Какво знаем за Бъзовата пръчка (за 78% от вас това ще е нова информация)

За пръв път, откакто правим Понеделнишко препитване, имаме въпрос, при който верният отговор е посочен по-малко пъти, отколкото всеки от останалите два. Само 22% от вас знаят, че последната пръчка на Албус Дъмбълдор, която е Бъзовата пръчка, съдържа косъм от тестрол. Затова реших, че е време да направя една публикация, в която да говоря повече за най-могъщата пръчка, правена някога.

Дърво, дължина и сърцевина на Бъзовата пръчка

Нормално е този въпрос да затрудни толкова хора, тъй като в книгите ни е дадена информация единствено за дървото на пръчката. Тя е направена от бъзов храст. В сайта Потърмор беше посочено, че пръчката е дълга 38 см, но това е информация, която не бих приел като абсолютна истина, тъй като е от втората версия на сайта и не беше включена в секцията "писано от Джоан Роулинг".


Авторката обаче ни даде ясна информация за сърцевината на пръчката. Тя публикува кратък текст в стария си официален сайт, в който разясни, че пръчката съдържа косъм от тестрол. Писателката допълни, че това е много трудна за контролиране субстанция и само някой, който е готов да се изправи срещу смъртта, може да използва пълноценно Бъзовата пръчка.

Кой е създал Бъзовата пръчка

Според легендата, Бъзовата пръчка е създадена от самата Смърт и е дадена на един от трима братя магьосници. Много по-вероятно е тези трима братя да са могъщи магьосници от миналото, обсебени от идеята за смъртта, които са създали Даровете на смъртта.

Търсачите на Даровете вярват, че създател на пръчката е Антиох Певърил, но лично на мен ми се вижда по-вероятно и трите дара да са създадени от тримата братя и после да са си ги разпределили.

Интересно е, че ако някой в днешно време започне да създава нещо като Бъзовата пръчка или Животворния камък, по всяка вероятност ще бъде обявен за черен магьосник. По времето на тримата братя обаче не е имало Министерство на магията и магьосниците са били много по-свободни да експериментират и да разширяват границите на магьосническото познание.

Следата, която бъзовата пръчка оставя в историята

За разлика от останалите три Дара на смъртта, които за мнозина са само легенда, Бъзовата пръчка е оставила ярка (и кървава) следа в магьосническата история.


Без значение дали Антиох Певърил сам е изобретил пръчката или братята му са му помогнали, почти сигурно е, че той е бил първият ѝ притежател и първият, който е използвал. Малко след това магьосникът е убит в съня си и пръчката е открадната.

През вековете има голям брой черни магьосници, за които се предполага, че са били господари на Бъзовата пръчка. Някои от имената, които научаваме от "Хари Потър" са Емерик Злия, Егбърт Зловещия, Годелот, Хереуорд, Барнабас Девърил, Локсиас.

Краят на пътя на Бъзовата пръчка

Много неща са ни неясни за произхода на Бъзовата пръчка, но краят ѝ изглежда ни е известен. Въпреки това имайте едно наум, докато четете тези редове, защото в предстоящите филми от поредицата "Фантастични животни" ще научим повече за пръчката.

В един момент Бъзовата пръчка попада при прочутия майстор Грегорович, който много глупаво започва да се хвали с това. Една нощ Грегорович е нападнат и пръчката му е открадната.


Крадецът е младият Гелърт Гринделвалд, който става господар на бъзовата пръчка. Младежът се превръща в един от най-могъщите черни магьосници на всички времена.


През 1945 г. Гринделвалд е победен в дуел и новият господар на Бъзовата пръчка става Албус Дъмбълдор, който я ползва в продължение на повече от 50 години.

През 1997 г. Дъмбълдор е убит от Снейп, но няколко минути по-рано Драко Малфой го е обезоръжил и по този начин е станал господар на пръчката.


Една година по-късно Хари Потър побеждава Малфой и се превръща в новия господар на Бъзовата пръчка, без дори да я е докосвал. С помощта на пръчката, Хари побеждава Волдемор, след което НЕ Я ЧУПИ! (моля, ако мислите така, да напуснете блога), а я използва, за да поправи своята пръчка и след това я връща в гроба на Дъмблдор, където се надява, че ще остане завинаги.

Според мен това няма да е краят на пръчката и рано или късно някой ще опита да я открадне, но по всичко изглежда, че Роулинг никога няма да тръгне да ни разказва тази история, така че, доколкото ни засяга като почитатели на авторката, пътят на пръчката приключва в гроба на Дъмбълдор с последен господар Хари Потър.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд