Двата най-големи сайта за "Хари Потър" се отрекоха от Джоан Роулинг

Знаеш, че нещо сериозно се е объркало в този свят, когато сайт, посветен на творба на Джоан Роулинг, заяви, че повече няма да използва цитати от Джоан Роулинг, за да не бъде наранен някой. Звучи като глупава шега, но за съжаление се случи.


Вчера двата най-големи сайта за "Хари Потър", Мъгълнет и The Leaky Cauldron пуснаха идентични текстове, в които открито се обявяват срещу Джоан Роулинг. И като казвам, че се обявяват "срещу" нея, това не е трик за сензационност, както неправилно бяха интерпретирани думите на Даниел Радклиф. И двата сайта използваха думите "it is difficult to speak out against someone whose work we have so long admired" (трудно е да говорим срещу някого, на чиито думи толкова дълго сме се възхищавали).

Притеснително е как двата сайта, които по принцип са конкуренция, публикуват два идентични текста, които заклеймяват Джоан Роулинг за думи, които никога не е казвала. Достатъчно странно беше, че тези сайтове, които съществуват единствено и само защото Джоан Роулинг е човекът, който е, не само не я защитаваха срещу грозните и безпочвени нападки, но и повтаряха думата "трансфобски", когато говореха за текста ѝ.

Насърчаваме ви да прочетете думите на Джоан Роулинг за пола и половата идентичност, за да се убедите сами, че нито едно от обвиненията в трансфобия или отхвърляне на определена група хора, не е истина.

Моята позиция е, че отхвърлянето на думите на Джоан Роулинг не значи задължително да отхвърлиш и самата Джоан Роулинг, нито пък уважението към писателката автоматично означава, че приемаш всички нейни мнения.

Това е лична позиция, а не позиция на клуба, но се чудя дали опитите да бъдем неутрални не насърчават още по-голяма агресия срещу жената, която толкова много от нас обичат.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Творчески турнир №5: Произведение 5

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Семейство Дърсли - интересното, което читателите пропускат

С какво създателите на Хари Потър подразниха Алън Рикман

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Луна Лъвгуд - 12 неща за нея, които може да не знаете

7-те най-добри преподаватели на Хари Потър

Как се влиза в общите стаи на домовете

Натали Макдоналд, която стигна до Хогуортс