батилда Багшот (46% объркаха)

Мъгълите обявиха поредицата "Фантастични животни" за прокълната... и май са прави

Колко е възрастна Луна Лъвгуд (53% не знаят)

На коя дата се случва епилогът "19 години по-късно" (63% не знаят)

Кога Хари среща Чо Чан за пръв път (45% се бъркат)

На коя дата е Битката за "Хогуортс" (55% не помнят)