Хари Потър и совите - какво знаем и какво предполагаме

Хедуиг и  Хари - Хари Потър и философският камък
Няма друго животно, което да можем по-лесно да свържем със света на Хари Потър така, както совите. Те носят пощата и са чудесни домашни любимци. Спасимир Игнатов също се интересува от тях и пита: Совите използват ли магия при полетите си?

Колко са интелигентни совите по принцип

Сови - Хари Потър
Хедуиг изглежда доста интелигентна, както и останалите сови, които могат да разбират командите на магьосниците, да запомнят и да намират адреси и дори да знаят кога трябва задължително да изчакат отговор или заплащане от получателя на писмото или пратката.

Истинските сови обаче не са много интелигентни и това се обяснява с малкия им мозък - по-голямата част от главите им е заета от огромните им очи, с които могат да виждат дори в най-непрогледния мрак.

Обикновени сови ли ползват в Хари Потър

Сови - Pottermore
Най-очевидният отговор е, че Хедуиг и останалите сови не са обикновени. Вече казахме за интелекта им и способността им да издирват хора, но към това можем да добавим и възрастта им. В последната книга Хедуиг е най-малко на 6 години, което означава, че вече трябва да е доста възрастна сова, но не виждаме никакви признаци на остаряване, както е например при Ерол.

Не е задължително обаче совите в Хари Потър да са различни от обикновените. Сега ще обясня защо.

Ами ако всички сови са магически?

Сова - Хари Потър
Моята теория е, че всички сови са в известна степен магически. Те са същества на границата между магическия и мъгълския свят и магическите им способности и интелект се подхранват енергията на магьосниците.
Интересно е, а и донякъде доказва теорията ми, че покровителите рядко приемат образа на магически животни и на сови.

Според мен совите, които са изучавали мъгълските учени, са такива, само защото няма магическа сила, която да подхрани интелекта им. За да бъдесова достатъчно интелигентна и да носи писма, тя трябва да се свърже с конкретен магьосник, магьосническо семейство или магическа институция.

Подобно на магическата пръчка, совата изпълнява най-добре заповедите на собствения си господар, но за разлика от пръчката, совата не може да бъде отнета, а трябва да бъде дадена доброволно. Хагрид получи правата над Хедуиг от собствениците на магазина за сови и после ги даде доброволно на Хари. Рон пък получи правата над Пигуиджън от Сириус, който най-вероятно е купил совата отнякъде.

Как совите намират получателите на писмата

Сова - Хари Потър и философският камък
Интересно е, че Хари няколко пъти е изпращал писма до Сириус, без да има представа къде се намира кръстникът му. Въпреки това Хедуиг винаги го е откривала.
Обяснението, което си давам е, че совите са изключително чувствителни към магическата сила и могат да откриват местоположението на конкретен магьосник от хиляди километри разстояние.

Според мен всеки човек, роден с магическа сила участва в "совомрежата", за разлика от пудромрежата, към която трябва доброволно да се присъединиш. Това означава, че магьосници, които не желаят да бъдат открити, трябва да замаскират магическата си следа, за да не получават писма и да не бъдат проследени. Със сигурност част от магиите на Хърмаяни в седмата книга са превели точно това.

Сириус също се криеше и съм сигурен, че е направил защитни магии около себе си, но Хедуиг го намери. Това показва, че защитните магии могат да действат и като филтър - да пропускат само предварително пожелана поща. И вероятно този филтър е свързан с магическата същност на изпращача. Така Хедуиг може да намери следата на Сириус, защото изпълнява заповедта на Хари и Сириус е позволил да бъде видим за Хари. Училищните сови също го намират, защото пак са изпратени от Хари, нищо, че принадлежат на училището (Хари, като ученик, става временен господар на совата). Същата сова, изпратена от Ъмбридж, не би могла да намери беглеца.

Хари Потър и совите в мъгълския свят

Сова - Хари Потър
Совите са много интересни и са неизменна част от света на Хари Потър, затова е нормално хората да се интересуват от тях. Този интерес обаче може и да е опасен.

Няколко години след излизането на "Хари Потър и философският камък", манията по романите на Джоан Роулинг се разгоря с пълна сила - мания, каквато светът до този момент, а и след това, не познаваше. И тогава се появи информацията, че совите в света започват да намаляват, защото стотици хиляди хора са започнали да ги ловят и да ги гледат като домашни любимци.
На Роулинг и се наложи да се обърне към феновете си тогава и да се извини, ако някой е решил, че е добра идея да затвориш сова в малък кафез до края на живота ѝ.

Сова - Хари Потър
Совите завинаги ще останат един от най-важните символи в "Хари Потър" и затова, ако някога дойдете до царство Таратория (където живеем с Радина Рейвънклоу), ще можете да преброите към стотина фигурки и изображения на сови.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Магьоснически игри и спортове

Творчески турнир №5: Произведение 5

Какво знаем за Бил и Фльор

Краят на мъгълофобията и началото на новото Хари Потър фенство

Как Снейп спаси Хари Потър, без да иска

Имаше ли правосъдие за последователите на Волдемор

Защо Джеймс Потър тормозеше Сивиръс Снейп

В помощ на Хари Потър - най-важните причини да успее