Мисли, преди да си кажеш репликите, или защо не се възхищавам на Даниел Радклиф

Голяма част от съвременните фенове са станали почитатели на книгите едва след като са гледали филмите и за много от тях Даниел Радклиф е и винаги ще си остане "истинският Хари Потър". Аз обаче не съм от тях и има една конкретна причина да не харесвам Даниел и да се противопоставям, когато някой го нарича с името на Хари Потър. Той неведнъж е доказвал, че за него е по-важно да заеме "праведна" позиция, вместо да опита да разбере конкретната ситуация.


Говоря, както се сещате, най-вече за това, че от актьорите в "Хари Потър" той беше пръв да реагира на думите на Джоан Роулинг. В никакъв случай не казвам, че той няма право на мнение или че за всичко трябва да е съгласен с авторката на книгите, даже вече писах в негова защита. Това, което ме притеснява е, че Даниел започва отговора си с думите, че това не е война между него и Роулинг, но когато медиите го изкараха именно по този начин, Даниел не ги опроверга и остави всички да пишат как "истинският Хари Потър" се е "отрекъл" от "майката си" - слагам тези думи в кавички, защото в много публикации отговорът му беше отразен именно така.


Дори и Даниел Радклиф искрено да се е възпротивил на мнението на Джоан Роулинг, а не просто да е повторил репликите, които някой друг му е дал, позицията му щеше да е много по-достойна, ако се беше възпротивил и на това да бъде превърнат в знаме на хората, които обвиняват Джоан Роулинг в какви ли не гнусни престъпления и я обиждат с грозни думи.

Да използвам една от заучените реплики на фанатичните транс активисти - "мълчанието му е оглушително".

Но не си мислете, че това е някакво изключение. Даниел Радклиф и преди е показвал, че в подобни ситуации бърза да заеме страната на "добрите", без да отдел много време да проучи въпроса или да даде шанс на човека, който е обвинен, да се защити.


Нека ви припомня, че когато Джони Деп беше обвинен, че е удрял бившата си съпруга и беше атакуван от почти същите хора, които днес подскачат срещу Джоан Роулинг, Даниел Радклиф отново беше първият от актьорите в "Хари Потър", който се обяви срещу избора точно Деп да играе Гелърт Гринделвалд.

Тогава Даниел се заяде, че не е редно да уволняват Джеми Уойлет, който играеше ролята на Краб, само защото е хванат с марихуана, а да позволяват на човек "обвинен в нещо много по-голямо" да играе една от главните роли.

Това, което Даниел Радклиф пропусна да спомене е, че докато Уойлет беше признал вината си и имаше влязла в сила присъда,Джони Деп и до днес отрича да е посягал на Амбър Хърд и дори в момента води дело, за да изчисти името си. Има разлика между обвинение и произнесена присъда и Даниел Радклиф не е човекът, който ще произнесе присъдата нито на Джони Деп, нито на Джоан Роулинг.


Ще ми се младият актьор да научи, че за разлика от екрана и сцената, в реалния живот репликите, които ти подават, не винаги са правилните. И докато не започне да мисли за себе си и да не позволява да го превърнат в оръжие срещу жената, направила страшно много както за нас, така и за самия него, мнението му просто няма да има никакво значение.

Коментари

Хари Потър събития и турнири

Абонирайте се за новини, коментари и теории по email:

Популярни публикации от този блог

Петимата най-лоши преподаватели на Хари Потър

Честит рожден ден, Джоан Роулинг! Честит рожден ден, Хари Потър!

Творчески турнир №5: Произведение 5

12-те най-силни жени в Хари Потър

Бънти, Тезей и кои други персонажи със сигурност ще се завърнат във "Фантастични животни 3"

Кориците на "Хари Потър" по света

Защо "Фантастични животни 3" не ме радва, а ме плаши

Прокълнатото дете и още 6 начина да се върнем в Хогуортс

Pottermore: Дурмщранг

Корицата на сценария за Престъпленията на Гринделвалд