Три неща, които Роулинг ни каза чрез смъртта на Хедуиг и Муди

На всички ни стана тъжно, когато великият аврор Аластор Муди умря, но истинският шок от началото на "Хари Потър и даровете на смъртта" беше нелепата смърт на Хедуиг. Роулинг обаче не е избрала да убие тези двама герои още в началото на книгата случайно, смъртта им носи няколко послания.

1. Хари е сам

Хедуиг е първият приятел на Хари. Нейната смърт ни подсказва, че накрая той ще остане сам. Освен приятелите си, Хари има още нещо - хора, които го закрилят. Като Муди. Смъртта на аврора обаче ни казва, че момчето не може да разчита и на тази защита.
В крайна сметка развръзката ще зависи само от неговите действия.

2. Всеки е застрашен

В свят, в който Волдемор и смъртожадните ходят свободно, никой не е защитен. Без значение дали говорим за най-невинните и беззащитни като Хедуиг или за най-силните и предпазливи като Муди - всеки може да бъде убит.

3. Край на детството

Хедуиг е едно от най-чистите и добри същества в "Хари Потър", тя символизира детското в самия Хари, но седмата книга ни запраща в разгара на истинска война, където всичко е на живот и смърт, затова чистата детска наивност няма как да продължи да съществува.
Смъртта на Муди е важна, защото няма как да не направим паралел с извеждането на Хари в "Хари Потър и орденът на феникса", където предпазните мерки на Муди изглеждаха параноични и дори смешни. Вече няма място за шеги и закачки, след като дори най-опитният сред аврорите може да сгреши и да падне. ПОСТОЯННА БДИТЕЛНОСТ!

Коментари

Публикуване на коментар

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд