Великденската аналогия в Хари Потър

Вече писах за Коледните мотиви в първа глава на Хари Потър и философският камък, затова реших да свържа и другия голям християнски празник с любимата ни книга.

Повечето от вас сигурно знаят, че на Великден празнуваме възкресението на Исус Христос. Хората, които вярват в това, са убедени, че именно на днешния ден Исус е спасил човечеството от греха.

В книгите за Хари Потър обаче имаме друга смърт и възкресение, които имат силен положителен ефект за целия свят - Хари Потър пожертва живота си, за да унищожи Волдемор и след това се завърна сред живите, за да им даде надежда и да ги насърчи да продължат войната.

С тази своя постъпка Хари Потър се превърна в Господар на смъртта. Титла, която още повече го доближава до Исус Христос, защото в Библията се казва, че чрез саможертвата си, той е победил не само греха, но и самата смърт: "А когато това тленното се облече в безсмъртие, тогава ще се сбъдне писаното слово: "Погълната биде смъртта победоносно".

Това не е първият път, в който Роулинг се позовава на Библията. Известната на всички фенове фраза "Последният враг, който ще бъде победен, е смъртта", също е от там.
В едно от интервютата си, писателката призна, че през годините, докато е пишела "Хари Потър", умишлено е избягвала да засяга темата за религиозните мотиви в книгата, защото се е страхувала, че феновете могат да отгатнат накъде отиват нещата и да предвидят смъртта и възкресението на Хари Потър.

И така, днес празнуваме Възкресение Христово, но не забравяйте, че след по-малко от месец се навършват 20 години от възкресението на Хари Потър - събитие, за което никой не отрича, че е литературна измислица, но за мнозина от нас е достатъчно реално. Жалко само, че 2 май не е почивен ден.

Коментари

  1. Най-приятелски искам да споделя че се пише Иисус Христос а не с едно "И"!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, но всъщност и двете са правилни.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър