В търсене на висшето благо - идеите на Волдемор и Гриндълуолд

Благодарение на новата филмова поредица на Джоан Роулинг, имаме възможност да се запознаем по-подробно с най-опасния черен магьосник преди Волдемор. Нека сега да обърнем повече внимание на идеите, които имат двамата мъже.

Чиста кръв
Основната идея, която обединява първите последователи на Черия лорд е и една от най-старите разделителни линии в магическото общество - чистата магьосническа кръв.
Още от времето на Салазар Слидерин има магьосници, които се смятат за по-велики от други, само защото могат да проследят магическото си наследство поколения назад. В конфликта кой има и кой няма право да учи тайните на магьосничеството Слидерин губи, но идеите му не са забравени. И когато се появява велик магьосник, наследник на самия Слидерин, всички онези семейства, които вярват в превъзходството си се обединяват около него.

Дали Гриндълуолд е прaвил разлика между чистокръвни и мъгълокръвни, не знаем. Преди време писах, че според мен в Дурмщранг приемът е по-ограничен и едва ли приемат мъгълокръвни. Това звучи зле, защото така се лишават от хора като Хърмаяни Грейнджър, но няма да е прецедент - в Илвърморни също няма да намерим много мъгълокръвни, защото американските закони изискват пълна изолация от мъгълския свят, така че магическата и мъгълската кръв не се смесват, незаконно е.

Магията е могъщество
По-интересна е идеята, която е повела Гриндълуолд по пътя, който е избрал и е обединила голяма част от магическия свят, довеждайки до най-мащабната магьосническа война, усетена дори от мъгълите. Това е идея, в която дори Дъмбълдор е вярвал и нямаме основания да мислим, че напълно е отрекъл - превъзходството на магьосниците над мъгълите.

Решението магьосниците да се скрият от мъгълите е взето през 1689 и от тогава много хора са опитали да се борят срещу него, но неуспешно. Гриндълуолд обаче е най-чаровен и хитър от всички тях, а и е имал помощта на Дъмбълдор в кроежа на плановете си, затова успява да навлече много главоболия на старците от Международната конфедерация на магьосниците.

Тепърва предстои да разберем повече за посланията, с които Гриндълуолд е печелел последователите си, но тези от вас, които са гледали "Фантастични животни и къде да ги намерим" сигурно си спомнят думите му, абсолютно логични при това, че Указът за секретност не защитава магическата, а мъгълската общност и не е редно магьосниците, по своя воля, да се крият в сенките.
Ако се поставим на мястото на магьосниците, които за всяка магия трябва да внимават да не бъдат видени от мъгъл и които трябва да се съобразяват с правила за почти всяко нещо от живота си - от предметите, върху които могат да правят заклинания до дрехите, които трябва да носят сред мъгълите - лесно ще разберем защо някой би избрал да се бори на страната на Гриндълуолд.

Естествено Волдемор и последователите му също са били противници на Указа, но докато тяхната цел защитава правата само на определена група избрани чистокръвни, то войната на Гриндълуолд цели да помогне на цялата магьосническа общност.
Вместо да опита да привлече Гриндълуолд на своя страна,
Волдемор го убива

Истинска цел
Ние обаче знаем, а са го научили и късните последователи на Волдемор, че истинската му цел е да стане безсмъртен и вечно да властва над магьосници и мъгъли. Всички политически лозунги са били необходими само за да се създаде първата организация на смъртожадните.

Дали Гриндълуолд е имал скрита цел, все още не знаем. Повече ще научим от следващите филми на Роулинг. И трябва да призная, че не съм изпитвал такова вълнение още от времето (преди някои от читателите ми дори да са родени) когато излизаха книгите за Хари Потър и цялата фен общност чакаше със затаен дъх следващата част и отговорите на толкова много въпроси, които Роулинг беше поставила.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

ЧРД на Крис Кълъмбъс

5 проблема, които рейвънклоуци разбират

Наджини - обича ли лорд Волдемор змията си

Роулинг и Шекспир - препратки в Хари Потър

Жените, които мразеха жените: Дж. К. Роулинг и насилието

Защо трябва да благодарим на Лавендър