Какво е "Hatstall" и защо Хърмаяни не е такава

Един от по-трудните въпроси, които Радина Рейвънклоу (не, не съм объркал името) зададе в Понеделнишкото препитване, беше кои от изброените (Хърмаяни, Макгонъгол, Петигрю) не е бил "hatstall" - човек, за когото шапката е мислила повече от 5 минути в кой дом да го прати. За щастие повечето (59%) от хората са отговорили правилно - Хърмаяни. По-голямата част от останалите разбират защо са сгрешили и се радват,че са научили нещо ново. Но има едно особено шумно малцинство, което продължава да настоява, че Хърмаяни е била един от тези редки случаи. Затова реших да ви припомня какво точно е hatstall.

Какво е hatstall?

Това е архаичен термин, който не се среща в книгите за "Хари Потър", тъй като действието в тях се развива през 90-те години.

На Разпределителната шапка рядко ѝ трябва повече от минута-две, за да прецени кой е най-подходящият дом за нов ученик и почти никога не се бави повече от 5. Джоан Роулинг ни разкри в сайта Потърмор, че това нещо се случва горе-долу веднъж на половин век.

Малцината, затруднили шапката толкова много, се били наричани hatstall.

Кои от познатите ни герои са hatstall?

Тъй като в книгата Хърмаяни казва, че шапката много се е колебаела дали да я прати в Грифиндор или в Рейвънклоу, мнозина мислят, че тя е била hatstall. Роулинг обаче ни разкри, че за Хърмаяни шапката се е колебаела около 4 минути, така че малко не ѝ достига.

Подобен е и случаят с Невил, но там забавянето е било по негова вина - когато е чул, че шапката иска да го прати в Грифиндор, Невил е започнал да спори с нея и да се моли да отиде в Хафълпаф. Все пак шапката е победила и Невил се е озовал в Грифиндор.

Всъщност единствените двама hatstall, които Хари някога е срещал, са Минерва Макгонагол и Питър Петигрю.


Както се досещате, колебанието при Макгонъгол е било между домовете Грифиндор и Рейвънклоу, точно като при Хърмаяни. В този случай обаче Шапката е била по-раздвоена и в крайна сметка се е забавила около 5 минути и половина, което прави Макгонъгол hatstall.

Не знаем между кои домове се е колебаела шапката, когато е трябвало да разпределя Питър Петигрю, нито точно колко време ѝ е отнело, но със сигурност е било повече от пет минути. Интересното при неговия случай е, че години след това Шапката е продължавала да отстоява позицията си, че е направила правилен избор и е давала за пример начинът, по който Петигрю загина.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд