Рождествената картина в първа глава на Хари Потър

През 2012 Роулинг каза, че през десетте години, когато излизаха книгите за Хари Потър, е избягвала да говори за религиозните препратки в тях, за да не издаде финала.
Не е трудно да свържем Хари Потър с Исус Христос заради смъртта му в името на другите и възкресението му, но според мен можем да намерим подобна препратка и много по-рано - още в първа глава.


В известната сцена от Библията, която разказва за раждането на Исус, виждаме 3 важни елемента, които са интерпретирани по някакъв начин в главата "Момчето, което оживя".

1. Звездата
Според историята за Исус, в небето се е появила нова звезда, която е отбелязвала раждането на спасителя. В "Хари Потър" Дедалус Дигъл предизвиква дъжд от падащи звезди, за да отбележи падането на Волдемор.

2. Ангелите
Библията разказва за група овчари, които видели в небето ангелски хор, възвестяващ раждането на месията. В "Хари Потър" ангели няма, но пък дори мъгълите забелязват необичайното движение на сови в страната. А както знаем, в този ден толкова много сови са летели, за да разнесат новината, че Лорд Волдемор е мъртъв.

3. Влъхвите
Когато се ражда Исус, в обора му идват трима мъдреци - магьосници от изток. В първа глава на "Хари Потър", Хари е оставен на прага на семейство Дърсли също от трима магьосници - Дъмбълдор, Макгонъгол и Хагрид.
И както магьосниците на Исус идват, за да покажат, че едно пророчество се е сбъднало, така и тримата магьосници на Хари символизират обединението на минало, настояще и бъдеще - Дъмбълдор е бивш преподавател, Макгонъгол настоящ, а Хагрид бъдещ.

С тази публикация в никакъв случай не искам да кажа, че Роулинг е скрила някакви религиозни послания в книгата си, но тъй като сама признава, че е черпила вдъхновение от Библията (както и от други митове и легенди), съм сигурен, че тези съвпадения не са случайни.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Как един преподавател съживи света на Хари Потър в класната си стая

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

ЧРД на Дейвид Брадли

24 години свобода за Доби

Творчески турнир №8: Произведение 1

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Хари Потър като учител

8 причини, поради които винаги ще предпочитам "Здрач" пред "Хари Потър"