Любовта между Снейп и Лили - беше ли възможна

Разказът за несподелената любов на Сивиръс Снейп към майката на Хари Потър според мен е една от най-великите романтични истории на всички времена. И явно не само аз се вълнувам, защото на последния петък за въпроси получих цели три въпроса за това доколко е била възможна романтичната връзка между Снейп и Лили - от Спасимир Игнатов, Emma Mihaylova, Stela Kostova.

Чувствала ли е Лили любов към Снейп?

Да, Лили е обичала Снейп... като приятел.
Той беше първият, който ѝ разказа за магическия свят и разкри, че е магьосница. Той беше първата ѝ връзка с този нов свят, за който в продължение на две години само слушаше, без да познава.
Няма съмнение, че Лили обичаше Снейп, но друг е въпросът дали го харесваше. Аз съм по-склонен да кажа, че едва ли младото момиче някога е мислило за връзка със Сивиръс. Особено след като беше приета в "Хогуортс", беше разпределена в Грифиндор и стана едно от най-популярните момичета в училище (ако не беше така, Джеймс нямаше да ѝ обърне внимание).

Кой е виновен за краха на отношенията им?

Една от причините да харесвам Снейп като литературен персонаж е, че той е далеч от съвършенството. Колкото и да ненавиждам Джеймс Потър, не мога да го обвинявам за провала на приятелството между Снейп и Лили. Да, бащата на Хари Потър провокира Снейп и нищо не оправдава поведението му, но вината за раздялата е почти изцяло на Снейп (и отчасти на Лили).
Да наречеш някого мътнород винаги е обидно, но ситуацията се отежнява допълнително от факта, че точно в този момент могъщ черен магьосник завзема властта и обещава да изчисти магическия свят от мъгълокръвните. Не мисля, че Лили беше права да отхвърли извиненията на Снейп, но позицията ѝ е напълно разбираема.

Можеше ли нещата да се развият различно?

За щастие по този въпрос няма нужда да спекулираме, защото Роулинг вече отговори на него. Та каза: "(Лили) можеше дори да започне да изпитва романтични чувства към Снейп (със сигурност го обичаше като приятел), ако той не беше толкова привързан към черната магия и не беше привлечен от такива отвратителни хора."

Ако Снейп беше успял да контролира емоциите си (което по принцип прави много добре, като изключим ситуациите, свързани с Джеймс Потър и бандата му) и не беше показвал толкова явно влечението си към черните изкуства, може би Лили щеше да разбере, че той е много по-достоен човек от Джеймс и да се влюби в него.

Тази възможност обаче създава безброй много варианти за начина, по който би се развила историята: Щеше ли Снейп да стане член на Ордена на феникса, за да защити Лили? Или щеше да работи тайно срещу Дъмбълдор, за да помогне за победата на Волдемор? Ако Хари не се беше родил, кой щеше да спре Волдемор? Можеше ли Невил да бъде Избрания? (за това последното вече писах и може да прочетете другата ми статия)

Трудно е да предполагаме какво щеше да се случи, ако любовта на Снейп беше споделена, защото огромна част от събитията в "Хари Потър" са в следствие именно на тази неосъществена връзка и на това разрушено приятелство. Ако Лили беше отвърнала на чувствата на Снейп, нямаше да има "Хари Потър", а съвсем друга книга.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър